Η ακμή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της εφηβείας, όπως πολλοί πιστεύουν.
Αφορά όλες τις ηλικίες, καθώς μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά ακόμα και μέχρι τα 40 έτη ή να συνεχιστεί και μετά από αυτήν την ηλικία.
Σε όποια ηλικία και αν εμφανιστεί, η ακμή επιβαρύνει ψυχολογικά το άτομο και επειδή έχει την τάση να υποτροπιάζει, χρήζει συστηματικής αντιμετώπισης.
Εκτός από την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα άτομα με ακμή πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους.
Τροφές που επιδεινώνουν την ακμή
Είναι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι οποίες αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Σε αυτές συγκαταλέγονται:
-Γλυκά
-Επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού
-Τυποποιημένα τρόφιμα τύπου μπισκότα
-Αρτοπαρασκευάσματα
-Ψωμί
-Πατάτες
-Ζάχαρη
Γαλακτοκομικά
Η συστηματική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται πως όχι μόνο επιδεινώνει, αλλά μπορεί να προκαλέσει και ακμή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες.
Κόκκινο κρέας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, το κόκκινο κρέας προάγει τη φλεγμονή και την παραγωγή σμήγματος.
Ποιες τροφές να προτιμάτε
Ωμέγα 3 λιπαρά
Η ποιότητα του λίπους της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη δερματική πάθηση. Λόγω του ότι η ακμή τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με φλεγμονή, έρευνες στηρίζουν πως η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνουν σημαντικά τις βλάβες στο δέρμα.
onmed.gr