Όταν ο Βασίλης Τσίνας και η σύζυγός του Άρτεμις έκαναν πράξη το όραμά τους, να στήσουν το δικό τους οινοποιείο – αποστακτήριο στην περιοχή της αρχαίας Φαλώρειας, δεν φαντάζονταν ότι, πέρα από την προσπάθεια ανάπτυξης της γενέθλιας γης, ξεκινούσε μια πραγματική επανάσταση στην Ελληνική Οινοποιία και ότι τα προϊόντα τους θα γίνονταν ανάρπαστα ακόμη και στο Εξωτερικό.
Ο Βασίλης Τσίνας, έχοντας στην κατοχή του ένα στρέμμα αμπέλου, κάτω από το κάστρο της αρχαίας Φαλώρειας και έχοντας στο μυαλό του να ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια παραγωγής κρασιού και τσίπουρου, ξεκινά να αγοράζει στην περιοχή και άλλη γη. Σιγά σιγά τα στρέμματα γίνονται πολλά και τότε αποφασίζει και ξεκινά με ιδίους πόρους να στήσει μια επιχείρηση που αυτή τη στιγμή αποτελεί κόσμημα για την περιοχή.
Το περασμένο Σάββατο η οικογένεια Τσίνα άνοιξε τις πόρτες της και φιλοξένησε στο «καταφύγιό της», όπως το ονομάζει ο Βασίλης Τσίνας, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Η ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου ξεκίνησε από τις δεξαμενές όπου συλλέγονται τα σταφύλια, τα οποία στη συνέχεια πηγαίνουν στον χώρο της απόσταξης και από εκεί στο τελικό στάδιο της εμφιάλωσης.
Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου είναι υπερσύγχρονες. Αποτέλεσμα του άψογου συνδυασμού μεταξύ του έμπειρου προσωπικού και της επίβλεψης του Βασίλη και της Αρτέμιδος Τσίνα είναι τα κρασιά και το τσίπουρο με την ετικέτα «Μετέωρο», που έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς αλλά και εγχώριους διαγωνισμούς οίνων και ποτών.
Η πρώτη διάκριση ήρθε για τα κρασιά Τσίνα από τον διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, ο οποίος διεξήχθη στην Πορτογαλία. Εκεί ο Τοπικός Οίνος Μετεώρων – Λευκός Ξηρός απέσπασε το χρυσό βραβείο, μαζί με εξαιρετικές κριτικές από τους κορυφαίους κριτικούς οινοχόους και γευσιγνώστες του κόσμου. Στον ίδιο διαγωνισμό το τσίπουρο Μετέωρο απέσπασε το ασημένιο μετάλιο.
Στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, ο Τοπικός Οίνος Μετεώρων – Λευκός Ξηρός από Μαλαγουζιά, Ροδίτη και Ασύρτικο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από το σύνολο των γευσιγνωστών και του απονεμήθηκε το ασημένιο μετάλλιο.
Εντύπωση κάνει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συλλογή, η διαλογή και η απόσταξη των προϊόντων. Από τη στιγμή που ξεκινά ο τρύγος μέχρι τη στιγμή που το προϊόν θα φύγει για τον πελάτη τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη του. Τα σταφύλια θα τρυγηθούν ακριβώς στον χρόνο που πρέπει, θα περάσουν από τη διαλογή, για να φύγουν τα «περιττά» στοιχεία και για να μείνει η «ψυχή» του σταφυλιού, και στη συνέχεια θα μπουν στις μεγάλες υδρόψυκτες δεξαμενές, όπου χωρίς μηχανική παρέμβαση και πίεση το κρασί περνώντας από διάφορα στάδια θα πάρει τον δρόμο της εμφιάλωσης.
Χαρακτηριστικό είναι το αποστακτήριο, στο οποίο το τσίπουρο περνά από πολλά φίλτρα και στη συνέχεια καταλήγει σε σφραγισμένες δεξαμενές, όπου ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και από εκεί παίρνει την άδεια και φεύγει για την εμφιάλωση.
Σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης ήταν εμφανής η αγάπη, με την οποία ο Βασίλης και η Άρτεμις Τσίνα μιλούσαν για την επιχείρηση αλλά και τα προϊόντα της.
Τέλος, κατευθυνθήκαμε προς το κελάρι του οινοποιείου, όπου η μυρωδιά του κρασιού που μπερδεύεται γλυκά με αυτή του ξύλου των εξαιρετικών βαρελιών, συνδυασμένη με οινογνωσία και γεύσεις από τοπικά εδέσματα που μας προσφέρθηκαν στην πανέμορφη τραπεζαρία, έκλεισαν μια ξενάγηση και μια εμπειρία ξεχωριστή.
Ο Βασίλης και η Άρτεμις Τσίνα μάς άνοιξαν τις πόρτες τους, για να μας προσφέρουν μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία. Μετά από την ξενάγηση στους αμπελώνες και στους χώρους όπου συλλέγονται, επεξεργάζονται και εμφιαλώνονται τα προϊόντα τής επιχείρησης, καθώς και στο κελάρι με τις γευστικές δοκιμές κρασιών και τσίπουρου, με παραδοσιακές και πρωτότυπες γεύσεις που ξυπνάνε τις αισθήσεις, συντροφιά με εκλεκτά μεζεδάκια, ήταν δύσκολο για μας να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.
Οι ετικέτες των κρασιών και του τσίπουρου της «Τσίνας Α.Ε.» είναι:
• Μετέωρο Λευκό – Τοπικός Οίνος Μετεώρων – Ποικιλίες Μαλαγουζιά – Ασύρτικο – Ροδίτης. Εκρηκτικά αρωματικό και φινετσάτο με αρώματα ώριμων φρούτων. Θα σας κερδίσει από την πρώτη δοκιμή.
• Μετέωρο Ροζέ – Επιτραπέζιος Οίνος – Ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου. Τριανταφυλλί χρώμα. Εκρηκτικά αρωματικό και φινετσάτο, με αρώματα φράουλας και καραμέλας.
• Μετέωρο Κόκκινο – Τοπικός Οίνος Μετεώρων – Ποικιλία Syrah. Πορφυρός, βελούδινος οίνος με αρώματα ώριμου δαμάσκηνου, μούρου και πιπεριού με νότες βανίλιας.
• Μετέωρο Κόκκινο – Επιτραπέζιος Οίνος – Ποικιλία Cabernet – Syrah. Βαθυκόκκινος, λαμπερός οίνος με αρώματα κερασιού, γλυκών μπαχαρικών και ξύλου με νότες βανίλιας.
• Τσίπουρο, από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών των αμπελώνων της οικογένειας. Κλασσικό χωρίς γλυκάνισο αλλά και με γλυκάνισο. Καταναλώνεται σκέτο είτε με την προσθήκη πάγου.
ΜΠΡΑΒΟ & ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΚΡΑΣΙ , ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ , ΓΙΑΤΙ
ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΨΑΞΑΜΕ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΗΣΚΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ , ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2017 !!!