Με το απολυτήριο του λυκείου στις αποσκευές της, από τον τόπο καταγωγής της, τη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, πήγε στη Γερμανία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν. Φέτος η Ιωάννα Ζαχαράκη, η οποία πρόσφατα τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό για τα 25 χρόνια υπηρεσίας της, συμπληρώνει τριάντα τρία χρόνια παρουσίας στη Γερμανία. Όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο της εργασίας της συντονίζει, συμβουλεύει, διδάσκει, σχεδιάζει κι ερευνά.
Βλέπει την σημερινή κρίση ως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητές μας καθώς και τα τρωτά σημεία μας αλλά και να βρούμε τις αρχές που ξεχάσαμε. Πιστεύει πως με θέληση, υπομονή και μεθοδικότητα μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από ότι νομίζουμε και ότι αξίζει να προσπαθούμε πάντα και το καλύτερο.
Για εκείνη συνεισφέρω σημαίνει ότι συμβάλλω στην εξέλιξη της Κοινωνίας και θεωρεί ότι η ζωή μας αποκτά νόημα, όταν οι ικανότητές μας αξιοποιούνται. Η θετική πορεία, η θετική ενέργεια, ένα πλατύ χαμόγελο και η καλή της διάθεση, ακόμη και στα δύσκολα, είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν…
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κυρία Ζαχαράκη, είστε ένα σπουδαίο παράδειγμα Ελληνίδας που τα κατάφερε μακριά από την Ελλάδα. Λέγεται ότι οι Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο Εξωτερικό, ενώ δυσκολεύονται εντός των συνόρων, λόγω έλλειψης ευκαιριών. Ποια είναι η άποψή σας;
Στο Εξωτερικό δίνονται ευκαιρίες και υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η ύπαρξη αξιολογικών κριτηρίων, που βοηθούν το άτομο στην εξέλιξη και πρόοδό του, αφού αυτό δραστηριοποιείται και εργάζεται με την απαιτούμενη στάση. Συμφωνώ, ότι στην πατρίδα μας δυστυχώς δεν επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, κι εκτός αυτού, παρέχονται λιγότερες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες, αφού μόνο λίγοι προνομιούχοι έχουν ίσως κάποια πρόσβαση.
Πρόσφατα η Υπηρεσία σας σάς απένειμε τον Χρυσό Σταυρό για τα 25 χρόνια εργασίας σας σε Κοινωνικό Φορέα στη Γερμανία. Θέλετε να μας πείτε πώς φτάσατε ως εδώ και πώς ξεκινήσατε;
Στη Γερμανία ήρθα τον Οκτώβριο του 1981 για σπουδές, αφού πήρα το Απολυτήριο από το Λύκειο Καλαμπάκας. Μετά τις σπουδές στη Γερμανική Φιλολογία και Κοινωνιολογία στο Πολυτεχνείο του Άαχεν, βρήκα την πρώτη μου θέση εργασίας με τον κλάδο της Κοινωνιολογίας στον Κοινωνικό Φορέα της Διακονίας στη Ρηνανία. Εργάστηκα στην συμβουλευτική πέντε χρόνια και μετά πήρα προαγωγή και ανέλαβα τον συντονισμό όλων των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Κρατιδίου, που είναι αρμόδια η Υπηρεσία μου. Στη θέση αυτή έχω πολλές ευκαιρίες, επειδή εργάζομαι με πολλές τοπικές Υπηρεσίες, Υπουργεία του Κρατιδίου, Πανεπιστήμια, καθώς και Ερευνητικά Κέντρα. Την εργασία μου την αγαπώ και προσπαθώ να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες που βλέπω, είτε αυτές είναι προς όφελος της Υπηρεσίας μου είτε προς όφελος των πολιτών και γενικά προς όφελος μιας ανθρώπινης Κοινωνίας, για την οποία μού δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλω. Λόγω της απόδοσης του έργου μου, η υπηρεσία μου αναγνωρίζει το έργο που προσφέρω.
Υπήρξαν άλλοι Έλληνες προκάτοχοι του «Χρυσού Σταυρού»;
Είναι ευχάριστο να αναφέρω ότι η Υπηρεσία μου απασχολεί ακόμη και σήμερα πολλούς Έλληνες Υπαλλήλους, αφού ήταν υπεύθυνη από την εποχή της μετανάστευσης του 1960 για την Κοινωνική Φροντίδα των Ελλήνων μεταναστών. Έτσι, υπήρξαν και άλλοι Έλληνες προκάτοχοι του χρυσού Σταυρού.
