Της Φανής Λουτριώτη – Ζησοπούλου, Αισθητικού
Μόνο ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι ο ήλιος είναι απαραίτητος για όλες τις μορφές ζωής της γης, τα φυτά τα ζώα και τους ανθρώπους, καθώς πλημμυρισμένος από ενέργεια μας κατακλύζει με τις ακτίνες του.
Δίνει στο δέρμα μας τη δυνατότητα να συνθέσει βιταμίνη D, καθιστά την επιδερμίδα ανθεκτικότερη στις άσχημες περιβαλλοντικές επιδράσεις, βελτιώνει την κατάσταση ορισμένων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων (έκζεμα, ψωρίαση) και διαθέτει την ικανότητα να αντιδρά ως αντικαταθλιπτικό.
Εντούτοις, ακριβώς όπως όλα τα αποτελεσματικά φάρμακα, ο ήλιος παρουσιάζει επίσης παρενέργειες. Οι αρνητικές του επιδράσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι εύκολα θεραπεύσιμες. Πρόκειται για το περιβόητο ηλιακό έγκαυμα. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι πιο ύπουλες. Η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες UVA αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία της εκδήλωσης του καρκίνου του δέρματος του μελανώματος.
Επίσης, φθείρουν την ελαστικότητα του δέρματος και προκαλούν πρόωρη γήρανση μέσω τη μη αντιστρέψιμης διαδικασίας εκφυλισμού της ελαστίνης και του κολλαγόνου.
Μαύρισμα
Με σκοπό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των υπεριωδών ακτινών UV, το δέρμα επιστρατεύει ένα αμυντικό σύστημα. Έτσι, το δέρμα γίνεται πιο παχύ και παράγει μια έγχρωμη ουσία ή χρωστική, τη μελανίνη, η οποία φυσιολογικά εξασφαλίζει ένα ορισμένο επίπεδο φωτο-προστασίας.
Η διαδικασία αυτή είναι αποτελεσματική για ανθρώπους που τυγχάνουν γενετικής και φυσικής προστασίας. Μέσω της μεγάλης παραγωγής σκούρας μελανίνης, η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους Αφρικανούς, Ασιατικής ή Μεσογειακής καταγωγής. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τους ανθρώπους που παράγουν αντοιχτόχρωμη μελανίνη.
Για τον λόγο αυτό λοιπόν, είναι σημαντικό κάθε άνθρωπος να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του δέρματος γενικά, τον τρόπο λειτουργία του δικού τους δέρματος, ειδικότερα τη δυνατότητα προσαρμογής στον ήλιο, και τέλος ότι κάθε άτομο μπορεί να υιοθετήσει στρατηγικές διαχείρισης της προσωπικής του ηλιακής κληρονομιάς, καθώς και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ηλιακών ακτίνων για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα χωρίς κανένα κίνδυνο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!