Τέσσερις ώρες διήρκησε περίπου η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για το θέμα της έγκρισης του Σχεδίου Προεδρικού ∆ιατάγματος με τίτλο «Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων», προς εφαρμογή του άρθρου 2 παρ.2 του Ν 2351/1995 (Φ.Ε.Κ.:225/Α’/01-11-1995).
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία έφερε εμφανή απογοήτευση στα πρόσωπα των ελάχιστων αντιτιθέμενων στις απαγορεύσεις που είχαν παραμείνει στην αίθουσα, μια που οι περισσότεροι αποχώρησαν από αυτή κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Δημάρχου Καλαμπάκας.
Αρκετοί ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν υποστηρίζοντας τις δύο διαφορετικές απόψεις, που, όπως τονίστηκε και από κάποιους περιφερειακούς συμβούλους που ζουν στη Λάρισα ή στον Βόλο, έδειξαν για ακόμη μια φορά πόσο έχει διχάσει την τοπική μας κοινωνία το θέμα.
Ο Περιφερειάρχης
Στην αρχή της συζήτησης του θέματος, που έγινε με προτεραιότητα λόγω της παρουσίας των πολλών ενδιαφερομένων, και αφού εκφράστηκαν από μερίδα περιφερειακών συμβούλων της Αντιπολίτευσης ενστάσεις για ελλιπή ενημέρωση, αναρμοδιότητα, έλλειψη διαβούλευσης κ.ά., ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός είπε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα νομοθετήσει, αλλά θα εκφράσει την άποψή του επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. «Όπου προβλέπεται διαβούλευση, την κάνουμε. Όπου δεν προβλέπεται, έχει γίνει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν αφεθεί για κόμη μια φορά το θέμα, θα γίνει ό,τι έγινε και με το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας το 2014, που δεν έλαβε ποτέ απόφαση, με αποτέλεσμα να εκληφθεί αυτό ως θετική γνωμοδότηση.
Οι αντιτιθέμενοι
Εκ μέρους αυτών που αντιτίθενται στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μίλησαν οι: Παναγιώτης Νταμπαλής (Μετέωρα για Όλους, Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμπάκας), Βασίλης Αγγέλης (νομικός εκπρόσωπος ΟΛΚ), Άρης Μητρονάτσιος (Πρόεδρος ΟΚΛ), Βασίλης Θεοδώρου, Κώστας Λιώλιος, Αντώνης Τούλας (Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος), Φρόσω Νικολιανίτη (ορειβάτησα, αναρριχήτρια) και Ζαχαρούλα Γιαβρούτα – Λούδα.
Όλοι τους υποστήριξαν με σθένος την άποψη ότι οι απαγορεύσεις θα επιφέρουν οικονομικό μαρασμό στην Καλαμπάκα και στην περιοχή, ότι η αναρριχητές και οι λοιποί αθλούμενοι στον χώρο σέβονται την ιερότητά του περισσότερο από τον καθένα, και ότι απαιτείται δημόσια διαβούλευση και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων επί του Σχεδίου Π.Δ.
Οι υποστηρικτές
Υπέρ της προστασίας του ιερού χώρου και της διαφύλαξής του ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μίλησαν οι: Γρηγόρης Καλύβας (Μετεώρων Λιθόπολις), κ. Μπουλογεώργος (νομικός εκπρόσωπος της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου), Φώτης Πάλλας, Αρχοντούλα Μητρονάτσιου και Δημήτρης Λάσκος.
