Ακολουθούν η τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων, Σωτήρη Φαμίση, και η παρουσίαση των προτάσεων της Ένωσης από τον Επιστημονικό Σύμβουλό της Χρήστο Πετρέα κατά τη σύσκεψη με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στην Καλαμπάκα:
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Σ. ΦΑΜΙΣΗ
Κυρία Υπουργέ Τουρισμού – Κυρία Έλενα Κουντουρά
Σας καλωσορίζουμε στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων, και σας ευχόμαστε καλή διαμονή.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επίσκεψή σας, για τρείς λόγους:
(1) Γιατί είσαστε ο πρώτος Υπουργός αρμόδιος για τον τουρισμό που επισκέπτεται την περιοχή μετά το 2004 που είχε έρθει ο τότε πρώτος Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει και να μιλήσει σε μία Ημερίδα για την Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής μας
(2) Γιατί η περιοχή μας, αν και δεν είναι παραθαλάσσια, είναι από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, με διεθνή ακτινοβολία και δικαιούται να έχει την προσοχή του υπουργού αρμόδιου για τον τουρισμό, και δικαιούται να έχει και την αντίστοιχη στήριξη
(3) Γιατί έρχεστε εδώ μετά από αρκετές πρόσφατες ανακοινώσεις σας, ως πολιτική ηγεσία του τουρισμού της χώρας, σε σχέση με την ανάπτυξη τουρισμού 365 ημερών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, και η περιοχή μας έχει τους κατάλληλους τουριστικούς πόρους και προσφέρεται για να αποτελέσει το παράδειγμα της εφαρμογής αυτών των στρατηγικών.
Ο Νομός Τρικάλων έχει ίσως το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό δυναμικό ενός μη παράκτιου ή νησιωτικού νομού της χώρας ενώ το μνημείο των Μετεώρων είναι σε αριθμητική προσέλευση το πιο επισκέψιμο μνημείο μετά την Ακρόπολη και το Μουσείο της, και έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα.
Επισημαίνουμε τα βασικά τουριστικά προβλήματα της περιοχής:
• διαπιστούμενη συνεχώς μειούμενη διάρκεια της τουριστικής επίσκεψης (σε επίπεδο μέχρι και μόλις λίγων ωρών)
• υστέρηση ανάδειξης πρόσθετων τουριστικών πόρων, αξιοθεάτων και υπηρεσιών
• μικρό συγκριτικά ποσοστό επισκεπτών που διαμένουν μία ή δύο διανυκτερεύσεις (οι περισσότεροι είναι ημερήσιοι επισκέπτες) και ελάχιστους που διαμένουν περισσότερο
Η περιοχή μας έχει ιδιαίτερα αναδειχθεί βεβαίως από το χαρακτηριστικό της Μοναστικής Κοινότητας και του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου. Όμως έχει και εύρος άλλων τουριστικών πόρων και υπηρεσιών που έχουν αρχίσει σιγά- σιγά, αλλά μπορούν πολύ πιο έντονα να αξιοποιηθούν για να φέρνουν επισκέπτες μεγαλύτερης διάρκειας διαμονής και αντίστοιχα και μεγαλύτερης οικονομικής απόδοσης.
Μεταξύ των συντελεστών που συνέβαλαν στη γρήγορη ανάπτυξη του τουρισμού περιλαμβάνονται η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αύξηση του αριθμού των ταξιδίων των τουριστών, η μείωση του χρόνου και του κόστους του ταξιδιού, η διεθνοποίηση των αγορών, οι εξελίξεις στην τεχνολογία, κ.α., μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη της παροχής εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών που ταιριάζουν στα προσωπικά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις των ταξιδιωτών – που στην Ελλάδα ονομάζουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Αν και δεν φαίνεται από την πρώτη πρόσβαση η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο νομός μας είναι και ο πιο ορεινός νομός της Θεσσαλίας με κορυφές που πλησιάζουν τα 2.500 μέτρα, και προσφέρεται για δραστηριότητες στον ορεινό όγκο, ενώ διατρέχεται και από τους παραποτάμους των δύο μεγάλων ποταμιών του Πηνειού και του Άραχθου. Γνωρίζετε άλλωστε ότι λειτουργεί και Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι και υπάρχουν και αρκετοί παραδοσιακοί οικισμοί.
Η περιοχή μας, όλος ο Νομός Τρικάλων, προσφέρεται, όπως ίσως σας είναι γνωστό για πολλές δραστηριότητες αθλητικού τουρισμού αναψυχής, μεταξύ των οποίων η αναρρίχηση, η ορειβασία, ο αεραθλητισμός, και άλλα, ενώ υπάρχουν και εκτός από τις Μονές και άλλα πολιτιστικά μνημεία. Επιπλέον, έχουμε και το πλεονέκτημα της διεθνούς αναγνωρισιμότητας των Μετεώρων, στο οποίο μπορούμε να βασίσουμε και άλλες δράσεις και δραστηριότητες.
Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι τουρίστες επιθυμούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής, αθλητικές εκδηλώσεις, περιπετειώδεις εκδρομές, για να μάθουν για την ιστορία, την κουλτούρα, τη φύση, την χλωρίδα και πανίδα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, και να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισμού που επισκέπτονται.
Αν και η περιοχή μας αναπτύχθηκε τουριστικά από την μοναδικότητα των Μετεώρων, που είναι ο κύριος πόλος έλξης, λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών και του φυσικού τοπίου, δυστυχώς, αφέθηκε αναπτυξιακά να ακολουθεί την ζήτηση και όχι να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό με συγκροτημένη στρατηγική, και θέλουμε και ζητούμε αυτό να αλλάξει.
Εσείς ήδη από τις αρχές της ανάληψης των καθηκόντων σας, έχετε τονίσει την σημασία του τουρισμού, και μάλιστα πρόσφατα σε ομιλία τονίσατε πάλι τους πέντε (5) στρατηγικούς άξονες, στους οποίους μας βρίσκετε απόλυτα σύμφωνους και υποστηρικτές γιατί αποτελούν και άξονες της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας και η εφαρμογή τους μας αγγίζει ιδιαίτερα:
1. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε τουρισμό 365 ημερών
2. Άνοιγμα νέων αγορών και ενίσχυση των παραδοσιακών
3. Ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών
4. Έμφαση στο θεματικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές
5. Δημιουργία πλαισίου για προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων.
Για την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων, οι αναπτυξιακοί στόχοι πρέπει να επικεντρώνονται σε παρεμβάσεις, που να υποστηρίζουν και να διευκολύνουν:
• την παράταση της διαμονής των επισκεπτών, τουλάχιστον στο διήμερο ή στο τριήμερο
• την προσέλκυση των επισκεπτών στην επίσκεψη των μεγαλύτερων πόλεων, Τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα, αλλά και των οικισμών, όπως το Καστράκι, και τους άλλους γύρω οικισμούς, εκτός από την επίσκεψη στις Ιερές Μονές
• την ανάδειξη άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων που να δρουν ως πόλοι έλξης για την επανάληψη της επίσκεψης, που σήμερα σπανίζει.
Ως παράδειγμα και μόνο σας αναφέρω ότι, όπως έχει επισημανθεί, η περιοχή των Μετεώρων αποτελεί και ένα χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μέσα στον χώρο αυτόν υπάρχει ήδη εκδηλωμένο το ενδιαφέρον της περιήγησης από επισκέπτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη φύση, είτε συμπληρωματικά, είτε ανεξάρτητα από την επίσκεψη των Ιερών Μονών. Η υποστήριξη της δραστηριότητας «πεζοπορικής επίσκεψης» των Ιερών Μονών είναι μία τέτοια ας την ονομάσουμε, «νέα δράση».
Η τουριστική ανάπτυξη, κανείς δεν αμφισβητεί ότι φέρει μια σειρά από πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην τοπική οικονομία και οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ανάπτυξη της περιοχής, και υποβοηθούν στη δημιουργία εισοδημάτων, στην αύξηση θέσεων απασχόλησης και στην βελτίωση και διατήρηση ενός ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου.
Δεν αμφισβητείται ότι ζούμε σε μια περίοδο εξειδίκευσης και στον τουρισμό, και η Ελλάδα και, κατ΄ αντιστοιχία και η περιοχή Καλαμπάκας – Μετεώρων, πρέπει να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τις δικές της δυνατότητες τουριστικής εξειδίκευσης.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, ζητούμε να στηρίξετε δυναμικά, όχι μόνο ως στρατηγικές κατευθύνσεις, αλλά με πρακτικές δράσεις, την ανάδειξη και των άλλων τουριστικών πόρων της περιοχής, επιπρόσθετα από τα σημαντικά και ουδόλως αμφισβητούμενα θρησκευτικά μνημεία, και στην ανάπτυξη αυτή να έχουν ληφθεί υπόψη οι δυνατότητες εξειδίκευσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, με την προσθήκη των δυνατοτήτων εναλλακτικών μορφών, που να στοχεύουν στην επίτευξη της εξειδίκευσης, και στην συμπλήρωση και επαύξηση του ήδη υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Σε εξειδικευμένες σκέψεις και προτάσεις της Ένωσης μας, σχετικώς με την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών, που στοχεύουν στην πραγματική εκμετάλλευση των τουριστικών πόρων και στην εδραίωση τουρισμού 365 ημερών στην περιοχή, αναφέρεται η εισήγηση του Επιστημονικού Συμβούλου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων, κ. Χρήστου Πετρέα, που παρουσιάζει αναλυτικότερα στοιχεία των δυνητικών αγορών στοχευόμενων αγορών εναλλακτικού τουρισμού, ειδικά για δραστηριότητες αθλητικού τουρισμού, όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία και σπηλαιολογία, που επιθυμούμε να αναπτυχθούν στον νομό μας.
