Πώς φαντάζεσαι το απέναντι παγκάκι το 2068;
Πώς χορεύει το δέντρο στην άκρη του δρόμου;
Τι έχει ακούσει και δει το περβάζι της βρύσης;
Η ομάδα σύγχρονου χορού The Guest Project ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και προσκαλεί κατοίκους αλλά και επισκέπτες των περιοχών σε ένα διαδραστικό εργαστήρι όπου θα φτιάξουμε ιστορίες βασισμένες στον τόπο, την μνήμη και τη φαντασία.
Μέσα από μια απλή και δημιουργική διαδικασία θα περπατήσουμε, θα παρατηρήσουμε και με αφορμή σημεία ή συγκεκριμένες διαδρομές όπως και λέξεις, αφηγήσεις, ήχους, πρόσωπα, μυρωδιές και εικόνες θα φτιάξουμε συλλογικές ιστορίες με αντίστοιχους δημιουργικούς χάρτες.
Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου –και για όσους θελήσουν να συμμετάσχουν– θα μετατρέψουμε τον χάρτη μας και τις αφηγήσεις μας σε κίνηση και χορό.
Το υλικό και η εμπειρία των εργαστηρίων θα αποτελέσουν στη συνέχεια πηγή έμπνευσης στην χορογραφική έρευνα που διεξάγει ήδη η ομάδα.
Μετά το τέλος του εργαστηρίου θα γίνει μια πρώτη μικρή παρουσίαση χορού από την ομάδα των χορευτριών/τών που θα ολοκληρωθεί με μια συζήτηση ανατροφοδότησης με το κοινό.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε είναι ανοικτή/ός και επιθυμεί να συμμετάσχει ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας με την γραφή ή την κίνηση.
Εμψυχωτές και ομάδα χορού :
Μίνα Ανανιάδου, Σόνια Ντόβα, Αλέξης Τσιάμογλου
Διάρκεια εργαστηρίου: 2ώρες (3ώρες για όσους συμμετάσχουν στο κινητικό μέρος)
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Το πρόγραμμα των δράσεων στον ν. Τρικάλων
- Σάββατο 9 Ιουλίου, 18:00, Καστράκι Μετεώρων
- Κυριακή 10 Ιουλίου 11:30 Πόρτα Παναγιά, Πύλη Τρικάλων
- Κυριακή 10 Ιουλίου 18:00 Αγρελιά Τρικάλων
- Δευτέρα 11 Ιουλίου 18:00 Παλαιόπυργος Τρικάλων
Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής :
theguestprojectdrafts@gmail.com , 6945.393.643
(Υπεύθυνη ομάδας: Μίνα Ανανιάδου)
Το εργαστήρι πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τρέχοντος ερευνητικού προγράμματος
της ομάδας που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Λίγα λόγια για το ερευνητικό πρόγραμμα της ομάδας
Η πρόταση “Mangrove” πρόκειται για μια χορογραφική έρευνα και ανάπτυξη μέσω της πρακτικής της άμεσης σύνθεσης που θα διερευνήσει το πώς η καλλιτεχνική δημιουργία, η κοινωνία/κοινότητα και ο δημόσιος χώρος μπορούν να ενωθούν σε μια χορογραφική πρακτική, ενδυναμώνοντας αμοιβαία όλα τα μέρη αυτής της συνάντησης.
Με αφετηρία την έννοια του Τόπου ως χώρο βιωμάτων, θα κινηθούμε γύρω από το ερώτημα πώς ο τόπος και η εκεί βιωμένη ιστορία, μπορούν να μετατραπούν σε προσωπικές μυθιστορίες – στο μεταίχμιο δηλαδή της πραγματικότητας και της φαντασίας– και πώς στη συνέχεια αυτές τροφοδοτούν έργα χορού άμεσης σύνθεσης τα οποία με τη σειρά τους επιστρέφουν για να μεταμορφώσουν τον ίδιο τον τόπο.
Κεντρικά ερωτήματα της έρευνας είναι
–Πώς η αφήγηση, η φαντασια και ο χορός μπορεί να επιδράσει μετασχηματιστικά στην κοινότητα και ταυτόχρονα πώς η κοινότητα μπορεί να επιδράσει μετασχηματιστικά στη χορογραφική σύνθεση, με έναν διαλεκτικό, οργανικό και ανατροφοδοτικό τρόπο.
–Πώς η φαντασία μπορεί να διευρύνει τα όρια της αντίληψής μας και κατα συνέπεια της πραγματικότητας;
-Πώς μπορούμε να χωρέσουμε σε ένα τόπο όλους τους άλλους τόπους που φέρουμε μαζί –
φανταστικούς ή πραγματικούς;
Κύριος σκοπός είναι να προάγει συλλογικούς τρόπους δημιουργίας σε όλα της τα στάδια –όπως έρευνα, χορογραφία και δραματουργία–, να δημιουργήσει έναν χώρο αναστοχασμού γύρω από την πράξη της θέασης, να προσφέρει εκπαιδευτικές ευκαιρίες μέσω παράλληλων δράσεων (συζητήσεις, σεμινάρια, sharing & feedback sessions, κ.α) και τέλος να κάνει πιο προσβάσιμη την τέχνη του χορού σε κοινό λιγότερο εξοικειωμένο.
Fb: https://www.facebook.com/theguestproject/
Vimeo: https://vimeo.com/theguestproject
E: theguestprojectdrafts@gmail.com