Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών «Μετέωρα για όλους» το παρακάτω κείμενο, που δόθηκε ως υπόμνημα στην Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, διάβασε ο Βασίλης Κυριακούλης:
Αξιότιμη Κα Κουντουρά.
Ως κίνηση πολιτών ”ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” τιμούμε την πρόσκληση που λάβαμε, να σας συναντήσουμε και παραθέτουμε τα παρακάτω θέματα, που αφορούν το δεύτερο σε επισκεψιμότητα προορισμό τουριστών στην Ελλάδα, Τα Μετέωρα.
1. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως μνημείο παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1988. Από τα χίλια περίπου μνημεία Unescoέχουν υποβαθμιστεί και αποχαρακτηριστεί 31 μνημεία. Σε επίσημη έκθεση της προ λίγων ετώνέχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για τα Μετέωρα και έχει καταλήξει σε τέσσερις βασικούς λόγους που μπορούν να συντελέσουν αποφασιστικά στην πλήρη αλλοίωση του συγκεκριμένου μνημείου με αποτέλεσμα τον αποχαρακτηρισμό του. Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής :
– Ανεξέλεγκτος μαζικός τουρισμός.
– Δόμηση σε αδόμητη Α’ αρχαιολογική ζώνη.
– Επέκταση και αναδόμηση των υφιστάμενων Μονών.
– Δημιουργία νέων και διαπλάτυνση υφισταμένων δρόμων.
Όλα τα παραπάνω καταστρατηγούνται με τον χειρότερο τρόπο στα Μετέωρα και ήδη το μνημείο έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι παράνομες και αυθαίρετες εργασίες, σχεδόν τριών δεκαετιών, έχουν αλλάξει το τοπίο και την αρχιτεκτονική εικόνα των Μονών. Ταυτόχρονα ο ολοένα αυξανόμενος μαζικός τουρισμός, χειροτερεύει την κατάσταση και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην διαχείριση του μνημείου, το οικοσύστημα και την τοπική κοινωνία. Αντίθετα οι ήπιες και ποιοτικές μορφές τουρισμού (εναλλακτικές), όπως η πεζοπορία, η αναρρίχηση, μορφές υπαίθριου αθλητισμού, αναψυχικές δραστηριότητες, ορνιθοπαρατήρηση, αγροτουρισμός, γαστρονομικός – γευσιγνωστικός τουρισμός κλπ, συγκλίνουν στο να περιορίσουν τις αλλοιώσεις του μνημείου και παρουσιάζονται ως η καταλληλότερη μορφή τουρισμού για έναν προορισμό όπως τα Μετέωρα.
2.Η δημοτική αρχή της Καλαμπάκας και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ήταν αρνητικοί στην πρόταση της Κας Κονιόρδου για την σύσταση ενός ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του μνημείου των Μετεώρων, την στιγμή που εμείς το κρίνουμε άκρως απαραίτητο.
Η άθλια κατάσταση των μονοπατιών, η μη επαρκής καθαριότητα του ευρύτερου χώρου, αλλά και η κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται σε μέρες αιχμής στους δρόμους που οδηγούν στις Μονές, δείχνουν ότι ο Δήμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους επισκέπτες. Τα βουνά από μπάζα ως αποτέλεσμα των παράνομων εργασιών των Μονών, η παντελής έλλειψη σήμανσης στα παραδοσιακά μονοπάτια και οι ακαθαρσίες λόγω των ανύπαρκτων αποχωρητηρίων είναι μια τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες. Αυτή η εικόνα είναι κατά την γνώμη μας ντροπή για τον τόπο και την Ελλάδα και σας καλούμε να πάρετε θέση.
Επίσης είναι κρίμα να υπάρχει μεγάλη ανεργία στην Πόλη μας και να κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ με σωστή μελέτη θα μπορούσε να υπάρχει υγιής ανάπτυξη της οικονομίας.
