Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού, το οποίο βρισκόταν στην θανατηφόρα Πράσινη Γραμμή κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του στο Λίβανο, άνοιξε για το κοινό μετά από πάνω από 40 χρόνια. Στις 7 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Λίβανου Ταμμάμ Σαλάμ και ο ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι εγκαινίασαν τις υπόγειες γκαλερί, αφιερωμένες στην ταφική τέχνη του αρχαίου Λίβανου. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από Ιταλούς συντηρητές.
«Με αυτή τη πρωτοβουλία το μουσείο έχει επιτέλους τους τρεις ορόφους που θα έπρεπε να έχει σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, όταν άνοιξε το 1942,» είπε ο Αντόνιο Τζιαμαρούστι, ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το στήσιμο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ansa». Αυτό είναι ένα σύμβολο αναγέννησης του πολιτισμού από την καταστροφή, που αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας που οι Isisκαταστρέφουν σπουδαία αρχαιολογικά κειμήλια στην Συρία και το Ιράκ.»
Το αρχαιολογικό μουσείο υπέστη σοβαρές ζημιές από έναν βομβαρδισμό και μια πλημύρα που δέχτηκε κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου (1975 – 1990). Τοποθετημένο στην Πράσινη Γραμμή που χώριζε το Μουσουλμανικό δυτικό κομμάτι από το Χριστιανικό ανατολικό, το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας.
Οι δύο επάνω όροφοι άνοιξαν στο κοινό το 1999, μετά από μια σημαντική προσπάθεια αποκατάστασης την οποία οργάνωσε το υπουργείο πολιτισμού του Λίβανου τη γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα Εθνικής Κληρονομιάς.
Η νέα υπόγεια έκθεση καλύπτει την προϊστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και περιλαμβάνει 31 Φοινικικούς ανθρωποειδείς σαρκοφάγους σκαλισμένους στο μάρμαρο (έκτος αιώνας π.Χ. με τέταρτο αιώνα π.Χ.), την μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο, αλλά και το Ρωμαϊκό τάφο της Τύρου, του δεύτερου αιώνα μ.Χ., του οποίου οι τοιχογραφίες αποκαταστάθηκαν από Ιταλούς συντηρητές το 2010 με 2011.
Απέναντι από το Εθνικό Μουσείο, το Μουσείο Τέχνης της Βηρυτού θα ανοίξει το 2020. Μια διεθνής κρητική επιτροπή ανακοίνωσε στις 13 Οκτωβρίου ότι ο Λιβανέζος αρχιτέκτονας Χαλά Γουαρντέ, κάτοικος του Παρισιού, θα σχεδιάσει το μελλοντικό μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Λίβανου, το οποίο καλύπτεται οικονομικά από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Apeal» (Σύλλογος για την Προώθηση και Έκθεση της Τέχνης του Λίβανου). Το κεντρικό κομμάτι του σχεδιασμού του Γουαρντέ, το οποίο επιλέχτηκε από την επιτροπή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Ρότζερς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «Serpentine Gallery» Χάνς Ούλριχ Όμπριστ, είναι ένα καμπαναριό ύψους 124ων μέτρων. «Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που θα πραγματοποιήσω το πρώτο μου σημαντικό έργο στην Βηρυτό, την πόλη που γεννήθηκα, σε ένα τόσο σημαντικό χώρο,» είπε ο Γουαρντέ σε μια δήλωσή του.