Θέλετε να μας συνδέσετε με το παρελθόν, κάνοντας αναφορά στην οικογένειά σας και στον τόπο μας;
Γεννήθηκα, έζησα και παρακολούθησα το Δημοτικό Σχολείο στη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας. Ένα όμορφο και για την περιοχή σχετικά μεγάλο χωριό. Μεγάλωσα σε μια επταμελή οικογένεια, αφού ζούσαμε με τους γονείς μου, τις δύο μεγαλύτερες αδερφές μου και τους ηλικιωμένους γονείς του πατέρα μου. Στον τόπο καταγωγής μου, καθώς και στην οικογένειά μου, στους συγκατοίκους, στους πρώτους δασκάλους μου τρέφω ιδιαίτερα συναισθήματα και σεβασμό, διότι εκεί γνώρισα τον κόσμο, πήρα τις πρώτες αρχές και βάσεις για να μπορέσω να εξελιχτώ και να αποδώσω.
Τι θυμόσαστε έντονα από τα παιδικά σας χρόνια, κυρία Ζαχαράκη;
Τα παιχνίδια και τους χορούς με τις αδερφές μου, τις ιστορίες του παππού μου και το πενηνταράκι που μας έδινε, όταν ήμασταν καλά κορίτσια, τις συμβουλές της γιαγιάς μου: «Μην σας δω να κάνετε παρέα με τα αγόρια». Την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τις συμβουλές του πατέρα μου: «Δεν θέλω να ακούω άσχημα λόγια από τους γύρω σας και θέλω να είμαι περήφανος για εσάς…». Τη μυρωδιά της μαύρης, με τα πορτοκαλί λουλουδάκια, ρόμπας της μητέρας μας. Κλαίγοντας, αισθανόμασταν έτσι την παρουσία της, αφού η μητέρα μου μόλις είχα κλείσει τα οχτώ χρόνια μετανάστευσε στη Γερμανία.
Θα θέλατε να μας πείτε σε τίτλους τη ζωή σας, το έργο σας που σας οδήγησε μέχρι εδώ;
Τα περισσότερα αναφέρθηκαν παραπάνω. Παράλληλα δε με την εργασία μου εκλέγομαι Δημοτική Σύμβουλος στην πόλη Σόλινγκεν από το 1999, διδάσκω ως εντεταλμένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Düsseldorf και Bochum, ερευνώ διάφορες διδακτικές μεθόδους επιμόρφωσης και έχω εκδώσει σειρά επιστημονικών συγγραμμάτων στο θέμα της Διαπολιτισμικότητας.
Ποιο είναι το σημαντικότερο σημείο της καριέρας σας;
Η δυνατότητα που μου δόθηκε να διεξάγω το πειραματικό πρόγραμμα «Διαπαιδαγώσηση Αξιών» σε γερμανικό σχολείο και μετά την τριετή διεξαγωγή και αξιολόγηση, να πετύχω τη μακροχρόνια ένταξη του προγράμματος στο σχολείο, καθώς και τη μετάδοσή του σε άλλα σχολεία.
Και ποιο το σημαντικότερο σημείο της ζωής σας;
Η οικογένειά μου, με την απόκτηση των δύο κοριτσιών μου, τα οποία παρατηρώ να ακολουθούν τις αρχές μου.
Σκεφτήκατε ποτέ να επιστρέψετε και να εργαστείτε στην Ελλάδα;
Παροδικά θα επιθυμούσα να εργαστώ με σχολεία και να μεταφέρω και εδώ το πρόγραμμα «Διαπαιδαγώγηση Αξιών», μια που βασίζεται στη φιλοσοφία του Σωκράτη και στη φιλοκαλία. Ειδικά σήμερα, νομίζω ότι η Ελλάδα το έχει ανάγκη, κυρία Δούλη.
Αν υπάρξει μια οργανωμένη δομή, που θα επενδύσει στην καινοτομία, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ποιο πιστεύετε πως θα είναι το μέλλον της Ελλάδας;
Οι παράγοντες που αναφέρατε είναι απαραίτητοι για την πρόοδο της χώρας μας, δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά. Περισσότερο σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο, θεωρώ την αλλαγή νοοτροπίας του Έλληνα. Τη σημερινή κρίση τη βλέπω ως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, καθώς και τα τρωτά σημεία μας. Αφού πραγματοποιηθούν αυτά, στην Ελλάδα του μέλλοντος θα επικρατεί η αξιοπρέπεια, η υπευθυνότητα, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, καθώς και η αναγνώριση των ικανοτήτων του άλλου.
Κατά την άποψή σας, υπάρχει η άλλη Ελλάδα; Αυτή που μπορεί να τα καταφέρει;
Η άλλη Ελλάδα υπάρχει από την αρχαιότητα. Βάσει τον δικών της αρχών προοδεύουν οι λαοί που αναγνωρίζουν την σημασία των αρχών αυτών. Καιρός είναι, με την κρίση, να ξαναβρούμε κι εμείς αρχές που ξεχάσαμε.
Θα θέλατε να μας πείτε συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση;
Πολύ μικρά πράγματα μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Ελλάδας και να φέρουν μεγαλύτερα αποτελέσματα. Και εδώ οφείλει καταρχήν ο καθένας μας στον δικό του τομέα και περίγυρο να προσπαθεί το καλύτερο, τηρώντας τους ηθικούς και γραπτούς νόμους. Τα σημαντικότερα είναι αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Εκτός από τις διαθρωτικές αλλαγές, επενδύσεις σε ενέργεια, τουρισμό, αγροτουρισμό, βιολογικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, απαραίτητοι για την πρόοδο είναι μακρόχρονοι στόχοι και στρατηγικές σε όλους τους τομείς, σωστή διοίκηση, μεθοδική εργασία. Τα τελευταία προϋποθέτουν συστηματική επιμόρφωση όλων των υπαλλήλων τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η κάθε είδους εργασία απαιτεί να γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό.
Έχετε ασχοληθεί με την πολιτική, ενώ δραστηριοποιείστε στα κοινά και εκλέγεστε από το 1999 μέχρι σήμερα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Solingen. Παράλληλα είστε και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης. Ποια γεύση σας έχει αφήσει αυτή η εμπειρία;
Η πολιτική δραστηριότητα απαιτεί πολύ προσωπικό χρόνο. Το δε Δίκτυο συμβάλλει στην ανταλλαγή απόψεων, στον συντονισμό του ελληνικού δυναμικού, στην γρήγορη επικοινωνία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, όταν μεταναστεύσατε στη Γερμανία;
Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας ως ενήλικος. Χρειάζεται πολλή υπομονή.
Υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή σας που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εσάς;
Ευτυχώς που υπάρχουν, δρουν και συνεισφέρουν ο καθένας ανάλογα με τον τομέα του. Έτσι, μπορέσαμε και ιδρύσαμε το Δίκτυο Ελληνικών φορέων στο Κρατίδιο μας, που προσφέρει συμπαράσταση στους νεοφερμένους συμπατριώτες μας.
Το ρήμα «συνεισφέρω» πόση σημασία έχει για εσάς, κυρία Ζαχαράκη; Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε οποιονδήποτε τομέα της δραστηριότητας σας;
Ζούμε για να δημιουργούμε και να συνεισφέρουμε. Η ζωή μας αποκτά νόημα, όταν οι ικανότητές μας αξιοποιούνται, δημιουργώντας και συνεισφέροντας, και αυτό αφορά όλες τις δραστηριότητες. Συνεισφέροντας, συμβάλλεις στην εξέλιξη της Κοινωνίας και συγχρόνως εξελίσσεσαι, αναπτύσσεται η αυτοπεποίθησή μας και η ικανοποίηση μας.
Έχετε ξεπεράσει ποτέ τον εαυτό σας;
Είναι αρκετές οι φορές που αγγίζω τα όρια μου, κυρία Δούλη. Από την άλλη, πιστεύω ότι δεν μας ανατίθεται κάτι που υπερβαίνει τις ικανότητές μας. Με θέληση, υπομονή και μεθοδικότητα μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα απ’ ό,τι νομίζουμε. Αξίζει να προσπαθούμε πάντα για κάτι περισσότερο.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ
Η Ιωάννα Ζαχαράκη είναι φιλόλογος- κοινωνιολόγος και μένει στη Γερμανία από το 1981. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Aachen. Υπηρέτησε 5 χρόνια στην Κοινωνική Υπηρεσία Solingen, προτού αναλάβει καθήκοντα ως Εισηγήτρια Σύμβουλος για θέματα ενσωμάτωσης και διαπολιτισμικότητας στον Κοινωνικό Φορέα της Διακονίας Ρηνανίας. Το 2012 η αρμοδιότητά της επεκτάθηκε και στην περιοχή της Βεστφαλίας.
Στα πλαίσια της εργασίας της, συντονίζει τις τοπικές υπηρεσίες για θέματα μετανάστευσης, συμβουλεύει τις οργανώσεις και μέλη του Φορέα της, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών, είναι υπεύθυνη για τον προγραμματικό σχεδιασμό και τη μετεξέλιξη των υπηρεσιών, αλλά και για θέματα επιμόρφωσης. Έχει επίσης ρόλο συμβουλευτικό, ανάμεσα στα υπουργεία και στον Φορέα που εργάζεται τόσο σε επίπεδο κρατιδίου, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Έχει ειδικευτεί στον τομέα διαπολιτισμικής ικανότητας, πάνω στον οποίο διδάσκει ως εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bochum και Düsseldorf. Εκτός αυτού, διδάσκει σε θέματα γύρω από τις Διανθρώπινες σχέσεις, τη συμπεριφορά και την αντιμετώπιση διενέξεων, καθώς και τη Διαπαιδαγώγηση Αξιών. Στα ίδια θέματα εκπαιδεύει Παιδαγωγούς, καθώς επίσης και Δημόσιους Υπαλλήλους, για την μεθοδευμένη και σωστή εξυπηρέτηση του κοινού. Πάνω σε αυτά τα θέματα έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών συγγραμμάτων.
Δραστηριοποιείται επίσης στα κοινά και εκλέγεται από το 1999 μέχρι σήμερα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Solingen, ενώ είναι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης.
* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 28 Μαρτίου 2014.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!