Συνεχίζουμε τη δημοσίευση παλιών φωτογραφιών και βίντεο από αναβάσεις της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας.
Οι φωτογραφίες και το βίντεο δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο. Ελάχιστες φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα».
Ζητώ την επιείκειά σας ειδικά για το βίντεο. Είναι δύσκολο να ανεβαίνεις σε βουνό, να πας μπροστά-πίσω, να τραβάς πλάνα με βιντεοκάμερα και να βγάζεις και φωτογραφίες, τις περισσότερες φορές εν κινήσει. Επίσης, να δείχνεις το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα, μια που σηματοδότηση δεν υπήρχε. (Πέρυσι, το 2016, σηματοδότησα αυτήν τη διαδρομή που ακολουθούσαν οι κτηνοτρόφοι και τσελιγκάδες της Κρανιάς για να ανέβουν στα βοσκοτόπια).
Το βίντεο ήταν διάρκειας 32 λεπτών αλλά με τη βοήθεια του Στέργιου Ψαρρή έγινε διάρκειας 10 περίπου λεπτών.
Η ανάβαση έγινε στις 13/4/2008. Οι ορειβάτες ξεκινήσαμε την ανάβαση από την Κρανιά (1200 μέτρα υψόμ.) με προορισμό την Γκιώναλη 1913 μέτρα.
Ανηφορίζοντας από τα τελευταία σπίτια του χωριού μπήκαμε σε δάσος ελάτων. Στις «Κόκκινες Σάρες» ή «Όμορφη Θέα» σταματήσαμε για λίγο να δούμε την Κρανιά και τη λεκάνη του Ασπροποτάμου.
Αφού περάσαμε το «Σιράκο», όπου υπάρχει βρύση που το νερό της βγαίνει από τη ρίζα ελάτου και τις «Κορομηλιές», όπου τελειώνει το δάσος και αρχίζει υποαλπική ζώνη, φθάσαμε στη Γκιώναλη. Γκιώναλη λέγεται ένα πολύ μεγάλο ισάδι με λοφάκια που βρίσκεται κάτω από την κορυφή «Τριγγία» την ψηλότερη της περιοχής με υψόμετρο 2204. Στο δεξιό μέρος της Γκιώναλης υπάρχει η τοποθεσία «Πατήρ» που πήρε το όνομα από τον Πατροκοσμά που σ’ αυτό το σημείο μίλησε στους κτηνοτρόφος της Κρανιάς.
Η Γκιώναλη στην άκρη προς την Κρανιά καταλήγει σε μια πανέμορφη ορθοπλαγιά, σε σχήμα ημισελήνου, που η βάση της ακουμπάει στο Σιράκο.
Στην κορυφή ξεκουραστήκαμε, φάγαμε και απολαύσαμε όλες τις γύρω βουνοκορφές της Ν. Πίνδου και όλον τον Ασπροπόταμο.
Αποφασίσαμε να μη γυρίσουμε από την ίδια διαδρομή αλλά να πάμε στην αρχή βορειοδυτικά να δούμε τη «Μούμα» και μετά νότια για να επιστρέψουμε στην Κρανιά. «Μούμα» είναι η μάνα στα βλάχικα, είναι πηγή στα 1600 περίπου μέτρα που το νερό της βγαίνει από τα σπλάχνα του βουνού.
Η αλλαγή πορείας μας αντάμειψε, μια που και χιόνια πατήσαμε και την πανέμορφη πηγή της «Μούμας» απολαύσαμε.
Παλιότερα οι Κρανιώτες μετέφεραν νερό με χωμάτινο αυλάκι και πότιζαν κήπους και χωράφια στην Κρανιά. Στο Κουκουφλί, στο τότε κατάστημα της Τασίας και του Γιώργου Νταμάτη, απολαύσαμε ένα καλό απογευματινό φαγητό.
Πάντα ψηλά.
Γιάννης Ψαρρής