Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις οργανώνει συμπόσιο με θέμα: «Μεγάλα Θέματα Θεολογίας, Φιλοσοφίας και Χριστιανοσύνης στη Σκιά των Μετεώρων». Το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μετεώρων και θα πραγματοποιηθεί στην «Αίθουσα Νίτσας Λιάπη» του Δήμου Μετεώρων το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, και οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 09:30.
Στοχεύουμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο συμπόσιο και τα πρακτικά του να παρουσιάσουμε, προβάλουμε, συζητήσουμε, τεκμηριώσουμε θέματα της Θεολογίας,της Χριστιανοσύνης και των Μετεώρων και τα μέλη και οι φίλοι του Ινστιτούτου και γενικά κάθε ενεργός πολίτης να κατανοήσει καλύτερα.
Το συμπόσιο θα συντονίσει η κα Έφη Δούλη αρχειονόμος, βιβλιοθηκονόμος και δημοσιογράφος.
Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Δημήτριος Παπαστεργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο Δήμαρχος Μετεώρων Ελευθέριος Αβραμόπουλος, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.
Η θεματολογία του συμποσίου περιλαμβάνει τα θέματα:
- Πώς διαβάζουν οι Πατέρες την Αγία Γραφή (με παραδείγματα από τη Γένεση και την Αποκάλυψη): Η προσέγγιση, η κατανόηση και η βίωση των όρων της πίστεως είναι θέμα γλώσσας. Και δεν εννοούμε με αυτή την επισήμανση μια κοινή διάλεκτο, αλλά μια κοινή εναρμόνιση του σημαίνοντος με το σημαινόμενο στο επίπεδο της πίστεως, ή, καλύτερα, στον τρόπο που βιώνεται ο εκκλησιαστικός βίος.
- Ποιοι τρόποι ή μέθοδοι προσεγγίσεως και ερμηνείας των κειμένων της Εκκλησίας λειτούργησαν, α) κατά την πατερική περίοδο, και β) από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.
-Τροπολογικός: από το ρ. τροπολογώ, ομιλώ τροπικώς, εκφράζομαι κατά μεταφορά, δλδ εκφέρω έναν λόγο περιγραφικό ή ρηματικό με μεταφορικό περιεχόμενο.
-Αλληγορικός, συγγενής προς τον προηγούμενο τρόπο: άλλα να λέει κανείς και άλλα να εννοεί.
– Ιστορικός + φιλολογικός: η ιστορικο – φιλολογική ερμηνεία.
-Τυπολογικός: η έρευνα τύπων και συμβόλων. Μέθοδος που προσεγγίζει τα περιγραφόμενα ως τύπους η σύμβολα που παραπέμπουν σε μελλοντικά γεγονότα.
-Εικονολογικός: η μεταφορική περιγραφή μέσω εικόνων· η προσέγγιση των χριστιανικών τύπων και συμβόλων.
Ως παραδείγματα θα κατατεθούν ερμηνείες από το βιβλίο της Γενέσεως (δημιουργία και πτώση του ανθρώπου) και από το βιβλίο της Αποκάλυψης (η μέλλουσα θεία Βασιλεία ως παρόν).
- Η χειρόγραφη λειτουργική παράδοση στα Άγια Μετέωρα: Ο αριθμός των φυλασσόμενων στα μοναστήρια των Μετεώρων χειρόγραφων κωδίκων ξεπερνά τους 1200. Στην πλειονότητά τους είναι θεολογικοί και λειτουργικοί κώδικες. Ως εκ τούτου, στα ανωτέρω χειρόγραφα παρενείρονται διατάξεις και σημειώσεις, των οποίων η αξία κρίνεται μεγάλη για την ιστορική εξέλιξη της λατρείας της Εκκλησίας. Το γεγονός δε αυτό δεν έχει τύχει δεούσης προσοχής μέχρι σήμερα.
