Μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του ιερού χώρου θα κληθεί να λάβει σήμερα το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.
Το θέµα «Γνωµοδότηση επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγµατος µε τίτλο ‘Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων’, προς εφαρµογή του άρθρου 2 παρ.2 του Ν 2351/1995 (Φ.Ε.Κ.:225/Α’/01-11-1995 είναι 13ο στη στην ηµερήσια διάταξη και εισηγητής του είναι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Η συνεδρίαση θα γίνει στο Περιφερειακό Μέγαρο (Αίθουσα συνεδριάσεων) και θα αρχίσει στις 5:00 µ.µ.
Οι προσπάθειες των αντιτιθεμένων στις απαγορεύσεις να προκαλέσουν τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας, με σκοπό να εκδώσει απόφαση με την οποία να καλεί να «παγώσει» το θέμα, για να γίνει δημόσια διαβούλευση επ’ αυτού δεν είχαν αποτέλεσμα. Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμπάκας» πάντως δεν το βάζει κάτω και ετοιμάζει αποστολή στο Περιφερειακό Μέγαρο, για να διατρανώσει κι εκεί το αίτημά της.
Αναµφισβήτητα, τόσο η απόφαση του Περιφερειακού Συµβουλίου, αν και είναι µόνο γνωµοδοτικού χαρακτήρα, όσο και η οριστική έκδοση του Προεδρικού Διατάγµατος θα επηρεάσουν άµεσα για τα επόµενα χρόνια την τοπική κοινωνία της Καλαµπάκας, και για τον λόγο αυτό φιλοξενήσαμε όλες τις απόψεις (όσες μας στάλθηκαν) και προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ψυχραιμία, πάντα με μοναδικό γνώμονα το καλό της τοπικής κοινωνίας.
Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος
Στο µε ηµεροµηνία 20-4-2017 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο µε θέµα: Υποβολή προς γνωµοδότηση «σχεδίου» Προεδρικού Διατάγµατος χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων, προς εφαρµογή του άρθρου 2 παρ. 2 του Ν 2351/1995 (Φ.Ε.Κ.: 225/Α΄/01-11-1995), γίνεται αρχικά αναφορά στις αποφάσεις περί προστασίας των Μετεώρων (UNESCO, Ν.2351 και λοιπές Υπουργικές Αποφάσεις) και κατόπιν επεξηγούνται περιληπτικά τα περιλαµβανόµενα στα άρθρα του Σχεδίου.
Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:
Οι βραχώδεις σχηµατισµοί των Μετεώρων αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγµα πολιτιστικού αγαθού µεικτού χαρακτήρα που συνδυάζει µοναδικά, πολιτιστικά – θρησκευτικά και φυσικά στοιχεία.
Το 1988 τα Μετέωρα συµπεριελήφθησαν στον κατάλογο των µνηµείων της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO, ενώ µε αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισµού οι Μονές που βρίσκονται εκεί έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα µνηµεία. Πιο πρόσφατα η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος και θεσπίστηκαν ζώνες προστασίας της. Παράλληλα, µε τον Ν. 2351/1995 (Φ.Ε.Κ.: 225/Α΄/01-11-1995) η περιοχή των Μετεώρων αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία ως Ιερός χώρος. Στο άρθρο 2 παρ. 2 του εν λόγω Νόµου προβλέπεται η έκδοση Π.Δ. µε πρόταση του Υπουργού Πολιτισµού, αφού προηγουµένως διατυπωθεί η γνώµη των Μονών που υπάγονται στη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, καθώς και του οικείου (τότε) Νοµαρχιακού Συµβουλίου.
Προκειµένου να διευθετηθεί η εκκρεµότητα έκδοσης ΠΔ για τις χρήσεις και δραστηριότητες, η πρώην 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συνέταξε σχετική πρόταση, την οποία υπέβαλε στην Π.Ε. Τρικάλων, στις Μονές των Μετεώρων και στον Δήµο Καλαµπάκας. Μετά τη διατύπωση γνώµης από τους προαναφερθέντες Φορείς, ο φάκελος της υπόθεσης εστάλη στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισµού και εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο στην αριθµ. 13/12-04-2016 Συνεδρία του (θέµα 17ο).
Στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην αρµόδια Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, Οργάνωσης και Νοµοθετικής Επεξεργασίας / Τµήµα Νοµοτεχνικής Επεξεργασίας, η οποία αφού προέβη στη σύνταξη «σχεδίου Π.Δ.», έκρινε απαραίτητη τη λήψη επικαιροποιηµένης γνωµοδότησης του «Νοµαρχιακού Συµβουλίου» (νυν Περιφερειακού Συµβουλίου), όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 2 του Ν 2351/1995, ώστε µετά τη λήψη της να προχωρήσει στη διαβίβασή του «σχεδίου Π.Δ.» στο Συµβούλιο της Επικρατείας για την απαιτούµενη έγκριση.
Σε ό,τι αφορά στο υπόψη «σχέδιο», αυτό απαρτίζεται από έξι (6) άρθρα:
• Το άρθρο 1 αφορά τις µη επιτρεπόµενες δραστηριότητες εντός του ιερού χώρου. Αυτές είναι η πτήση αερόστατου, drones, αερόπλοιων – ζέπελιν, οι αγώνες µε µοτοσυκλέτες, η κατασκήνωση, το κυνήγι κ.α.
• Το άρθρο 2 αφορά όλους τους βράχους όπου δεν επιτρέπεται η εκτέλεση των εξειδικευµένων αθληµάτων της αναρρίχησης, σχοινοβασίας και ελεύθερης πτώσης ανθρώπων, διότι στους συγκεκριµένους βράχους βρίσκονται µοναστήρια ή αρχαιολογικά κατάλοιπα.
• Το άρθρο 3 αφορά όλους τους βράχους όπου επιτρέπεται η εκτέλεση των προαναφερθέντων αθληµάτων της αναρρίχησης, σχοινοβασίας και ελεύθερης πτώσης ανθρώπων, µε την προϋπόθεση της µη όχλησης των µοναζόντων και των επισκεπτών των Ιερών Μονών Μετεώρων. Ειδικότερα στους βράχους αυτούς δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση βατήρων ή άλλων βοηθητικών µέσων ως σταθερού σηµείου πτώσης, καθώς και η χρήση κρουστικών µηχανηµάτων για τη διάνοιξη οπών τοποθέτησης βυσµάτων, διότι προκαλούν βλάβες στους βράχους. Αυτό το άρθρο συνδυάζεται µε το επόµενο άρθρο 4 στο οποίο προβλέπεται η χαρτογράφηση της περιοχής µετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγµατος, προκειµένου να καθοριστούν επακριβώς οι αναρριχητικές διαδροµές.
• Το άρθρο 5 αφορά στις επαγγελµατικές δραστηριότητες εντός του ιερού χώρου (εµπορία ειδών λαϊκής τέχνης και ενθυµίων, και των τροχοφόρων καντινών εµπορίας τροφίµων και αναψυκτικών). Οι εν λόγω δραστηριότητες προβλέπεται να συνεχιστούν σε χώρο που θα επιλεγεί µε τη συνεργασία του Δ. Καλαµπάκας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ θα τεθούν προδιαγραφές ως προς τη µορφή και τον τρόπο λειτουργίας τους.
• Το άρθρο 6, τέλος, αφορά στην έναρξη ισχύος του υπό έκδοση Π.Δ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!