Με χαρά πήραμε στα χέρια μας πρόσφατα το βιβλίο του συντοπίτη μας Υποστρατήγου ε.α. Γεωργίου Γράβαλου με τίτλο «Από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου στους δώδεκα Αποστόλους του Χριστού» (Εκδόσεις Ιωάννης Στ. Φλαούνας).
Στο βιβλίο αυτό (208 σελ.) ο συγγραφέας καταγράφει πώς αντιλαμβάνεται το πέρασμα από την Πολυθεΐα (Δωδεκάθεο) των Αρχαίων Ελλήνων στη Μονοθεΐα (Χριστιανισµός).
Ο κ. Γράβαλος σημειώνει στον πρόλογό του ότι το θέµα είναι πολυεπίπεδο και αυστηρά επιστηµονικό, ενώ τονίζει ότι είναι εραστής της Αρχαίας Ελληνικής Γραµµατείας, αλλά εξίσου και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, και ως εκ τούτου πιστεύει στο «πάντρεµα» αυτών των δύο και στη διαµόρφωση του Ελληνο-Ορθόδοξου Χριστιανικού Πολιτισµού (Ελληνο-Βυζαντινού), όπως διαδόθηκε και εξελίχθηκε στη συνέχεια στη Μεσαιωνική Ευρώπη και ισχύει µέχρι σήµερα.
Και ο κ. Γράβαλος συνεχίζει στον πρόλογο: Από την αρχαιότητα έως σήµερα η κάθε κοινωνία και το κάθε οργανωµένο έθνος (κοινή γλώσσα ίδια ήθη και έθιµα κοινή παιδεία) λάτρευε τους δικούς του Θεούς, οι οποίοι µε το πέρασµα του χρόνου µεταλλάσσονταν. Διαπιστώνεται έτσι ότι όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη πιστεύουν σε κάποιο θεό, έστω κι αν δηλώνουν άθεοι. Συγκεκριµένα, ο Πλούταρχος αναφέρει: «Περιοδεύοντας, θα συναντήσεις και πόλεις ατείχιστες, αγράµµατες, αβασίλευτες, ακατοίκητες, όµως ανίερη (χωρίς ιερό ναό ή τέµενος) και άθεη πόλη, κανένας δεν είδε ούτε θα δει».
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο κύρια κεφάλαια:
• Αρχαία ελληνική θρησκεία και φιλοσοφία
• Χριστιανισμός – Καινή Διαθήκη.
Στο βιβλίο του ο συγγραφέας συγκεντρώνει ιστορικά στοιχεία για μία µεγάλη διαδροµή (9ος αι. π.Χ. – 4ος αι. µ.Χ.), και περιγράφει πώς φτάσαμε από τους Έλληνες φιλοσόφους και Τραγωδούς κυρίως του 5ου αι. π.Χ. στη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, ο οποίος µε τη διδασκαλία του και τα θαύµατά του και την επιλογή των 12 Μαθητών του Αποστόλων εδραίωσε την Καινούργια (Καινή Διαθήκη) Τριαδική (Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύµα) Μονοθεϊστική Θρησκεία του Χριστιανισµού, η οποία διαδόθηκε σε όλο τον κόσµο.
Πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια, γι’ αυτό και οφείλουμε να συγχαρούμε τον συντοπίτη μας συγγραφέα για το πόνημά του, και να του ευχηθούμε υγεία και δύναμη, για να ολοκληρώσει όλα τα συγγραφικά σχέδιά του.
Το βιογραφικό του συγγραφέα
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του έτους 1948 στο Αγιόφυλλο Καλαµπάκας του Νοµού Τρικάλων, όπου τελείωσε το 1960 το Δηµοτικό Σχολείο.
Στη συνέχεια µε εξετάσεις εισήλθε στο Γυµνάσιο Καλαµπάκας και το 1966 αποφοίτησε από το Λύκειο πόλης. Τον Σεπτέµβριο του ίδιου έτους εισήλθε µε πανελλαδικές εξετάσεις στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), από την οποία αποφοίτησε στις 27-7-1970 µε τον βαθµό του Ανθυπολοχαγού Εφοδιασµού και Μεταφορών.
Παρακολούθησε, µε επιτυχία, τα Σχολεία του Σώµατος Εφοδιασµού Μεταφορών, στα Κλιµάκια του Ανθυπολοχαγού και Λοχαγού, εισήλθε µε εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Πολέµου (ΑΣΠ) (1983-84) και στη συνέχεια παρακολούθησε το Τµήµα Ψυχολογικών Επεχειρήσεων της ΑΣΠ και αργότερα, εφοίτησε στη Σχολή Πληροφοριών του ΓΕΣ και σιη Σχολή Ξένων Γλωσσών/ Τµήµα Αγγλικών/ ΓΕΣ.
Συµµετείχε σε όλες τις Εθνικές Επιτελικές Ασκήσεις επί Χάρτου Άνευ Στρατευµάτων (ΤΑΑΣ) και Μετά Στρατευµάτων (ΤΑΜΣ), στη Ζώνη Ευθύνης των Σχηµατισµών που υπηρετούσε, και τον Ιούλιο του 1989, επί 20ήµερο, σε άσκηση Διοικητικής Μερίµνης (ΔΜ) του ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ/ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδροµίας του υπηρέτησε σε διάφορες ανεξάρτητες Μονάδες Εφοδιασµού Μεταφορών, ως Διµοιρίτης και Διοικητής και τα περισσότερα χρόνια ως Επιτελής, σε όλους τους Σχηµατισµούς του Ελληνικού Στρατού (XXI ΤΘ Ταξιαρχία – 4η ΤΑΞΥΠ – ΧΙ ΜΠ ΜΕΡΥΠ – Δ΄ ΣΣ – ΣΔΑ – ΓΕΣ).
Τον Αύγουστο του 2000 αποστρατεύθηκε µε τον Βαθµό του Υποστρατήγου ε.ε.
Ως Απόστρατος Συνταξιούχος, ασχολήθηκε µε το διάβασµα της Αρχαίας Ελληνικής Γραµµατείας και Ελληνικής και Παγκόσµιας Λογοτεχνίας, δηµοσιεύοντας κατά καιρούς στην Εφηµερίδα «ΜΕΤΕΩΡΑ» της Καλαµπάκας διάφορα σκωπτικά σχόλια της πολιτικής επικαιρότητας σε ποιητική µορφή, µε τον τίτλο «Τραγωδοποιώντας την Επικαιρότητα».
Συνέγραψε το παρόν βιβλίο και βρίσκεται στην ολοκλήρωση συγγραφής του πονήµατος µε τίτλο «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΙΩΝΩΝ», που συµπτωµατικά ιδρύθηκε από τον Ίωνα, τον Γεννάρχη του Ελληνικού φύλου των Ιώνων, στην περιοχή της Βόρειας Θεσσαλίας (σηµερινή περιοχή των Χασίων), και παρά τον υπάρχοντα µέχρι σήµερα Ίωνα (Μύκανη ή Μουργκάνη, µετωνοµασθέντα µετέπειτα) ποταµό, παραπόταµου στην αρχική δηµιουργία του Πηνειού ποταμού.
Προσπαθεί επίσης να ολοκληρώσει σε ποιητική απλοποίηση τα Οµηρικά Έπη (ΙΛΙΑΔΑ-ΟΔΥΣΣΕΙΑ).
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!