Με ένα σπουδαίο επιτελείο μουσικών από την Αμερική, έρχεται στη Θεσσαλία ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή συνθέτες κλασικής μουσικής της Αμερικής, ο Lowell Liebermann, για να βάλει τα θεμέλια ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου, σε ετήσια βάση στη Θεσσαλία, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη ως τόπο προορισμού για μουσικόφιλους.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Chamber Music Hellas, που ιδρύθηκε στην Νέα Υόρκη από τον πρωτοπόρο του θεματικού τουρισμού κ. Βάσο Παπαγαπητό. Το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού αυτού, υπογράφουν σημαντικοί Έλληνες και Φιλέλληνες της Αμερικής που έχουν ως σκοπό να «φωτίσουν» στο εξωτερικό, περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν τύχει μεγάλης προβολής και αποτελούν ίσως την ανεξερεύνητη Ελλάδα στις μεγάλες ταξιδιωτικές αγορές.
Ένας από τους λόγους που επέλεξαν πρώτη τη Θεσσαλία, είναι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που θα αποτελέσει εφαλτήριο για να παρατείνουν τη διαμονή τους οι ταξιδιώτες και να περιηγηθούν και σε άλλες πόλεις της πλούσιας σε ομορφιές και μνημεία, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Επίσης, η πλούσια παράδοση σε ήθη και έθιμα, αλλά συνάμα και το πολυποίκιλο μωσαϊκό της Θεσσαλίας, θα λειτουργήσουν σαν πόλος έλξης για ταξιδιώτες που αναζητούν την ποιότητα και την αυθεντική Ελλάδα.
Οι παραστάσεις θα είναι υψηλής ποιότητας, ισάξιες με γνωστά και καθιερωμένα διεθνή μουσικά φεστιβάλ όπως το Σάλτσμπουργκ, το Aix-en-Provence και το Lincoln Center της Νέας Υόρκης και θα δοθούν σε δέκα διαφορετικούς τόπους στη Θεσσαλία σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Λάρισας, Τρικκαίων, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Βόλου, καθώς και με τις εφορείες τοπικών αρχαιοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας. Το φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ.
Το πρόγραμμα των κονσέρτων
• 17/6, 20:30 Α΄Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ποικιλία έργων, επηρεασμένων από παλιές φωτογραφίες του Βόλου όπου γεννήθηκε ο Χρίστος Χατζής, σε έργα του Μότσαρτ, Μέντελσσον και του καλλιτεχνικού διευθυντή Λόουελ Λίμπερμαν, συμπεριλαμβανομένου του γεμάτου “Mauthausen Cantata” του Μίκη Θεοδωράκη.
• 18/6, 17:30 “Διαχρονικό” Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας
Δύο πιανίστες, ο William Hobbs και ο Lowell Liebermann παρουσιάζουν ένα βιρτουόζικο πρόγραμμα έργων του Mozart, του Brahms, του Liebermann, του Lutoslawski και του Έλληνα μαέστρου Κωνσταντινίδη.
• 19/6, 19:30 Αρχαιολογικός Χώρος Δίου Πιερίας, Ρωμαϊκό Ωδείο
Σε ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό σκηνικό στο Αρχαίο Δίον, το Φεστιβάλ Θεσσαλίας θα έχει μια φιλική συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Ολύμπου και για πρώτη φορά θα σμίξουν κάτω από την σκιά του Ολύμπου, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα ατομικών έργων των Μπαχ, Στραβίνσκι, Θεοφανίδη και Λιγκέτι και το συναρπαστικό Τρίο για έγχορδα Op.9 No.1 του Μπετόβεν.
• 20/6, 20:30 Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καλαμπάκας
Ο «Ποιμένας στον βράχο» του Schubert δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί σε καταλληλότερο σκηνικό. Ένα συναρπαστικό και υπερβατικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δυο έργα των John Harbison και David Ludwig οι οποίοι εμπνέονται από τη μουσική του Schubert και ολοκληρώνεται με τη «Φαντασία» του Schubert σe C major για βιολί και πιάνο, ένα από τα πιο δύσκολα έργα του ρεπερτορίου.
• 21/6, 20:30 Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων
Την παγκόσμια Ημέρα Μουσικής επελέγη το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένο από τα Δεκεμβριανά του 1944, που ανοίγει αυτή τη συναυλία, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Four Seasons του Liebermann, βασισμένο στην ποίηση της Edna St. Vincent Millay, το Clarinet Sonata του Poulenc και ένα από τα σημαντικότερα έργα μουσικής δωματίου του Robert Schumann.
• 23/6, 20:00 Ο πιανίστας William Hobbs στο Μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, στο Βόλο
Ο πιανίστας William Hobbs σε ένα σόλο ρεσιτάλ, εκτελεί έργα από τον Chopin, τον Rachmaninoff, τον Κωνσταντινίδη και κλείνει με την επική τελική Soniano Piano Sonata του Beethoven Op.111
• 24/6, 20:00 Υπαίθριο Θέατρο “Τζένη Καρέζη” στη Τσαγκαράδα Πηλίου
Αγαπημένα αριστουργήματα του Brahms, του Mozart και του Rachmaninoff σε ένα μοναδικό υπαίθριο ιδιωτικό θέατρο της αξέχαστης ηθοποιού, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στο Πήλιο.
• 26/6, 17:00 Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας, Κισσός Πηλίου
Στην εκκλησία-κόσμημα του 18ου αιώνα, της οποίας το εσωτερικό είναι ολόκληρο από επιχρυσωμένο ξύλο και εικόνες, το κοινό θα έρθει σε επαφή με ένα ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό πρόγραμμα των Bach και Messiaen.
• 27/6, 17:30 “Αθανασάκειο” Aρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Ένα πανέμορφο και συναρπαστικό πρόγραμμα από σπάνιες σονάτες στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
• 28/6, 20:00 Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος στο Βόλο
Η τελευταία συναυλία του φεστιβάλ περιλαμβάνει τα υπέροχα «Τρία τραγούδια για τα ποιήματα της Σαπφούς» του Βολιώτη Χρίστου Χατζή, καθώς και τα Κουαρτέτα Πιάνου από τους Liebermann και Brahms. Ένας προαιρετικός «κουμπαράς» θα υπάρχει στα κονσέρτα που θα γίνουν στη Μαγνησία για την ενίσχυση της μελέτης του μοναδικού αυτού μνημείου.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.chambermusichellas.org
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (υποχρεωτική η προκράτηση θέσεων για κάθε ένα κονσέρτο ξεχωριστά, απο την ιστοσελίδα της Chamber Music Hellas)