Υποστήριξαν και αυτοί με σθένος την άποψή τους ότι ο ιερός χώρος χρήζει προστασίας και ότι το Σχέδιο είναι η μόνη λύση που εκκρεμεί από το 1995, καθώς και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην διατήρηση του θρησκευτικού τουρισμού που είναι περισσότερος από τους επισκέπτες που έρχονται στα Μετέωρα για άλλες μορφές τουρισμού.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας
Ο Χρήστος Σινάνης ήταν αυτός που τοποθετήθηκε τελευταίος πριν από τη λήψη απόφασης, σημειώνοντας ότι η προστασία του χώρου δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι άλλες μορφές τουρισμού στην περιοχή. Είπε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε να προστατεύεται ο ιερός χώρος και να μην απαγορεύονται παντελώς οι δραστηριότητες. Είπε επίσης ότι η δημοτική Αρχή δεν αντιτίθεται στις ήπιας μορφής δραστηριότητες στα Μετέωρα, αλλά είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη κατάσταση και στην αναρχία που επικρατεί σήμερα, στην έλλειψη κανόνων και ελέγχου, και στην τήρηση προδιαγραφών και κανόνων ασφαλείας.
Οι προτεινόμενες αλλαγές στα άρθρα
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μπουτίνας ήταν αυτός που με τις προτάσεις του επί των άρθρων πέτυχε να προταθούν αλλαγές κάποιων σημείων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
Οι αλλαγές αφορούσαν στην απάλειψη του «κ.λπ.» στις προτεινόμενες απαγορεύσεις που αφορούσαν ερειπωμένες σκήτες από το άρθρο 2, στο οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης εισηγήθηκε να αναφέρονται ονομαστικά 44 μονές, σκήτες και ναοί, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ.
Επίσης, στην αλλαγή της χρονικής διάρκειας, κατά την οποία θα παραμείνουν έξω από τις Μονές τα λειτουργούντα καταστήματα στο άρθρο 5. Από τρία χρόνια που προτείνονται στο Σχέδιο, ο κ. Μπουτίνας πρότεινε να γίνουν περισσότερα, μέχρι τη συνταξιοδότηση των καταστηματαρχών, μια που αφορούν 19 οικογένειες.
Ο κ. Μπουτίνας πρότεινε επίσης την αλλαγή του χρόνου διεργασιών, μετά από την τελική υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, για τη χάραξη αναρριχητικών διαδρομών, από 1 χρόνο σε 2 χρόνια.
Θετική γνωμοδότηση και περιθώριο 20 ημερών
Κατά πλειοψηφία τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με τις αλλαγές που προτάθηκαν σε αυτό. Ο κ. Αγοραστός δεσμεύτηκε να κρατήσει την απόφαση για 20 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο θα περιμένει την κατάθεση ομόφωνης διαβούλευσης για οποιοδήποτε θέμα που αφορά στο Σχέδιο. Επ’ αυτού πάντως κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να επιτευχθεί ομόφωνη διαβούλευση και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτή.
“Το Υπουργείο θα πάει στην τοπική κοινωνία”
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας Γιώργος Σταμπουλής είπε ότι οι πληροφορίες του (από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρουν ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα κλείσει το θέμα, αλλά θα πάει στην τοπική κοινωνία για διαβούλευση! “Δεν πρέπει να διχάζουμε την τοπική κοινωνία, αν δεν υπήρχαν αναρριχητές δεν θα υπήρχαν τα μοναστήρια, υπάρχει και νομικό ζήτημα”, σημείωσε ο κ. Σταμπουλής.
Το κοινό
Το κοινό πάντως που παραβρέθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν πάρα πολύ. Δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις, τα χειροκροτήματα, οι αποδοκιμασίες και οι ήπιες υπερβολές.
Εκτός από τον Δήμαρχο Καλαμπάκας, παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Κ. Ράντος (πήρε τον λόγο για να διαψεύσει τον Β. Θεοδώρου ότι του είχε αρχικά υποσχεθεί ότι θα στηρίξει ο Δήμος την Σχοινοβατική Συνάντηση), Σ. Δρούγκα και Μ. Κουκοράβα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστρακίου Περικλής Γιάννης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Αρχιμ. Δομέτιος Ντελλής, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Χριστονύμφη και συνοδεία της, ο πρώην Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμ. Αθανάσιος Αναστασίου κ.ά.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!