Πολλές φορές αναφερθήκαμε στις πεζοπορικές μας διαδρομές στην περιοχή των Μετεώρων και ιδιαίτερα σε όσες γίνονται πέραν της γνωστής ζώνης των ενεργών μοναστηριών. Ειδικότερα η βόρεια πλευρά μεταξύ της ροής του Μύκανη και της Βλαχάβας είναι ένας πολύ ενδιαφέρων χώρος με άφθονες επιλογές διαδρομών από σύντομες μέχρι πολύωρες. Κοινό χαρακτηριστικό τους η ευκολία και η ομορφιά του τοπίου που συνδυάζει τα γνωστά Μετεωρίτικα χαρακτηριστικά με δρυοδάση, ήπιους λόφους και μικρές κοιλάδες κατά μήκος ρεμάτων εποχιακής ροής. Γύρω τους οργανώνονται μικρά χωριά ή μονάδες εκτροφής ζώων, αθέατα από τα μάτια όσων χρησιμοποιούν τους βασικούς οδικούς άξονες, αλλά τόσο κοντά σε αυτούς.
Στην περιοχή αυτή βαδίσαμε την προηγούμενη Κυριακή, αφού ή πρόσφατη χιονόπτωση στα ορεινά απαγόρευσε την προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Κάλτσα. Καθόλου δεν μετανοιώσαμε βέβαια. Αποδείχτηκε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να διαπιστώσουμε το ξύπνημα της φύσης από τον μακρύ και δύσκολο χειμώνα. Όσο η μέρα μεγαλώνει και το φως γίνεται συχνότερο, η γη αδημονεί να γεννήσει τη νέα ζωή. Από τη μια στιγμή στην άλλη τα δέντρα ανθίζουν, το χορτάρι παίρνει το πράσινο τρυφερό του χρώμα, τα αγριολούλουδα γεμίζουν τις πλαγιές.
Στην τελευταία δεξιά στροφή πριν από τη γέφυρα Μουργκάνη ακολουθούμε τον δρόμο που σύντομα γίνεται χωμάτινος και οδηγεί σε κτηνοτροφική μονάδα. Εδώ αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας και ανεβαίνουμε δεξιά την πλαγιά στο δάσος με τις βελανιδιές. Βαδίζουμε πάνω σε μονοπάτι που από ότι φαίνεται χρησιμοποιείται σε αγώνες εκτός δρόμου μοτοσυκλετών. Μετά από πορεία μιας περίπου ώρας, φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής στις παρυφές του δάσους. Ένας απότομος γκρεμός μας χωρίζει από μια άλλη κοιλάδα, πίσω από την οποία βρίσκεται ο οικοσμός του Αγίου Δημητρίου (Τσούγκουρο).
Από εδώ κατηφορίζουμε με πορεία ανατολική ακολουθώντας πάντα το μονοπάτι που σύντομα στρέφεται νότια. Βαδίζουμε σε πλαγιά που κατακλύζεται από ανεμώνες. Το λουλούδι που στηρίζει στον άνεμο την ύπαρξή του κατά τους αρχαίους Έλληνες, αφθονεί σε όλη την περιοχή των Μετεώρων και αποτελεί τον βασικό προπομπό της άνοιξης.
Επιστρέφοντας κοντά στο σημείο εκκίνησης αποφασίζουμε τώρα να στραφούμε νοτιοανατολικά για να προσπελάσουμε τους βραχώδεις σχηματισμούς που βρίσκονται 300 περίπου μέτρα ψηλότερα. Πάλι μέσα από δάσος δρυός κερδίζουμε ύψος για να φτάσουμε στους πρόποδες των βράχων. Εδώ η στάση επιβάλλεται, τόσο για ξεκούραση όσο και για την απόλαυση του μοναδικού στο είδος του τοπίου.
Επιστροφή από μια νοτιότερη πλαγιά για να κλείσει ο κύκλος μιας απολαυστικής διαδρομής 13 χιλιομέτρων που κράτησε 5 περίπου ώρες
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 19/3 ο σύλλογός μας συμμετέχει στην ανάβαση στη Καράβα, στην πιο ψηλή κορυφή των Θεσσαλικών Αγράφων, στα 2184 μέτρα που οργανωέι ο ΕΟΣ Καρδίτσας.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
8.00 με 8.30 το πρωί της Κυριακής συγκέντρωση στο διάσελο Άγιος Νικόλαος στα 1500 μέτρα. (20-30 λεπτά περίπου από το Μουζάκι)
8.30 εκκίνηση της πεζοπορίας, σε πολύ καλά σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣΚ μονοπάτι, με τον κωδικό Α1, σε εύκολη πεζοπορική διαδρομή (περίπου δυο ώρες) μέχρι την αλπική λίμνη Λούτσα στα 1900 μέτρα.
Σύντομη στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες στη λίμνη και συνεχίζουμε σε έντονη ανηφορική διαδρομή για 45 λεπτά περίπου, μέχρι την κορυφή Καράβα ή Σχιζοκάραβο στα 1984 μέτρα.
(Εννοείται ότι όσοι δεν θέλουν να ανέβουν στην κορυφή, μπορούν να περιμένουν στην λίμνη)
13.00 περίπου (θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες) έναρξη κατάβασης για τον Άγιο Νικόλαο.
Η διαδρομή θα έχει αρκετό χιόνι (τις τελευταίες μέρες έριξε και φρέσκο) γι αυτό είναι απαραίτητα ορειβατικά μποτάκια και γκέτες.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!