Οι ηλιόλουστες βόλτες και οι ατελείωτες ώρες στην παραλία τελειώσανε. O καιρός κρύωσε και πλέον ο χρόνος που περνάτε μέσα στο σπίτι είναι περισσότερος. Συνήθως εάν μένετε περισσότερο μέσα στο σπίτι αυξάνονται οι «καθιστικές» ώρες δηλαδή οι ώρες των καθιστικών δραστηριοτήτων, όπως η παρακολούθηση των αγαπημένων σας εκπομπών στην τηλεόραση. Η τηλεόραση επηρεάζει το βάρος και τις διατροφικές σας επιλογές με πολλούς τρόπους.
Σας κάνει να «ξεχνάτε» πόσο τρώτε, σβήνει ή «ξεγελάει» τη μνήμη κορεσμού σύμφωνα με τελευταία έρευνα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν τρώτε ενώ ταυτόχρονα βλέπετε τηλεόραση συνεχίζετε να τρώτε, ακόμη κι αν έχετε χορτάσει.
Αποτελεί καθιστική δραστηριότητα. Ουσιαστικά μειώνεται η φυσική δραστηριότητα, οπότε «καίγονται» λιγότερες θερμίδες.
Σας επηρεάζει και ειδικά τα παιδιά με τις διαφημίσεις, επειδή σας παροτρύνει να καταναλώνετε «λαχταριστά» σνακ, πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες.
Πόσοι από εσάς τηρείτε με ευλάβεια ένα πρόγραμμα όλη μέρα: το πρωινό, τα φρούτα στο δεκατιανό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό στο γραφείο – δουλειά, αλλά όταν έρθει η ώρα να φτάσετε σπίτι και να κάτσετε στον καναπέ για την αγαπημένη σας εκπομπή τότε φαίνεται όλα να ξεφεύγουν από τον έλεγχό σας.
Έχετε «αράξει» μετά από μια δύσκολη μέρα και με κάποιο σνακ αγκαλιά παρακολουθείτε τηλεόραση με αποτέλεσμα να χάνετε το παιχνίδι της ισορροπημένης διατροφής και οι θερμίδες να προστίθενται σαν τρελές στο ημερήσιο ισοζύγιο ενέργειας.
Τελευταίες έρευνες κάνουν λόγο για έναν μηχανισμό μέσω του οποίου η τηλεόραση σαμποτάρει τον έλεγχό μας στο φαγητό. Όταν παρακολουθείτε μια εκπομπή ή παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι αποσπάται η προσοχή σας και εξασθενούν τα σημάδια κορεσμού που στέλνονται στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να συνεχίζετε να «τσιμπολογάτε» μηχανικά.
Η τηλεόραση αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους της καθιστικής ζωής και μαζί με άλλες εφευρέσεις όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο, σαμποτάρει την κίνηση και τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα.
Ειδικά για την παιδική παχυσαρκία, η τηλεόραση αποτελεί μια βασική αιτία. Η πρώτη σύσταση για ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί δεν είναι να μειώσει τις θερμίδες, το φαγητό ή τα γλυκά που καταναλώνει, αλλά να μειώσει τις ώρες που βλέπει τηλεόραση ή παίζει κάποιο βιντεοπαιχνίδι, τις λεγόμενες ώρες «οθόνης». Έχει αποδειχθεί, ότι μειώνοντας αυτές τις ώρες τα παιδιά αυτόματα αυξάνουν τη φυσική δραστηριότητα, καταναλώνουν ενέργεια και χάνουν βάρος. Οι αυξημένες ώρες τηλεθέασης οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και συνεπώς σε αυξημένο βάρος. Παιδιά που τρώνε ενώ βλέπουν τηλεόραση τρώνε 33% περισσότερο από παιδιά που τρώνε με κλειστή τηλεόραση.
Επίσης, πολλές είναι οι μελέτες που εξετάζουν τον χρόνο τηλεόρασης και την ενεργειακή πρόσληψη ή την ποιότητα της διατροφής. Συγκεκριμένα, μια μελέτη έδειξε ότι όσοι βλέπουν λιγότερο από μια ώρα τηλεόραση, έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής σύμφωνα με τον δείκτη ΗΕΙ (Healthy Eating Index). Όσο πιο λίγη τηλεόραση βλέπετε, τόσο καλύτερη γίνεται η διατροφή σας.
Επίσης η τηλεόραση σαμποτάρει και την επικοινωνία των μελών μιας οικογένειας γύρω από το τραπέζι. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαγορεύει σχεδόν τη συνάντηση όλης της οικογένειας γύρω από το τραπέζι, για το πρωινό ή το μεσημεριανό. Η μοναδική ευκαιρία να βρεθεί όλη η οικογένεια συγκεντρωμένη είναι στο δείπνο, όμως πολλές οικογένειες, αντί να κάτσουν όλοι μαζί, προτιμούν να φάνε στον καναπέ με παρέα την τηλεόραση. Έτσι, χάνεται κάθε επαφή και επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, η οποία δρα όπως έχει αποδειχτεί ως αγχολυτικό και βελτιώνει την ψυχολογία.
Συνοψίζοντας, πριν κάτσετε ξανά μπροστά στην τηλεόραση για να φάτε ξανασκεφτείτε το. Κλείστε την και φάτε με ησυχία ή με παρέα την οικογένειά σας, απολαύστε τις γεύσεις και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να επικοινωνήσετε και να ενισχύσετε τους δεσμούς σας σαν οικογένεια.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!