Πώς θα είναι η Ευρώπη σε 2.000 χρόνια από τώρα, σε μια εποχή που θα μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα μέσω sci-fi τεχνολογίας και ό,τι συμβαίνει τώρα στον κόσμο – γεγονότα όπως το Brexit και όσα ζουν οι Ευρωπαίοι- δεν θα είναι παρά σημειώσεις σε βιβλία ιστορίας, που κι αυτά θα χορηγούνται στους μαθητές στην ηλεκτρονική τους μορφή;
Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν 12 καλλιτέχνες μέσα από μία πρωτοποριακή έκθεση του Victoria & Albert Museum, η οποία ανοίγει για το κοινό τον επόμενο μήνα και για το αποτέλεσμα συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Goethe. Οι συμμετέχοντες δημιουργοί έπρεπε να συνεισφέρουν με τη δική τους απεικόνιση του μέλλοντος, αλλά και με έργα τέχνης που θα εικονοποιούσαν το πώς οι άνθρωποι του μακρινού μέλλοντος θα αντιμετώπιζαν εικόνες των όσων ζούμε σήμερα.
Τα συγκεκριμένα εκθέματα θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία του V&A και αναμένεται να διατρέχουν διάφορες θεματικές ενότητες του Μουσείου, ενώ όπως τονίζεται πρόκειται για ένα εγχείρημα που αποτελεί τμήμα του φεστιβάλ με τίτλο “Collecting Europe” που θα διαρκέσει από 1 έως 7 Φεβρουαρίου, με βασική του άξονα τις ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών.
Σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης τα περισσότερα από τα έργα “μιλούν” για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές και στους νοσταλγούς των ακραία δεξιών απόψεων που εκτείνονται και εκτός γηραιάς ηπείρου. Ο Onkar Kular, καθηγητής σχεδίου στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Gothenburg έχει ήδη σχεδιάσει χάρτες -ως μέρος των εκθεμάτων της έκθεσης- βασισμένους στη μετακίνηση πλέον των πληθυσμών και όχι στα σύνορα που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.
Κατά τον ίδιο τρόπο και στα εγκαίνια της έκθεσης και καθ’ όλη τη διάρκεια της οι ξεναγοί θα φορούν Τ-shirt που θα φέρουν τυπωμένα τα εξής μηνύματα: “Η Ευρώπη θα κάνει επανεκκίνηση σε 5 λεπτά”, “Τώρα ακολουθείτε έναν ξεναγό της μετα-αλήθειας”, “Μόλις έκανα download την ιθαγένεια μου”. Όπως εξηγεί ο Thomas Marriott, από την Common Initiative, που υποστηρίζει το δημιουργικό και την επικοινωνία της έκθεσης, όλα αυτά είναι ένας τρόπος για να καταστεί σαφές “το πώς τα σύνορα και η εθνικότητα θα προσδιορίζονται στο μέλλον, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης βαρύτητας που δίνει η Ευρώπη στα προσωπικά δεδομένα μέσω διαδικτύου και τη διαχείριση τους”. “Το Brexit και ο Τραμπ είναι οι ορατές ρωγμές σε πολύ βαθύτερο και ουσιαστικό ζήτημα. Αντιμετωπίζουμε κρίση σε ό,τι αφορά τα βασικά δημοκρατικά ιδεώδη μας, που είχαν σχεδιαστεί για μια εποχή πριν από τις ανάγκες που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση. Το βασικό ερώτημα που θέτουμε μέσα από αυτή την έκθεση είναι με τι ακριβώς θα μοιάζει η Ευρώπη 2.0;”, εξηγεί ο Alastair Parvin, ένας από τους δημιουργούς που θα λάβουν μέρος στο πρότζεκτ. Ο ίδιος, όπως και άλλοι δημιουργοί επισημαίνουν ότι το όλο πρότζεκτ επιθυμούν να λειτουργήσει ως αφύπνιση για τους Ευρωπαίους και πριν η έννοια της δημοκρατικής διακυβέρνησης χάσει την ουσία της.