Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπάκας «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» διοργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία στην αίθουσα «Νίτσα Λιάπη» μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα».
Για το θέμα μίλησαν οι:
• Μουλάς Ανάργυρος – Καθηγητής Βιοχημείας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
• Αντωνάκος Λουκάς – Γεωπόνος
• Μπίλλας Γιάννης – Εκπαιδευτικός – Βιοκαλλιεργητής
Στον πρόλογό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Κοσβύρας ευχαρίστησε τους ομιλητές αλλά και τους παραβρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Συλλόγου και αναφέρθηκε στην συνέχεια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος η οποία είναι πλέον γεγονός και οφείλεται τον άνθρωπο. Εκτός από την καταστροφή που προκαλέσαμε στο φυσικό περιβάλλον επεμβαίνουμε πολύ περισσότερο στη φύση και ότι δεν μας αρέσει προσπαθούμε να το αλλάξουμε επεμβαίνοντας στο γενετικό υλικό. Αν αυτό είναι καλό η κακό, είπε, θα προσπαθήσουμε να το μάθουμε μέσω των ομιλητών της εκδήλωσης.tameteora.gr
Πρώτος μίλησε ο κ. Μουλάς Ανάργυρος, καθηγητής βιοχημείας του ΤΕΙ Θεσσαλίας ο οποίος αναφέρθηκε στα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα. Ο κ. Μουλάς ξεκίνησε λέγοντας πως είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε αρκετά μέρη του κόσμου όμως ο τόπος μας είναι ιδιαίτερος γιατί εδώ μεγάλωσε.
Στη ομιλία του αναφέρθηκε στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) οι οποίοι, είπε, είναι φυτά, ζώα ή μικροοργανισμοί που έχουν προκύψει ύστερα από ελεγχόμενη ανθρώπινη επέμβαση στο γενετικό τους υλικό (DNA) με προσθήκη, αφαίρεση ή αποσιώπηση γονιδίων. Εξήγησε πως παράγονται οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί, μίλησε για τους λόγους που οδήγησαν στην παραγωγή των Γ.Τ.Ο., αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των Γ.Τ.Ο. αλλά και στις συνέπειες κατανάλωσης αυτών, και είπε πως τα έως τώρα στοιχεία δεν δείχνουν άμεσο κίνδυνο από την χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών αλλά είπε πως η επιστήμη δεν έχει επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια των Γ.Τ.Ο.tameteora.gr
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Αντωνάκος Λουκάς, Γεωπόνος. Ο κ. Αντωνάκος αναφέρθηκε στα Βιολογικά προϊόντα, την παρασκευή τους, την πιστοποίησή τους και τη χρήση τους. Αναφέρθηκε στους φορείς που ελέγχουν τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων και είπε πως οι έλεγχοι που γίνονται στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων βασίζονται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι αυστηροί. Τέλος, αναφέρθηκε στον τρόπο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα βιολογικό προϊόν βάσει των όσων αναγράφονται στην ετικέτα του.tameteora.gr
Τελευταίος μίλησε ο κ. Μπίλλας Γιάννης, Εκπαιδευτικός – Βιοκαλλιεργητής ο οποίος αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής τροφίμων και στην ανάγκη να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή καλλιέργεια. Είπε, μεταξύ άλλων, πως η διαφορά από την παλιά γενιά μέχρι την σημερινή εποχή είναι τεράστια και ρώτησε το κοινό σε ποιόν θα ήθελαν να είναι πιο κοντά στην γιαγιά που καλλιεργούσε τη γη με τον παραδοσιακό τρόπο ή στον σημερινό αγρότη. Τέλος, ο κ. Μπίλλας είπε πως το να χρησιμοποιούμε μεταλλαγμένα τρόφιμα πλέον μας το έχουν επιβάλλει και όλα αυτά γίνονται για να επιβιώνουν λίγες μεγάλες εταιρείες.tameteora.gr
Η εκδήλωση έκλεισε με μια χορωδία από τα Χάσια, η οποία τραγούδησε διάφορα τραγούδια της περιοχής που έχουν σχέση με τη γη και την καλλιέργεια.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!