Ιδιαίτερα ελκυστικό για όλες τις ηλικίες αποδεικνύεται ότι είναι το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα, το οποίο, αν κρίνουμε από την μεγάλη επισκεψιμότητά του, συμπεραίνουμε ότι συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον τόσο των ενηλίκων, όσο και των μαθητών.
Ο καλαίσθητος χώρος του, η ευγένεια του προσωπικού αλλά και το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη του κ. Παύλου Μπαλογιάννη να ενημερώσει αναλυτικά τον επισκέπτη για το σπάνιο υλικό του Μουσείου, κάνουν την περιήγηση ευχάριστη και χρήσιμη.
Το Μουσείο αποτελεί ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς το μοναδικό υλικό και τα εκθέματά του αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής ιστορίας της χώρας μας. Επιπλέον, συγκεντρώνει τα βλέμματα θαυμασμού των επισκεπτών του για τα επιμέρους στοιχεία που το συνθέτουν. Το ενδιαφέρον του κόσμου προσελκύουν ιδιαίτερα τα σπάνια βιβλία και εκθέματα αλλά και οι γκραβούρες και σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία των Μετεώρων.
Η ατμόσφαιρα που αποπνέει ο χώρος, το οπτικοακουστικό υλικό που ενισχύει τη μνήμη και η παράλληλη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, σκιαγραφούν την πολύπλευρη δράση και πολυεπίπεδη προσφορά του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας σε τοπικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα.
Κάθε γωνιά του Μουσείου αφηγείται μια ιστορία. Το κοινό αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το Μουσείο, δίνοντας τη δέουσα προσοχή στα εκθέματα.
Στον χώρο του Μουσείου διοργανώνονται πολύ αξιόλογες πολιτιστικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ παράλληλα φιλοξενούνται εκδηλώσεις, οι οποίες, πέραν των βασικών θεματικών ενοτήτων, εμπλουτίζονται και από δραστηριότητες που συνάδουν με το πνεύμα και το ύφος της κάθε εποχής.
E-ξενάγηση για τους μαθητές του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων
Μία μοναδική δραστηριότητα που έγινε πρόσφατα στο Μουσείο είναι και η e-Ξενάγηση του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 το 2ο ΣΔΕ Τρικάλων e-ταξίδεψε μέχρι την πόλη της Καλαμπάκας με τελικό σταθμό το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας.
Η ξενάγηση ξεκίνησε προβάλλοντας την είσοδο του Μουσείου με φόντο έναν βράχο των Μετεώρων. Ο κ. Μπαλογιάννης καλημέρισε και καλωσόρισε τους μαθητές από τον χώρο του Μουσείου, ενώ η συνεργάτιδά του Μαρία Δωρούση βρισκόταν στον χώρο του σχολείου μαζί με τους μαθητές. Από την είσοδο κιόλας του Μουσείου αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια ποικιλία τόσο στα σχολικά βιβλία, όσο και στα σχολικά αντικείμενα.
Πρώτη στάση ήταν η αίθουσα της Σχολικής Τάξης, δεύτερη η αίθουσα με τους Μύθους του Αισώπου και τελευταία η αίθουσα των Μετεώρων. Κατά την περιήγησή τους στη Σχολική Τάξη, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο μάθησης αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή για τη μετάδοση της γνώσης. Συγκεκριμένα, σε κάθε θρανίο υπήρχε μία πλάκα, ένα κοντύλι για γραφή πάνω στην πλάκα, ένα μελανοδοχείο και ένα σφουγγαράκι για σβήσιμο. Η ενότητα αυτή ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των σχολικών ενδυμασιών εκείνης της εποχής από τον κ. Μπαλογιάννη.
Μετά την εικονική ξενάγηση παρουσιάστηκαν εκθέματα του Μουσείου στους εκπαιδευομένους του σχολείου με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Μαρίας Δωρούση, προκειμένου να δουν από κοντά όλα τα αντικείμενα που παρακολουθούσαν προηγουμένως από τον υπολογιστή. Η δράση απέκτησε και βιωματικό χαρακτήρα, αφού οι περισσότεροι επεξεργάστηκαν τα αντικείμενα, αλλά αναπόλησαν ταυτόχρονα και τα παιδικά τους χρόνια.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πήραν τον λόγο και διηγήθηκαν ιστορίες με τη χρήση των συγκεκριμένων αντικειμένων από την παιδική τους ηλικία.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν -εικονικά πάντα- και μέσα στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο φαινόμενο των Μετεώρων, και η ξενάγησή τους εστιάστηκε στον βράχο των Μετεώρων. Αμέσως μετά προβλήθηκαν εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το σχηματισμό των Μετεώρων αλλά και τον τρόπο ανάβασης των πρώτων μοναχών στα μοναστήρια. Επιπλέον, το Μουσείο διαθέτει και δύο στερεοσκοπικά γυαλιά και 8 στερεοσκοπικές κάρτες, που μπορεί ο κάθε επισκέπτης να χρησιμοποιήσει. Η κ. Δωρούση τα έφερε μαζί της στο σχολείο και οι μαθητές άδραξαν την ευκαιρία.
Για επίλογο της Δράσης χρησιμοποιήθηκε η κούπα του Δίκαιου Πυθαγόρα, η οποία υπάρχει και εκείνη στο Μουσείο για χρήση από το κοινό. Αφού λοιπόν η κ. Δωρούση έκανε την απαραίτητη εισαγωγή, από τη Θεωρία πέρασαν στην Πράξη. Μετά το τέλος της Δράσης οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν όλα τα αντικείμενα του Μουσείου και να εκφράσουν και άλλες απορίες. Ο κ. Μπαλογιάννης τους διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες δράσεις στο μέλλον.
Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Μουσείο
Στις 22 Νοεμβρίου 2016 η ΕΡΤ πραγματοποίησε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Η κ. Τζένη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στο Μουσείο και στις δράσεις του.
«Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό, με τρόπο απλό και βιωματικό ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης», αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ.
Οι δράσεις συνεχίζονται
Οι δράσεις για το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας συνεχίζονται την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη 6 & 7 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας θα επισκεφτούν το Μουσείο για να στολίσουν το «Δέντρο των Παραμυθιών».
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας είναι αναμφίβολα μια μεγάλη επένδυση στον πολιτισμό, η οποία βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και συνδέει ουσιαστικά την πόλη, τον πολιτισμό και την τοπική ιστορία και κληρονομιά.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!