Ο Δηµήτρης Γιολδάσης, φηµισµένος ζωγράφος, πρόβαλε µέσα στον εικοστό αιώνα την πνευµατική Θεσσαλία στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Η παρουσία του στην Τέχνη υπήρξε έντονη και διαρκής από το 1922 ως τη χρονιά του θανάτου του (1993). Και µετέπειτα, πάντα επίκαιρος.
Η ζωή, η σκέψη και το έργο τού Γιολδάση θυµίζουν Αρχαίους Φιλοσόφους. Μια θερµή ψυχή ο Γιολδάσης, ένα γερό και καθαρό µυαλό, ένα πρακτικό µυαλό. Μια καλλιτεχνική φυσιογνωµία, τέλεια εναρµονισµένη µε την ανθρωπιά. Απλός και λιτοδίαιτος, σκεπτόµενος άνθρωπος, αγωνιστής και δηµοκράτης, βαθιά φιλοσοφηµένος άνθρωπος.
Παράλληλα, ήταν και ένας πνευµατικός άνθρωπος της χώρας µας µε µεγάλο κύρος και προσφορά. Ώς τα βαθιά γεράµατά του δεν έπαυσε ποτέ να ενδιαφέρεται, να µελετά και να προτείνει λύσεις στα µεγαλύτερα προβλήµατα που απασχολούν σήµερα τον άνθρωπο, όπως εκείνα της υγείας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.
Ιδιαίτερα αγαπητό τού ήταν το θέµα της πορείας του πολιτισµού µας. Μάλιστα, στις 15 Φεβρουαρίου 1987 έδωσε πετυχηµένη διάλεξη στο Δηµοτικό Κινηµατοθέατρο Καρδίτσας µε θέµα: «Ο πολιτισµός σήµερα» και µε οργανωτή το Δήµο Καρδίτσας. Συµµετείχαν τιµητικά είκοσι πολιτιστικοί και άλλοι Σύλλογοι.
Ο Δηµήτρης Γιολδάσης γεννήθηκε το 1897 στο Μορφοβούνι (Βουνέσι) Καρδίτσας από Σαµαριναίους γονείς. Από µικρός δούλεψε ως καπνεργάτης στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα ως το 1913. Το 1914 εγγράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών, από την οποία αποφοίτησε το 1921, αφού ενδιάµεσα -διακόπτοντας τις σπουδές του- υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία.
Από το 1922 ώς το 1997 πραγµατοποιήθηκαν 24 ατοµικές και 33 οµαδικές εκθέσεις µε έργα του, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Μετά το θάνατο του η θετή του κόρη Στέλλα Γιολδάση δώρισε στη Δηµοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας 250 περίπου έργα του, βαρύτιµη κληρονοµιά για τις µελλοντικές γενιές.
Στις 7 Δεκεµβρίου 1997 πραγµατοποιήθηκε στο Μορφοβούνι «Ηµερίδα για τον Δηµήτρη Γιολδάση» για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του µε µεγάλη συµµετοχή εισηγητών και συνέδρων. Δύο χρόνια αργότερα (1999) εκδόθηκαν τα πρακτικά αυτής της Ηµερίδας σε έναν καλαίσθητο τόµο από το «Κέντρο Ιστορικών Μελετών Νικόλαος Πλαστήρας», που έχει την έδρα του στο Μορφοβούνι και που αποτελεί έργο και διαρκή φροντίδα του δραστήριου Μορφοβουνιώτη, Παναγιώτη Νάνου. Επίσης, ο Δήµος Καρδίτσας (Δηµοτική Πινακοθήκη), εξέδωσε έναν καλαίσθητο αφιερωµατικό τόµο για τον Δηµήτρη Γιολδάση (σελ. 1-320).
Ο Δηµήτρης Γιολδάσης, ο «µαχόµενος αυτός ασκητής», ο µεγάλος καλλιτέχνης και ανθρωπιστής, ο Δάσκαλος και φιλόσοφος λείπει από τη ζωή και την περιοχή µας χρονιά τώρα, αλλά είναι πάντα ζωντανή η πνευµατική και καλλιτεχνική του παρουσία. Πάντα θα θυµούµαστε την απλότητά του, την ανθρωπιά του, την καλοσύνη του, τη στερεή σκέψη του, τη ζείδωρη Τέχνη του, την αγάπη και τη φιλία του. Θα θυµούµαστε τον άνθρωπο που συµφιλίωσε το χρωστήρα µε τη σοφία και την αρετή.