3.Πιστεύουμε ότι :
α)Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τα παραδείγματα της Βαρκελώνης, της Βενετίας, της Ρόδου, της Σαντορίνης και πολλών ακόμη προορισμών που έχουν πληγεί από τον μαζικό τουρισμό, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί με την βοήθεια των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού ένας ουσιαστικός και ικανός Φορέας Διαχείρισης του Μνημείου των Μετεώρων. Ένας φορέας που θα στελεχωθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (αρχαιολόγοι, γεωλόγοι, βιολόγοι, δασολόγοι κτλ), που θα προστατεύει όλες τις πτυχές του μνημείου, αλλά θα είναι υπεύθυνος και για την κατάλληλη προβολή του ανεκτίμητου αυτού Τουριστικού Προϊόντος σε όλο τον κόσμο. Είναι αδιανόητο να παραδίδουμε την διαχείριση των Μετεώρων σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν την εμπειρία και την βούληση για την προστασία και την σωστή ανάπτυξή του.
β)Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο το Υπουργείο να αναλάβει και να οργανώσει μια Στατιστική Έρευνα μέσα στον επόμενο χρόνο που θα αποδεικνύει τα είδη του τουρισμού που επικρατούν στην περιοχή και το προφίλ των επισκεπτών. Τα επίσημα στοιχεία και οι εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων που θα προκύψουν θα βοηθήσουν :
-Στη λήψη των σωστών αποφάσεων για το μέλλον αυτού του μεγαλειώδους μνημείου της χώρας.
-Στο να δομηθεί σωστά ένα σχέδιο ανάπτυξης και προστασίας της περιοχής που θα ευνοεί τον ποιοτικό τουρισμό, τους κατοίκους, τις Μονές, τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις και το φυσικό περιβάλλον.
Θα θέλαμε να κλείσουμε την σημερινή μας τοποθέτηση με λίγες αλλά βασικές ερωτήσεις προς το Υπουργείο Τουρισμού. Γνωρίζει πραγματικά το είδος του τουρισμού των Μετεώρων; Γνωρίζει το προφίλ των επισκεπτών μας; Μήπως γνωρίζει τα έσοδα που ΔΕΝ λαμβάνει το ελληνικό κράτος και τα έσοδα που θα μπορούσε να λάβει από τον κορυφαίο αυτό προορισμό; Συνεχώς ακούμε από συγκεκριμένα άτομα για τον αμιγώς θρησκευτικό τουρισμό των Μετεώρων και πως πρέπει αυτός να προστατευθεί. Πρόκειται για μία πλήρως λανθασμένη τοποθέτηση. Σύμφωνα και με τα επίσημα λεξικά της ελληνικής θρησκευτικός είναι ο τουρισμός που κάνει ο επισκέπτης με σκοπό να προσκυνήσει και να λατρέψει τα ιερά και τα κειμήλια της εκάστοτε θρησκείας. Αν το ψάξει κανείς ακόμη πιο βαθιά θα βρει ότι η έννοια του θρησκευτικού τουρισμού πηγάζει από τις προσκυνηματικές περιηγήσεις που κάνανε οι πιστοί τους περασμένους αιώνες. Άρα λοιπόν είναι πραγματικά ελάχιστοι αυτοί που κάνουν θρησκευτικό τουρισμό στα Μετέωρα. Το συντριπτικό ποσοστό των εκατομμυρίων τουριστών μας είναι αλλοδαποί, οι περισσότεροι ασιατικής καταγωγής, και φυσικά μόνο να προσκυνήσουν δεν ήρθαν αφού δεν είναι καν χριστιανοί ορθόδοξοι. Έρχονται απλά γιατί ο συνδυασμός της μοναδικότητας του τόπου μας και οι χαμηλότατες τιμές που προσφέρουν τα τουριστικά πρακτορεία είναι ένα δέλεαρ για αυτούς.
Εμείς από την μεριά μας ως κίνηση πολιτών είμαστε στην διάθεση σας για ότι χρειαστείτε και επιθυμούμε να ανοίξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας, όπως έχει συμβεί και με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα προβλήματα του τόπου μας που ταυτόχρονα αποτελούν τον δεύτερο σημαντικότερο πυλώνα της τουριστικής οικονομίας της Ελλάδας
Κίνηση Πολιτών
ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