Δύο νέες δομές που φιλοδοξούν να προσφέρουν σημαντικές και απαραίτητες υπηρεσίες στους δημότες εγκαινιάζει σε λίγες ημέρες ο Δήμος Καλαμπάκας.
Πρόκειται για το ΚΕΠ Υγείας και για το Κέντρο Κοινότητας που θα λειτουργούν στο ισόγειο του 4ου Νηπιαγωγείου Καλαμπάκας στην οδό Ηπείρου, τον παράλληλο προς την οδό Ιωαννίνων δρόμο που καταλήγει στη βόρεια πλευρά του «Ξενία».
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 στις 10:30 π.µ. από τον Δήμαρχο Καλαμπάκας.
Τα ΚΕΠ Υγείας
Τα Δηµοτικά Κέντρα Πρόληψης για την Υγεία έχουν ως στόχο να καλύψουν ένα µεγάλο κενό που παρατηρείται σήµερα και αφορά στην ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και στην παροχή προληπτικής ιατρικής και στη διασύνδεση µε τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχονται από τα νοσηλευτικά ιδρύµατα του ΕΣΥ.
Το Εθνικό Διαδηµοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, που είναι ο Φορέας Πρότασης και Λειτουργίας των ΚΕΠ Υγείας, έχει σχεδιάσει µία τεκµηριωµένη παρέµβαση σε επίπεδο Δήµου, για την κάλυψη της ανάγκης αυτής, έχοντας ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσηµάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυµπτωµατικό Έλεγχο των πληθυσµιακών οµάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωµένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δηµόσιας Υγείας.
Δραστηριοποιείται κυρίως στους τοµείς της Υγειονοµικής Ενηµέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής. Σήµερα αριθµεί 165 Καλλικρατικούς Δήµους – Μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ διοικείται από 11µελές Δ.Σ. Στο επιστηµονικό του έργο συνεπικουρείται από το Επιστηµονικό του Συµβούλιο. Αποτελεί τη συνένωση 3 Δικτύων: του Διαδηµοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. που ιδρύθηκε το 2005, του Εθνικού Δικτύου Δήµων Προαγωγής Υγείας που ιδρύθηκε το 2007 και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που ιδρύθηκε το 1994. Σηµαντική αναγνώριση για την πολυετή προσφορά του αποτελεί η πιστοποίησή του, τον Ιούνιο 2010, από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας ως ένα Εθνικής εµβέλειας Δίκτυο Πόλεων που ακολουθεί τα πρότυπα του Π.Ο.Υ.
Τα Δηµοτικά Κέντρα Πρόληψης για την Υγεία πρόκειται να προσφέρουν στους δηµότες τις εξής υπηρεσίες (Λειτουργίες):
• Ενηµέρωση και συµβουλευτική καθοδήγηση για την Πρόληψη των Νοσηµάτων και την Προαγωγή της Υγείας, βάσει τεκµηριωµένων οδηγιών (πρωτοκόλλων), κοινών για όλα τα ΚΕΠ Υγείας
• Προσανατολισµός και ενηµέρωση για τις προσφερόµενες υπηρεσίες υγείας ανάλογα µε τα προσωπικά προβλήµατα υγείας που αναφέρονται
• Οργάνωση προγραµάτων µαζικού ελέγχου υγιών πολιτών που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου για διάφορα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήµατα (προσυµπτωµατικός έλεγχος.)
Βασικό µέληµα του Προγράµατος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενηµέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραποµπών σε δοµές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, µε έµφαση στα συνηθέστερα νοσήµατα που αντιµετωπίζουν οι επαγγελµατίες υγείας στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας όπως:
α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της µήτρας γ) Καρκίνος του µαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσµα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη ζ) Μελάνωµα.
Το Κέντρο Κοινότητας
Τα «Κέντρα Κοινότητας είναι µία νέα δοµή, ένα σηµείο όπου ο δικαιούχος θα καταγράφεται, θα λέει το πρόβληµά του και θα µπορεί να λάβει πληροφορίες σε θέµατα κοινωνικής προστασίας εφ όλης της ύλης.
Ειδικότερα, τα Κέντρα Κοινότητας θα λειτουργούν ως δοµές υποδοχής, καταγραφής και διασύνδεσης των πολιτών, θα παραπέµπουν τους δηµότες σε κοινωνικά προγράµ ατα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, θα συντονίζουν τις δράσεις κοινωνικής ένταξης και θα παρακολουθούν την πορεία των ωφελούµενων. Δεν θα αντικαταστήσουν σε καµία περίπτωση τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήµων, δεν θα επιλύουν τα προβλήµατα των προσερχόµενων σε αυτές µε ίδια µέσα και δεν θα ελέγχουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ ή των άλλων φορέων και υπηρεσιών µε τις οποίες διασυνδέουν τους πολίτες.
Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν τον κεντρικό άξονα της κοινωνικής πολιτικής και θα είναι συνδεδεµένα µε την Κοινωνική Υπηρεσία κάθε δήµου. Θα «αγκαλιάζουν» 8 µεγάλες κοινωνικές κατηγορίες: παιδιά, ηλικιωµένους, ευάλωτες οµάδες, ΑΜΕΑ, εξαρτηµένους, άστεγους, άπορους και Ροµά.
Ωφελούµενοι του Κέντρου Κοινότητας είναι οι πολίτες που διαβιούν στο Δήµο Καλαµπάκας, µε προτεραιότητα στα µέλη των ευάλωτων κοινωνικά οµάδων, τους ωφελούµενους κοινωνικών προγραµ άτων, τους ωφελούµενους του προγράµ ατος «Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης», άτοµα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, άτοµα και οικογένειες που αντιµετωπίζουν δυσκολία κάλυψης βασικών αναγκών διαβίωσης, πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά, ανέργους, ΑµεΑ, και γενικότερα άτοµα που έχουν πληγεί από την οικονοµική κρίση.
Για τη λειτουργία της δομής ο Δήμος Καλαμπάκας έχει προσλάβει µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας ενός χρόνου Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό. Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Καλαμπάκας έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραµ α «Θεσσαλία 2014 – 2020» – ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναµικού – ενεργός κοινωνική ενσωµάτωση».