- Μετέωρα και μετεωρίτικες μονές: από τη γεωλογική διαμόρφωση στη μοναστική επιλογή. Μια ιστορική αναδρομή που εκκινεί από τη γεωλογική διαμόρφωση του συμπλέγματος των μετεωρικών βράχων και εν συνεχεία παρουσιάζει την πορεία από την επιλογή τους ως τόπων μονώσεως και προσευχής μέχρι τα οργανωμένα κοινοβιακά κέντρα των ημερών μας.
- Η Ορθόδοξη λατρεία κατά την Τουρκοκρατία και η συμβολή της στην πνευματική αναγέννηση και ανεξαρτησία της Ελλάδας: Ο εισηγητής θα εστιάσει τον προβληματισμό του πρώτον στα κείμενα που ερμηνεύουν τη θεία Λειτουργία με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια του λαού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. θα ασχοληθεί, επίσης, επίσης δι’ ολίγων με τη λειτουργική παράδοση των κολλυβάδων (Νικόδημος αγιορείτης κ.ά.) και την σπουδαιότητά της για την πνευματική αναγέννηση των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Το τρίτο σημεία θα αναφέρεται στο πνευματικό κλίμα που διεμόρφωσε η λειτουργική ζωή των Μετεώρων κατ’ εκείνη την περίοδο.
- Κλέβοντας την Κληρονομιά των Μετεώρων: η περίπτωση του Πορφυρίου Ουσπένσκυ: Τα Μετέωρα ήταν λογικό να είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία αναφοράς των ανά τους αιώνες περιηγητών. Πολλοί από αυτούς συνήθιζαν αναχωρώντας να λαμβάνουν και κάποιο «αναμνηστικό». Η περίπτωση του Ρώσου επισκόπου Πορφυρίου Ουσπένσκυ είναι η πιο ενδιαφέρουσα, διότι γνώριζε και την αξία του περιεχομένου όσων έκλεβε, αλλά ταυτόχρονα στόχευε με την πράξη του σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν, γεννάται το ερώτημα γιατί έκλεψε τα βιβλία των Μετεώρων; Μέσα από αυτήν την απίθανη ιστορία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, όχι τις συνηθισμένες, αλλά τις πραγματικές.
- Η Αγάπη και η Δικαιοσύνη του Θεού σε σύγκριση με την Αγάπη και τη Δικαιοσύνη των Ανθρώπων: Η Ύπαρξη και οι ενέργειες του Θεού, καθώς επίσης και η γνώση του από τους ανθρώπους. Η έννοια της ανθρώπινης ψυχής και η αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους. Οι εκφάνσεις της δικαιοσύνης του θεού και της δικαιοσύνης των ανθρώπων. Το έλεος του θεού, η θεο-εγκατάλειψη και η μνήμη του θανάτου.
Η μετάνοια των ανθρώπων και η συγχώρεσή τους από το θεό.
Τα θέματα θα παρουσιάσουν και συζητήσουν, κατ’ αλφαβητική σειρά οι κ.κ.:
- Βαφειάδης Κωνσταντίνος, Δρ, Διευθυντής της Μητροπολιτικής Ακαδημίας θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων
- Βλιώρας Σπύρος, Καθηγητής Φιλόλογος
- Μαυρόπουλος Δημήτρης θεολόγος, Συγγραφέας και Εκδότης
- Μανώλαρος Φίλιππος, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών, Δρ
- Σκαλτσής Παναγιώτης Καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα θεολογίας της θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:
- Έναρξη – Χαιρετισμοί
- 1η ενότητα δύο εισηγήσεων
- Διάλλειμα Παράθεσης Καφέ-Ανα- ψυκτικών-Ελαφρών Εδεσμάτων
- 2η ενότητα τριών εισηγήσεων
- Πέρας – Αποφώνηση
- Την εσπέρα του Σαββάτου, θα παρατεθεί δείπνο-δεξίωση στο Ξενοδοχείο Grand Meteora.
- Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, από τις 07:00 (Λειτουργία) και 09:30 (Ξενάγηση), προγραμματίζεται επίσκεψη στην ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου και θα ξεναγήσει ο θεολόγος Θεόδωρος Απόχας.
Μπασαράς Αναστάσιος,
Πρόεδρος Ε.Σ. Κ.Αρ. Ακρόπολις