Με δυναμικές κινητοποιήσεις προτίθενται να αντιδράσουν τις επόμενες ημέρες οι αντιτιθέμενοι στις νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων που προωθούνται με Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον ιερό χώρο των Μετεώρων.
Αυτό βγήκε από τη δίωρη συζήτηση που έγινε στη γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας απόψε το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Η μορφή των αντιδράσεων αυτών θα αποφασιστεί προσεχώς και πιθανότατα θα έχει τέσσερα επίκεντρα: τον Αϊ-Γιώργη τον Μανδηλά, το Δημαρχείο, τους δρόμους που οδηγούν στα Μετέωρα και την αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν τα επιχειρήματα των αντιτιθεμένων στις νέες απαγορεύσεις, καθώς και τα σημεία του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που είναι «υπερβολικά και παράλογα», όπως χαρακτηρίστηκαν.
Η συνάντηση έγινε παρουσία τριών δημοτικών συμβούλων, του Σωτήρη Παπαχρήστου, του Αντώνη Τούλα και της Πέρυς Χαρτοπούλου.
Η κ. Χαρτοπούλου τόνισε ότι για να προχωρήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε δημόσια διαβούλευση, και είπε ότι πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για να καταλήξει σε κείμενο που θα σταλεί αρμοδίως. Για να γίνει όμως συνεδρίαση χρειάζονται 11 υπογραφές που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ή να την αποφασίσει η δημοτική Αρχή. Πέραν αυτών, η κ. Χαρτοπούλου είπε ότι πρέπει να γίνει δυναμική παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο κ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην εποχή που είχε πρωτοέρθει το θέμα στον Δήμο, επί δημαρχίας Δ. Σακελλαρίου, σημειώνοντας ότι ήταν προεκλογική περίοδος και η τότε δημοτική Αρχή δεν ήθελε να υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου μας, καθώς και ότι θεωρεί ότι το θέμα ήρθε εκείνη την εποχή εκ του πονηρού.
Ο κ. Τούλας είπε ότι εκτός από τον Βασίλη Θεοδώρου δικαστικές διαμάχες έχουν και οι κάτοικοι της Βλαχάβας και της Αύρας για εκτάσεις βοσκοτόπων, ενώ υπό διωγμόν είναι και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Κάλεσε κλείνοντας την πολιτική εξουσία τοπική και μη να συνεργαστεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο μας, και τον Δήμο να στηρίξει τους κατοίκους της Βλαχάβας και της Αύρας και να στηρίξει νομικά με τη σύμβουλό του τον Βασίλη Θεοδώρου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βλαχάβας Δημήτρης Μπουκουβάλας είπε ότι η υπόθεση με αντίδικο την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας εκδικάστηκε στο Εφετείο τον περασμένο Ιανουάριο και δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΚ, Άρης Μητρονάτσιος, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες που δείχνουν την έκταση των νέων απαγορεύσεων όχι μόνο σε ερειπωμένες σκήτες αλλά και σε «ανώνυμες σκήτες κ.τ.λ.», καθώς και στην απαραίτητη προϋπόθεση που αναφέρει το Σχέδιο Π.Δ. για την αναρρίχηση «να μην ενοχλούν μοναχούς και επισκέπτες».
Ο Παναγιώτης Νταμπαλής και ο Βασίλης Θεοδώρου σημείωσαν ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη διαβούλευση στην τοπική κοινωνία, και ότι η δημοτική Αρχή όφειλε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, όπως έχει κάνει για άλλα θέματα στο παρελθόν, αλλά και να πιέσει την Περιφέρεια, παρόλο που δεν της ζητήθηκε η γνώμη.
Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΜ, Ηλίας Μαυραγάνης, είπε ότι το θέμα είχε αναβληθεί το 2014, διότι κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη, και ότι πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος για να «παγώσει» το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέχρι να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας.
Η Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα σημείωσε ότι πρέπει να πιεστεί η δημοτική Αρχή, για να αναγκαστεί να ζητήσει να μην συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση.
Στη συνάντηση διατρανώθηκε επίσης ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την αναρριχητική Κοινότητα αλλά όλους τους πολίτες, καθώς το σημαντικότερο είναι η δημιουργία άβατου και η δέσμευση δημόσιας περιουσίας.
Στο τέλος της συνάντησης οι συμμετέχοντες υπέγραψαν κείμενο που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι υπογράφοντες ζητούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να μην δοθεί θετική γνωμοδότηση στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις απαγορεύσεις τον ιερό χώρο των Μετεώρων, διότι περιορίζει πολλαπλά τα δικαιώματα στη δημόσια γη των Μετεώρων, χωρίς να τεκμηριώνονται καθόλου οι λόγοι προστασίας που αναφέρονται ούτε να συνδέονται με τις πρωτοφανείς απαγορεύσεις. Από τον Δήμο Καλαμπάκας ζητείται να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αντιτιθεμένων, και να μην ληφθούν αποφάσεις ερήμην των πολιτών του Δήμου μας. Τέλος, από το Υπουργείο Πολιτισμού ζητείται να ανακαλέσει αμέσως το σχετικό σχέδιο Π.Δ., το οποίο όχι μόνο δεν προστατεύει τα Μετέωρα, ως φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, εκδιώχνοντας χωρίς καμία τεκμηρίωση τον ιδανικό για τον τόπο ήπιο εναλλακτικό τουρισμό που τον προστατεύει δεκάδες χρόνια τώρα, αλλά δημιουργεί συνθήκες για το αντίστροφο.
Δήλωση Κ. Φαμίση
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου και Πολιτευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ, Κώστας Φαμίσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Πρέπει όλοι μας να δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό στην ιερότητα του χώρου των μετεώρων.
Πρέπει να συνυπάρξουμε αρμονικά με τους χαρμόσυνους ήχους των ταλάντων, τις κωδωνοκρουσίες και τις γλυκές μελωδίες των μοναχών.
Πρέπει να υπάρξει αρμονική σχέση μεταξύ λαϊκών και μοναχών.
ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ – ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
Δεν χρειάζονται ακρότητες.
Πρέπει σήμερα να συγκροτήσετε μια επιτροπή διαχείρισης του θέματος ως προς τους περιορισμούς του προεδρικού διατάγματος, για να βρεθεί η χρυσή τομή της συνύπαρξης, κοινωνίας και μοναστικής κοινότητας.
Εύχομαι τα καλύτερα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Το καλύτερο σε όλο το άρθρο είναι η δήλωση του δρ.Φαμίση! Ο κ. Φαμίσης ήρθε 5 λεπτά στην αρχή της συνάντησης για να βγει φωτογραφίες, η δήλωσή του ΔΕΝ ειπώθηκε ποτέ στην συνάντηση (τουλάχιστον φωναχτά) και τέλος είναι πρόεδρος ενός τοπικού συλλόγου ερασιτεχνικής πεζοπορίας και όχι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου γενικά (μόνο της Καλαμπάκας- απλά για είναι πρόεδρος κάπου).
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! ΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΙΛΑ.