Οι άνθρωποι που φτάνουν σε βαθιά γεράματα δεν έχουν μόνο την τύχη των καλών γονιδίων, αλλά συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτό, υιοθετώντας καλές συνήθειες.
Σύμφωνα με άρθρο βρετανών επιστημόνων στην ειδησεογραφική, επιστημονική πύλη «The Conversation», η πρώτη και σημαντικότερη είναι ότι παραμένουν δραστήριοι.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, σε μία σειρά μελετών με εθελοντές ηλικίας 90 έως 99 ετών οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, ανακάλυψαν ότι οι γέροντες αυτοί έφεραν λιγότερα γονίδια καρδιαγγειακών ασθενειών και περισσότερα γονίδια που χαρίζουν ανοσοποιητική ευρωστία.
Επιπλέον, είχαν υιοθετήσει τις εξής συνήθειες:
Εξάσκηση του σώματος και του μυαλού
Όλοι οι εθελοντές δήλωσαν πως εργάστηκαν σκληρά επί πολλές δεκαετίες, πολλοί από τα εφηβικά τους χρόνια, και πως τώρα που γέρασαν εξακολουθούν να ασχολούνται καθημερινά με χειρωνατικές και πνευματικές δραστηριότητες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα αλλάζει την έκφραση των γονιδίων μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δρα προστατευτικά στους μυς (της καρδιάς συμπεριλαμβανομένης), αλλά κάνει καλό και στον εγκέφαλο. Επιπλέον, ποτέ δεν είναι αργά για να σηκωθεί κάποιος από τον καναπέ και να γίνει δραστήριος.
Σωστή διατροφή
Οι περισσότεροι εθελοντές δήλωσαν ότι ποτέ δεν έκαναν καταχρήσεις στο φαγητό και στο ποτό, αλλά τρέφονταν «λογικά», χωρίς πρόχειρα φαγητά, με «καλό, συμπαγές φαγητό» και άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.
Αποφυγή του καπνίσματος
Η συντριπτική πλειονότητα των 90άρηδων δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές, αποφεύγοντας έτσι τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στη λειτουργία των γονιδίων. Υπήρχαν κάποιοι (λίγοι) που κάπνισαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (λίγους μήνες), αλλά μετρημένοι στα δάκτυλα ήταν όσοι υπήρξαν συστηματικοί καπνιστές.
Θετική στάση ζωής
Πολλοί από τους υπερήλικες εθελοντές δήλωσαν πως ένιωθαν ευτυχισμένοι, ήταν πάντα αισιόδοξοι, ποτέ δεν μελαγχολούσαν και ένιωθαν ικανοποιημένοι από την πλούσια ζωή και τις οικογενειακές σχέσεις που είχαν. Η οξυμένη ικανότητα και αποφασιστικότητα να μην λυγίσουν μπροστά στις δυσκολίες της ζωής, επίσης ήταν κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα.
Κοινωνικότητα
Όλοι τους είχαν δημιουργήσει γερούς κοινωνικούς ιστούς με τους φίλους και τις οικογένειές τους και ήταν πάρα πολύ δραστήριοι κοινωνικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαρακτηριστικό αυτό προστατεύει την ψυχική υγεία, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής.
onmed.gr