Η αλλαγή του χρόνου αποτελεί για όλους μας μια ευκαιρία να κάνουμε μια καινούργια αρχή και δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν με τον καινούργιο χρόνο να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες, όπως να ξεκινήσουν γυμναστήριο ή να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Ο Δρ Ντέιβιντ Άνγκους, κορυφαίος γιατρός, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (Keck School of Medicine) και διευθυντής Κέντρου Westside για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου, δίνει τις δικές του συμβουλές για τη νέα χρονιά, ώστε να υιοθετήσετε καλές συνήθειες που θα σας χαρίσουν μερικά επιπλέον χρόνια ζωής.
Το νέο βιβλίο του Δρ Άνγκους με τίτλο The Lucky Years είναι αφιερωμένο στα «τυχερά χρόνια» που έρχονται χάρη στα άλματα της Επιστήμης, τα οποία έχουν καταστήσει ιάσιμα νοσήματα που παλαιότερα κόστιζαν εκατομμύρια ζωές.
Σύμφωνα με τον Δρ Άγκους, πάνω από το 40% των καθημερινών πράξεών μας οφείλεται στη συνήθεια και όχι σε συνειδητές αποφάσεις. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να αποκτήσουμε νέες, πιο υγιεινές και ωφέλιμες συνήθειες!
Ο ίδιος προτείνει τα εξής:
1. Να αποφεύγετε τα πρόσθετα που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα: Προσπαθήστε να καταναλώνετε φρέσκα προϊόντα, παρασκευάζοντας τα γεύματά σας στο σπίτι.
2. Να αγκαλιάζεστε περισσότερο: Η αγκαλιά βελτιώνει τον καρδιακό παλμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης (“ορμόνη του στρες”), προωθεί την έκκριση στον εγκέφαλο χημικών ουσιών που προκαλούν ευεξία και να διεγείρει τον ιππόκαμπο, τη δομή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη.
3. Να αποφεύγετε τους φίλους που σας ρίχνουν ψυχολογικά: Έχει αποδειχθεί πως η αισιοδοξία και τα ευχάριστα συναισθήματα συμβάλλουν θετικά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Αποφύγετε τις στενές επαφές με άτομα που γκρινιάζουν συνεχώς και που σας χαλάνε τη διάθεση χωρίς λόγο.
4. Πετάξτε το ξυπνητήρι: Προσπαθήστε να υιοθετήσετε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου, δηλαδή να κοιμάστε σε καθημερινή βάση αρκετά νωρίς, πάντα την ίδια ώρα, ώστε να εκπαιδευτεί ο οργανισμός να μην χρειάζεται το ξυπνητήρι. Για να μάθετε πόσο ύπνο χρειάζεστε, να ξαπλώνετε επί δύο εβδομάδες αμέσως μόλις νιώσετε κουρασμένοι, δίχως να χρονοτριβείτε (π.χ. για να τελειώσει η ταινία ή για να πλύνετε τα πιάτα) και να σημειώνετε πόσο κοιμάστε κάθε φορά, προσθέτοντας στον βραδινό ύπνο και τον μεσημεριανό. Αναλόγως με τις ώρες που θα βρείτε και το πρόγραμμά σας, κανονίστε τι ώρα θα κοιμάστε το βράδυ.
5. Προσέξτε τι χάπια παίρνετε: Μην παίρνετε αυθαίρετα οτιδήποτε σας παρουσιάζουν ως “μαγική” λύση. Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας ώστε η φαρμακευτική σας αγωγή ή τα συμπληρώματα που παίρνετε να αρμόζουν στις ανάγκες του οργανισμού σας.
6. Να περπατάτε καθημερινά: Οι μύες αποδυναμώνονται με το πέρασμα του χρόνου, οπότε πρέπει να τους κρατάμε σε “εγρήγορση” ακόμη και με απλούς τρόπους, όπως ένας περίπατος.
onmed.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!