Στις 8 Φεβρουαρίου 1828 γεννήθηκε ο Ιούλιος Βερν (Jules Verne) στη Ναντ, παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού. Η γενέθλια πόλη του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βερν.
Ο Βερν υπήρξε συγγραφέας, παραμυθάς και οραματιστής που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Μυθιστορήματα, όπως «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Από τη Γη στη Σελήνη», «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» και η «Μυστηριώδης Νήσος», αποτελούν προσφιλή αναγνώσματα. Ήρωες, όπως ο Φιλέας Φογκ και ο Κάπτεν Νέμο. εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων.
Το 1848 ο πατέρας του, διαπρεπής δικηγόρος της Νάντης, τον έστειλε στο Παρίσι να σπουδάσει νομικά. Αλλά το θέατρο και η λογοτεχνία γοήτευσαν το νεαρό Βερν περισσότερο. Από το 1854 ο Βερν άρχισε να μελετάει συστηματικά γεωγραφία, φυσική και μαθηματικά, ενώ η ανάγνωση του έργου του Πόε τον ώθησε προς το φανταστικό μυθιστόρημα. Παθιασμένος για την αεροναυτική, ίδρυσε το 1862 μαζί με ένα φίλο του μια «Εταιρεία για την έρευνα της αεροπλοΐας». Τότε έγραψε το μυθιστόρημα Πέντε εβδομάδες σε αερόστατο, που μόλις κυκλοφόρησε έγινε τεράστια επιτυχία. Έτσι άρχισε η σειρά των μυθιστορημάτων με το γενικό τίτλο Θαυμαστά ταξίδια.
Η σειρά αυτή είχε ως γενικό άξονα κάποιο περιπετειώδες και φανταστικό ταξίδι και ξεπέρασε τους εκατό τίτλους. Στα διάφορα αυτά έργα του ο Βερν πρόβλεψε εφευρέσεις που πραγματοποιήθηκαν αργότερα, όπως το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, το διαστημόπλοιο κ.ά. Σε άλλα πάλι μυθιστορήματά του ασχολήθηκε με τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονταν σε διάφορες χώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Βερν έδειξε μια αντιαποικιακή στάση και τάχθηκε με το μέρος των λαών που αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία τους. Τα μυθιστορήματά του γνώρισαν τεράστια επιτυχία σε όλον τον κόσμο και κυρίως στο παιδικό κοινό. Θεωρείται μέχρι σήμερα ο κατεξοχήν δημιουργός μυθιοστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, γενέτειρας της γυναίκας του Ονορέν. Το 1886 ο Ιούλιος Βερν βίωσε δύο τραγωδίες: τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από πυροβολισμό του παρανοϊκού ανιψιού του Γκαστόν κι έχασε τον αγαπημένο του εκδότη, που έφυγε από τη ζωή. Έξι χρόνια μετά, ο καταρράκτης που τον ταλαιπωρούσε, μείωσε κατά πολύ την όρασή του και στις 24 Μαρτίου 1905 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, υποφέροντας από διαβήτη και παράλυση. Ο Ιούλιος Βερν είχε ένα γιο, τον Μισέλ, ο οποίος επιμελήθηκε τα ημιτελή του μυθιστορήματα και συνέβαλε στη διάδοση του έργου του.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!