Η κακή διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμινών, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οδηγεί σε σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ακόμα και την τύφλωση!
Συγκεκριμένα η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων συστατικών, η έλλειψη βιταμινών και η συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, έχουν σαν αποτέλεσμα και την αρτηριοσκλήρυνση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα!
Την προσοχή όλων συνιστούν οι οφθαλμίατροι, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων εορτών ,καθώς τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών συνδέουν άμεσα την ισορροπημένη διατροφή και με την καλή λειτουργία των ματιών. Ο ρόλος της διατροφής στην όραση είναι σημαντικός.
«Η κακή διατροφή και δη η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, είναι γνωστό ότι προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση των μικρών αγγείων της καρδιάς, των νεφρών και όχι μόνο» τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ Ιωάννης Μάλλιας.
« Η αρτηριοσκλήρυνση, συνεχίζει ο κ Μάλλιας, πλήττει επίσης και τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, προκαλώντας σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις. Για το λόγο αυτό η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προφυλάξει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες».
ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η λουτείνη, η ζεαξανθίνη και η μεσοζεαξανθίνη ασκούν προστατευτική δράση από την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας .Οι συγκεκριμένες ουσίες βρίσκονται σε αφθονία στο σπανάκι, το μπρόκολο, τις κίτρινες πιπεριές και το καλαμπόκι.
Προστατευτικό ρόλο παίζει επίσης η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων , με κυριότερη τη δράση του δικοσαεξάνοικου οξέους. Τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο κολιός προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η εβδομαδιαία λοιπόν κατανάλωση ψαριών όπως ορίζει η μεσογειακή διατροφή κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της όρασης. Σημαντική επίσης είναι η κατανάλωση οσπρίων, φρούτων και λαχανικών.
Αξίζει δε να αναφερθεί πως σύμφωνα με επιστημονική έρευνα τα αντιοξειδωτικά και άλλες θρεπτικές ουσίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας!
«Για να έχουμε καλή όραση για μια ζωή σκόπιμο είναι να ακολουθούμε τα μυστικά της διατροφής. Αρχής γενομένης όμως από τη μεσογειακή διατροφή , η οποία περιλαμβάνει: ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, λογική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τυροκομικά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια και πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά» προσθέτει ο κ Μάλλιας και καταλήγει.
«Είναι απαραίτητο λοιπόν η ένταξη όλων των ομάδων διατροφής στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μας προφυλάσσει από πολλά προβλήματα υγείας, αφού η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα αλλά και έμμεσα με οφθαλμολογικές παθήσεις».
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Οι έμμεσες επιδράσεις της παχυσαρκίας στην όραση σχετίζονται με εκφυλιστικές νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση και η υπέρταση. Συχνά οι παραπάνω παθήσεις σχετίζονται με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα όπως: η ξηροφθαλμία, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα αλλά και εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Το κυριότερο θρεπτικό συστατικό, σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους, για να έχουμε καλή όραση είναι η επαρκής πρόσληψη φυσικών πηγών βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και χρειάζεται να την προσλαμβάνουμε εξωγενώς μέσω της διατροφής. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α ενδεικτικά είναι το ψάρι, το συκώτι, το γάλα, ο κρόκος αυγού, τα ιχθυέλαια, τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, τα φρούτα όπως το βερίκοκο, το μάγκο και τα μανταρίνια αλλά και το καρότο.
Η έλλειψη βιταμίνης Α για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία ακόμη και σε μη αναστρέψιμη τύφλωση, τονίζουν οι οφθαλμίατροι.
www.malliaseye.gr Τηλ 2109320215, 6977273425
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!