Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να δημιουργούνται πέτρες στη χολή σε όλο και νεώτερους ανθρώπους.
Σημαντικό παράγοντα κινδύνου αποτελεί η παχυσαρκία, καθώς με την αύξηση του βάρους οι πέτρες πολλαπλασιάζονται.
Παχυσαρκία
Η επιδημία παιδικής παχυσαρκίας αυξάνει τη συχνότητα της χολολιθίασης σε νέους. Μελέτη που έγινε στην Καλιφόρνια, σε 510.000 άτομα 10 έως 19 ετών, έδειξε ότι τα παχύσαρκα αγόρια έχουν 3 φορές περισσότερες πέτρες στη χολή και τα παχύσαρκα κορίτσια 8 φορές περισσότερες.
Ο ρόλος του φύλου
Οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς από τους άντρες στη δημιουργία λίθων στη χολή, ενώ αρνητική είναι και η επίδραση της εγκυμοσύνης.
Επίσης οι συχνές αυξομειώσεις βάρους συμβάλλουν στη δημιουργία λίθων, καθώς οι γρήγορες δίαιτες αυξάνουν την ιζηματοποίηση της χολής και μειώνουν τη διαλυτότητά της.
bigstock Tablet with Gallstone on scr 110156756
Τι θα συμβεί αν δεν τις αφαιρέσετε
Αν η χολολιθίαση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει δύο σοβαρές επιπλοκές, οξεία χολοκυστίτιδα και αποφρακτικό ίκτερο.
Στη χολοκυστίτιδα οι πέτρες προκαλούν φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και ο ασθενής εμφανίζει ισχυρό πόνο ψηλά στην κοιλιά. Προοδευτικά μπορεί να παρουσιαστούν ναυτία, εμετός, πυρετός. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται αντιβίωση και επείγουσα επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (χολοκυστεκτομή).
Άλλη συχνή επιπλοκή της χολολιθίασης είναι ο αποφρακτικός ίκτερος. Συμβαίνει όταν μικρές πέτρες από τη χοληδόχο κύστη κατεβούν μέσα από τον χοληδόχο πόρο, το σωληνάκι που φυσιολογικά φέρνει τη χολή στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο), και τον φράξουν.
Τότε η χολή, αδυνατώντας να φτάσει στο έντερο, λιμνάζει στο ήπαρ και μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος καθιστώντας το χρώμα του δέρματος κίτρινο (ίκτερος) και τα ούρα σκουρόχρωμα, σαν κονιάκ. Τα κόπρανα γίνονται σχεδόν άσπρα, γιατί η χολή, που τους δίνει χρώμα, δεν χύνεται πια στο έντερο.
onmed.gr