Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε από την Ιερά Μονή Ρουσάνου ένα νέο πνευματικό έργο για τα Άγια Μετέωρα με τίτλο : «Άγια Μετέωρα – Οι Ουρανογείτονες Βράχοι».
Πρόκειται για ένα σπουδαίο και ενδιαφέρον πόνημα, το οποίο είναι καλαίσθητο, καλογραμμένο και δίνει στον αναγνώστη πολλές και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στους Ιερούς Βράχους των Μετεώρων, στον Μετεωρίτικο Μοναχισμό και στις Μετεωρίτικες Μονές που στέκουν στις κορφές των «Ουρανογείτονων Βράχων» μας.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίλητος» εκτείνεται σε 173 έγχρωμες σελίδες, οι οποίες διανθίζονται από σπάνιες φωτογραφίες. Συγγραφέας του είναι ο γνωστός συμπολίτης μας, Φιλόλογος κ. Σπυρίδων Βλιώρας, εκδότης του είναι ο κ. Νίκος Χαϊδεμένος, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης έχουν οι Αδελφές της Ιεράς Μονής Ρουσάνου. Οι φωτογραφίες του βιβλίου ανήκουν στον Γιάννη Γιαννέλο, στον Γιώργο Κουντούρη και στον Σπυρίδωνα Βλιώρα και αφορούν τόσο σε στιγμιότυπα των βράχων όσο και σε αγιογραφίες των Μονών αλλά και σε ειλητάρια αλλά και χειρόγραφα που φυλάσσονται στα Μοναστήρια των Μετεώρων.
Τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος είχε η κ. Άννα Παπαδάκη, την οργάνωση της παραγωγής ο κ. Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου, την καλλιτεχνική επιμέλεια η κ. Ντιάνα Ευαγγέλου, την επεξεργασία της εικόνας ο κ. Δημήτρης Ποταμίτης, ενώ η εκδοτική παραγωγή ανήκει στην HIGHBOOKS IKE.
Στην πρώτη εσωτερική σελίδα του βιβλίου κάτω από τον τίτλο υπάρχει η φράση «Εν πέτρα ύψωσέ με…» (κσ’ Ψαλμός τού Δαβίδ). Στην επόμενη σελίδα υπάρχει η παρακάτω αφιέρωση: «Αφιερούται ευλαβώς και ευγνωμόνως στους δύο μεγάλους ευεργέτες της Λιθοπόλεως των Αγίων Μετεώρων, αειμνήστους Μητροπολίτες, Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, τον άρτι εκλιπόντα, και Τρίκκης και Σταγών κυρόν Διονύσιον. Στην επόμενη σελίδα υπάρχουν τα αναλυτικά περιεχόμενα του βιβλίου, τα οποία ο αναγνώστης μπορεί να συμβουλευθεί και να ξεκινήσει την ανάγνωση.
Το κύριο σώμα του βιβλίου ξεκινά με τον Πρόλογο της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Ρουσάνου Μοναχής Φιλοθέης, η οποία με λόγια μεστά παρακινεί τον αναγνώστη να γευτεί της θείας χάριτος, ξεφυλλίζοντας και διαβάζοντας τις σελίδες του βιβλίου, ενώ διαβεβαιώνει τον κάθε αναγνώστη ότι μετά και την ανάγνωση και της τελευταίας του σελίδας θα γεμίσει με δέος και θα νιώσει έκσταση στρέφοντας τη σκέψη του στον Δημιουργό μας.
Ακολουθεί η Εισαγωγή του βιβλίου, η οποία δίνει στον αναγνώστη πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση των Μετεώρων, την ιστορία των Μονών, καθώς και πληροφορίες για το πώς πρόεκυψε το όνομα Μετέωρα, ενώ περιγράφει και τα πρώτα βήματα των μοναχών στο πέτρινο και απόκοσμο δάσος των Μετεώρων, τις δοκιμασίες αιώνων που παραμέρισαν την αγριότητα των βράχων, δίνοντας τη θέση τους στην ενατένιση και τη μέθεξη της θείας χάριτος.
Στη συνέχεια ακολουθεί η πρώτη ενότητα με τίτλο «Μετεωρίτικοι Βράχοι –Γεωλογική αναδρομή και σύσταση» που δίνει στον αναγνώστη πληροφορίες για το φυσικό φαινόμενο των Μετεώρων.
Ακολουθεί η δεύτερη ενότητα του βιβλίου η οποία έχει τίτλο «Μετεωρίτικος Μοναχισμός- Αναδρομή» και δίνει στον αναγνώστη πληροφορίες για την εμφάνιση των πρώτων ασκητών στα Μετέωρα.
Η τρίτη και μεγαλύτερη ενότητα του βιβλίου με τίτλο «Μετεωρίτικες Μονές» αναφέρεται αναλυτικά στην ιστορία των Ιερών Μονών των Μετεώρων, ενώ περιλαμβάνει και μια ευσύνοπτη περιγραφή της σημερινής κατάστασης των έξι Μοναστηριών που λειτουργούν στα Άγια Μετέωρα και είναι: Η Ιερά Μονή Ρουσάνου, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλου Μετεώρου), η Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.
Τέλος, σημειώνονται ονομαστικά σε μια απλή αναφορά και οι υπόλοιπες μονές, κελλιά ή ασκητήρια, τα μονύδρια, καθώς και τα ερημητήρια που υπήρξαν κάποια στιγμή στο μετεωρίτικο μοναστικό σύμπλεγμα, αλλά σήμερα έχουν ερημωθεί, ενώ ορισμένα είναι γνωστά μόνο από αναφορές σε παλαιά έγγραφα ή κώδικες, χωρίς όμως να είναι γνωστή η ακριβής τους τοποθεσία. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται σχετικός χάρτης με το υπόμνημά του, που θα βοηθήσει τον αναγνώστη να αντιληφθεί πού ακριβώς βρισκόταν το κάθε μοναστήρι ή ασκητήριο.
Το καλογραμμένο και αξιόλογο αυτό πόνημα εμπλουτίζει την πνευματική φαρέτρα του τόπου μας, μια που ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέχει και να αναζητά ανά πάσα στιγμή τις πληροφορίες που επιθυμεί. Είναι γραμμένο από τον συμπολίτη μας Σπυρίδωνα Βλιώρα σε απλή και κατανοητή γλώσσα και απευθύνεται σε καθέναν και καθεμιά που ενδιαφέρεται να γνωρίσει την ιστορία των Μετεώρων μέσα από τα σωζόμενα σήμερα μνημεία τους. Παράλληλα, απευθύνεται και σε όλους εκείνους που θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στην ιστορία του Μοναχισμού αλλά και να γευτούν τα νάματα της πίστης μας πλησιάζοντας τον Θεό, αφού κοιτάξουν ψηλά και σηκώσουν την ψυχή τους πάνω από τα ανθρώπινα και τα επίγεια.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ετοιμάζονται και πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε λίγο καιρό μεταφράσεις του σε διάφορες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, ρώσικα κ.ά.
Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!