Γράφει ο Σπυρίδων Βλιώρας,
Φιλόλογος (www.vlioras.gr)
Τη Δευτέρα που μας πέρασε, στις 17 Οκτωβρίου του 2016, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που βρίσκεται στην Αθήνα, επισκέφθηκε το σχολείο μας! Συγκεκριμένα στο σχολείο μας ήρθε μια μουσειοσκευή του συγκεκριμένου μουσείου.
Η μουσειοσκευή είναι μια «ειδική θήκη ή βαλίτσα με εκθέματα ενός μουσείου (πρωτότυπα ή αντίγραφα) και άλλο σχετικό εποπτικό υλικό, που χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικά προγράμματα εκτός μουσείου».
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διαθέτει 6 διαφορετικές μουσειοσκευές για τα εξής θέματα: 1) Κυκλαδικός Πολιτισμός, 2) Αρχαία Ελληνική Κεραμική, 3) Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα, 4) Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα, 5) Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα και 6) Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα. Κάθε μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια, προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Εμείς δανειστήκαμε τη μουσειοσκευή για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό (και ευχαριστούμε τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας που φρόντισε να την προμηθευτεί και να μας τη δανείσει).
Με τη χρήση αυτού του υλικού, το μάθημα αποκτά άλλη διάσταση. Γίνεται πιο ενδιαφέρον, γιατί δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να δουν από κοντά κάποια εκθέματα που θα έβλεπαν και στο Μουσείο, να εκτιμήσουν το μέγεθος που έχουν, να τα πιάσουν στα χέρια τους και να τα περιεργαστούν (κι όταν μετέχουν περισσότερες αισθήσεις, όπως η αφή, η μάθηση διευκολύνεται). Τους γεννιέται η επιθυμία να επισκεφθούν το ίδιο το Μουσείο και αρχίζουν να ψάχνουν οι ίδιοι απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που τους γεννιούνται. Προσεγγίζουν την Ιστορία βιωματικά, μέσα από το παιχνίδι και την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία.
Αρωγός στην ιστορική αυτή πορεία ήταν και το διαδίκτυο, ιδίως μέσα από την ιστοσελίδα vlioras.gr.
Εκεί έχει συγκεντρωθεί πολύ υλικό, που χρησιμοποιούμε στην εκπαιδευτική διαδικασία, για τις διάφορες περιόδους της αρχαίας Ιστορίας και με πολλές καινούργιες γνώσεις που ίσως αργήσουν να περάσουν στα σχολικά βιβλία -αν περάσουν ποτέ… Χρησιμοποιήθηκε επίσης ο διαδραστικός πίνακας και παρακολουθήσαμε ενδιαφέροντα σχετικά ντοκιμαντέρ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν οι μαθητές κι απ’ το σπίτι τους.
Όσον αφορά στις μουσειοσκευές, και άλλα μουσεία έχουν σχετικό υλικό (συγκεκριμένα, κάθε οργανωμένο μουσείο που παίρνει σοβαρά τον παιδαγωγικό του ρόλο έχει και από μία τουλάχιστον μουσειοσκευή).
Το Μουσείο Ακροπόλεως: «Πάμε στην Ακρόπολη», «Το Δωδεκάθεο», «Ένας Αρχαίος Ναός», «Λιθοξοϊκή», «H Ζωφόρος του Παρθενώνα», «Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία», «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα», «Ακρόπολη και Αναστήλωση».
Το Μουσείο Μπενάκη: «Χαρακτική», «Η γλώσσα της μοντέρνας ζωγραφικής», «Ελληνικοί παραδοσιακοί κεφαλόδεσμοι», «Το κασελάκι του αγιογράφου», «Ένα ταξίδι στη Μνήμη -Ένα ταξίδι στη Μορφή», «Ελληνικά λαϊκά παιχνίδια», «Γλώσσα και γραφή», «Φωτογραφίζοντας την Παλιά Αθήνα. 1833-1933», «Η ζωή στην Παλιά Αθήνα», «Βούλα Παπαϊωάννου – Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας. Ελλάδα 1940-1960».
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης: «Ο κρυολόγος και η κυρά φουφού», «Ένα εργαλείο που το λέγαν αργαλειό», «Καλησπέρα σας πέρα για πέρα! Η παράσταση αρχίζει…», «Οι μουσικές της Ελλάδας μέσα από το θέατρο σκιών», «Το κασελάκι του Θεόφιλου», «Το κέντημα είναι γλέντημα», «Σφουγγάρια. Το χρυσάφι του βυθού», «Κάθε αγώνισμα και μια γιορτή!»
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: «Το Αλάτι της Ζωής μας», «Η Μετανάστευση των Οργανισμών», «Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας», «Τα Ελληνικά Δάση», «Το Έδαφος στηρίζει τη Ζωή».
Βέβαια, το να φτάσει μια μουσειοσκευή στο σχολείο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, καθώς πολλές είναι μεγάλες σε όγκο αλλά και σε βάρος, όπως αυτή που είχαμε στο σχολείο μας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της καταστροφής κάποιων εκθεμάτων.
Σε κάθε περίπτωση όμως το όφελος για τους μαθητές είναι μεγάλο κι αξίζει ο κόπος και η ανάληψη των σχετικών ευθυνών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!