Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το νέο βιβλίο τής συντοπίτισσάς μας Μαρούλας Κλιάφα από τις εκδόσεις «Κέδρος». Τίτλος τού βιβλίου είναι «Ο άντρας με τη γερμανική στολή».
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με διαρκείς ανατροπές και μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, που αποκαλύπτει σε όλες του τις διαστάσεις το θέμα του δωσιλογισμού. Ένα θέμα το οποίο, παρά τα σημεία των καιρών, εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο ταμπού της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Μια καλοκαιριάτικη νύχτα του 1944, στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, ένας άντρας που φοράει γερμανική στολή αποχαιρετά τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη, που φεύγουν μ’ ένα μαύρο αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση. Την ώρα που το αυτοκίνητο απομακρύνεται ο άντρας φωνάζει: «Μη με ξεχάσετε».
Πενήντα δύο χρόνια αργότερα μια νεαρή δημοσιογράφος βρίσκει στο ημερολόγιο της νεκρής μητέρας της την περιγραφή αυτής της σκηνής, που καταλήγει σε μια σημείωση-γρίφο. Αποφασισμένη να ερευνήσει το θέμα και να μάθει περισσότερα για τον άντρα με τη γερμανική στολή, η δημοσιογράφος ανεβαίνει στη Θεσσαλία και ψάχνει να βρει ποιο ήταν το αινιγματικό αυτό πρόσωπο και ποια σχέση είχε με τη μητέρα της.
Οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα της Κατοχής και της μετεμφυλιακής περιόδου την οδηγούν σε μια οδυνηρή αποκάλυψη, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν στο προσκήνιο της Ιστορίας τη δράση των φιλοναζιστικών οργανώσεων ΕΕΕ και ΕΑΣΑΔ στη Θεσσαλία.
Η συγγραφέας
Η Μαρούλα Κλιάφα γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1937 στα Τρίκαλα, όπου και κατοικεί μόνιμα. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, είναι παντρεμένη με τον Κώστα Κλιάφα και έχουν δύο παιδιά. Από το 1972 ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη μελέτη της τοπικής ιστορίας, τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών και θρύλων και τη συλλογή παλαιών φωτογραφιών. Τα μυθιστορήματά της για εφήβους έχουν κάνει πολλές επανεκδόσεις, ένα βιβλίο της έχει μεταφραστεί στα ρωσικά και ένα στα γερμανικά, ενώ αποσπάσματα των έργων της έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία του δημοτικού σχολείου και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του γυμνασίου. Τα μυθιστορήματά της Άγρια παιχνίδια και Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα ήταν υποψήφια για το Βραβείο Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω και το Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα για το Κρατικό Βραβείο του 2011.