Το τοπικό εμπόριο που αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένας από τους κύριους τομείς που δέχονται μεγάλες πιέσεις και πλήττονται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Από την αρχή της δεκαετίας που διανύουμε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης αυξάνονται με σταθερό ρυθμό τα εμπορικά καταστήματα και γενικά οι επαγγελματικές στέγες που αδειάζουν και παραμένουν κενές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εξαίρεση της γενική εικόνας που επικρατεί δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η Καλαμπάκα. Στις κεντρικές οδούς της πόλης μας παρατηρείται μία αυξανόμενη ύφεση της εμπορικής δραστηριότητας, με βασικό χαρακτηριστικό τη βαθμιαία αύξηση των ξενοίκιαστων καταστημάτων που φθάνουν τα 140.
Στο σύνολο της σχετικά μικρής πόλης μας παρατηρείται ένα τεράστιο κτηριακό απόθεμα κενών καταστημάτων που κυμαίνεται περίπου στο 30% των διαθέσιμων εντός της πόλης!
Η κρίση που ήρθε και έμεινε στη χώρα μας έχει επιτύχει ένα σημαντικό πλήγμα στα τοπικά εμπορικά καταστήματα, με αποτέλεσμα να φιγουράρουν πολλές άδειες βιτρίνες, που βυθίζουν στο σκοτάδι ακόμη και κεντρικούς δρόμους μετά από τη δύση του ηλίου.
Εκεί όπου κάποτε υπήρχαν προσφορές επί προσφορών προς τους ιδιοκτήτες για να ενοικιαστεί ένα κατάστημα – φιλέτο, τώρα δεσπόζει η ένδειξη «Ενοικιάζεται».
Οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί αποτελεί η οδός Τρικάλων, ο εμπορικότερος και ακριβότερος δρόμος της πόλης μας. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, υπάρχουν 21 ξενοίκιαστα καταστήματα σε αυτή την οδό, από την Πλατεία Δημαρχείου έως το ξενοδοχείο Διβάνη, και φθάνουν τα 30 αν προσθέσουμε αυτά που βρίσκονται κοντά στις διασταυρώσεις της (Πλ. Δημουλά, Ελ. Βενιζέλου, Γ. Μασούτα).
Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στην οδό Γ. Κονδύλη, στο τμήμα της από την Πλατεία Ρήγα Φεραίου μέχρι την οδό Ε. Βλαχάβα, καθώς τα κενά καταστήματα αυξάνονται συνεχώς και έχουν γίνει πλέον 14! Παρόμοια εικόνα διαπιστώνουμε και στην οδό Ιωαννίνων, όπου υπάρχει ο ίδιος αριθμός κενών καταστημάτων, ενώ 12 είναι τα κενά καταστήματα που βρίσκονται στην οδό Ε. Βλαχάβα και κοντά στις διασταυρώσεις της (Αθ. Λιακατά, Αθ. Διάκου και Δημ. Λιαππίδη).
Στην Καλαμπάκα είναι διαθέσιμα περί τα 500 καταστήματα. Φανταστείτε πόσο σημαντικό θα ήταν για την οικονομική ζωή της πόλης να ήταν νοικιασμένα όλα αυτά και όχι μόνο τα 360 που είναι σήμερα.