Τον περασμένο Ιούνιο η εφημερίδα «Τα Μετέωρα» είχε αναδείξει για ακόμη μία φορά το μείζον θέμα της αφαίρεσης δύο σημαντικών αξιοθέατων από την περιοχή μας, λόγω της παύσης λειτουργίας του Σπηλαίου της Θεόπετρας και του Κέντρου Τεκμηρίωσης που λειτουργεί στην είσοδο του χωριού.
Ένας ολόκληρος χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που το Σπήλαιο της Θεόπετρας έκλεισε, λόγω κατολισθήσεων που παρατηρήθηκαν στο εξωτερικό του στο σημείο της εισόδου, ενώ συμπληρώθηκε εξάμηνο από τότε που έληξαν οι συμβάσεις των πρώτων εργαζομένων στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου, και έκλεισε κι αυτό.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει αποκλειστικά στην εφημερίδα μας ο υπεύθυνος Αρχαιολόγος του Τμήματος Μελετών της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος, Μιχάλης Κοντός, μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τις καταπτώσεις βράχων στο Σπήλαιο και η ημιμόνιμη λύση που προκρίνεται είναι η τοποθέτηση στεγάστρου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επιτόπιες έρευνες για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Για το Κέντρο ακόμη περιμένουμε ακόμη την προκήρυξη θέσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σήμερα ωστόσο με ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα liberal.gr δίνει μία ακόμη διάσταση στο θέμα. Όπως αναφέρει, εάν κάποιο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκεφθεί το σπήλαιο της Θεόπετρας στη Θεσσαλία, η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε μια άσχημη κατάσταση. Επειδή τόσο το σπήλαιο με την προϊστορική κατοίκηση που ανάγεται στην Παλαιολιθική περίοδο, όσο και το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας είναι κλειστά, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει πίσω τα κονδύλια που διατέθηκαν για την ανάδειξη του πρώτου και την οργάνωση του δεύτερου.
Τα ποσά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, (1 εκ. και 530 χιλιάδες αντιστοίχως) και φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τα διαθέτει για να μην λειτουργούν κατόπιν τα μνημεία.
Χαρακτηριστικές της σπουδαιότητας του σπηλαίου και του Κέντρου είναι οι αναφορές στο εν λόγω ρεπορτάζ:
Το σπήλαιο της Θεόπετρας αποτελεί σημείο αναφοράς για την προϊστορία της ΝΑ Ευρώπης και για το ρόλο του στη μετακίνηση πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη της Παλαιολιθικής περιόδου, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η γνώση της κεραμικής τεχνολογίας και η καλλιέργεια της γης, που αποτελούν βασικά στοιχεία της λεγόμενης «Νεολιθικής επανάστασης».
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι ο μόνος μουσειακός χώρος στην Ελλάδα αφιερωμένος αποκλειστικά στην πρώιμη προϊστορία. Εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα, συμπληρώνουν την ενημέρωση μαθητών – φοιτητών, ενώ στα μικρά παιδιά δίνεται και η δυνατότητα προσομοίωσης ανασκαφής και ανεύρεσης αντιγράφων προϊστορικών ευρημάτων στον αύλειο χώρο.
Άραγε, οι Κυβερνητικοί Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού μας πιέζουν για το θέμα;
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Πριν ακόμη στριμωχτούν να κόψουν την κορδέλα είχα προειδοποιήσει για το λουκέτο. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα είχα προβλέψει και γράψει. Το αποτέλεσμα προκαλεί αφόρητη μελαγχολία και αφόρητη απαισιοδοξία. Μέσα στον τελευταίο χρόνο όλα ξεθάφτηκαν, ξεβράστηκαν, και αυτοί το βιολί τους.