Κυρία Υπουργέ,
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην περιοχή μας, καθώς και για την γενικότερη δράση σας για την ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν γενικά προβλήματα που δυσκολεύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της ξενοδοχείας, όπως φορολογικά, όπως το τέλος διανυκτέρευσης, όπως οι μισθώσεις τύπου airbnb, όπως η ανάγκη βελτίωσης της τουριστικής εκπαίδευσης στελεχών, και άλλα θέματα που επειδή είναι γενικότερα, αναφέρονται και οι εθνικοί συλλογικοί φορείς, αλλά επιδρούν και στην περιοχή μας.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην περιοχή μας και ελπίζουμε γρήγορα να ξαναέλθετε με μεγαλύτερη διαθεσιμότητα χρόνου για να περιηγηθείτε και να γνωρίσετε καλύτερα τις μοναδικότητες της.
Για την ΈΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΦΑΜΙΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΕΑ
Με επίκεντρο την υλοποιούμενη εθνική περιφερειακή πολιτική στον τουρισμό που κατάρτισε και υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού, η κα Κουντουρά ανέφερε ότι σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους δήμους, τα Επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς, τις Ενώσεις Ξενοδόχων, και τον ιδιωτικό τομέα προωθείται στοχευμένα:
• Η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου και η στήριξη της τουριστικής κίνησης όλο το χρόνο,
• Η ανάπτυξη και προώθηση νέων προορισμών και των θεματικών εμπειριών, και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας
• η ανάδειξη των δυνατοτήτων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων
Η Υπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας για τουρισμό όλο το χρόνο, και την ανάδειξη των φυσικών και τουριστικών πόρων, με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μεταξύ άλλων:
• ως δημοφιλή προορισμό για τον ήλιο και τη θάλασσα στα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος, και με ταυτόχρονη δυναμική προώθηση και ανάδειξη της παραλιακής ζώνης της Μαγνησίας και της ακτογραμμής άνω των 30 χλμ. της Λάρισας.
• η περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με επίκεντρο την κρουαζιέρα στα λιμάνια Βόλου, Σκιάθου και Σκοπέλου, το γιώτινγκ και ο καταδυτικός τουρισμός, όπως η προωθούμενη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.
• Η έμφαση στο χειμερινό τουρισμό, με επίκεντρο τα χιονοδρομικά του Πηλίου και του Περτουλίου, τους ορεινούς όγκους, τους παραδοσιακούς οικισμούς και χωριά.
• Τον τουρισμό υπαίθρου με σειρά εναλλακτικών δραστηριοτήτων στις λίμνες και τα ποτάμια της Θεσσαλίας, την αναρρίχηση και πεζοπορία στα μυθικά βουνά του Ολύμπου (από τη μεριά της Ελασσόνας) και του Πηλίου, στον Κίσσαβο και στην Πίνδο.
• Τον περιηγητικό και θρησκευτικό- προσκυνηματικό τουρισμό, με τα Μετέωρα να βρίσκονται στην κορυφή της επισκεψιμότητας και ειδικά από αγορές όπως η Ρωσία.
• Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και ολοκληρωμένων τουριστικών διαδρομών, σε αξιοθέατα όπως τα αρχαία θέατρα, οι νεολιθικοί οικισμοί, σπήλαια και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
• Ο αθλητικός και ποδηλατικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο συνεδριακός και ο εκθεσιακός.
• Η προώθηση της γαστρονομίας και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των προορισμών.
Η κα Κουντουρά μιλώντας στη larissanet για τη ανάπτυξη της ακτογραμμής του νομού Λάρισας είπε ξεκάθαρα ότι «στην περιοχή θέλουμε να έχουμε ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη». Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη να περιλαμβάνει εναλλακτικές μορφές τουρισμού κάτι για το οποίο προσφέρεται η περιοχή. Έτσι υπάρχει σχεδιασμός για ορειβατικό και περιπατητικό τουρισμό καθώς και τουρισμό που θα έχει σχέση με τα προϊόντα της περιοχής και την προβολή τους. «Θέλουμε να συνδέσουμε τον τουρισμό με την αγροδιατροφή», επισημαίνει στην συνέντευξή της η υπουργός.
Στην έρευνα που συντόνισα με την ιδιότητα του Μέλους του Συνοδικού Γραφείου, τα Μετέωρα αναδείχθηκαν ο πιο δημοφιλής προορισμός θρησκευτικών ενδιαφερόντων της Ελλάδος
• Η τριπλή ταυτότητα των Μετεώρων: θρησκευτικό, πολιτιστικό, φυσικό μνημείο (κριτήρια UNESCO)
• Υλοποίηση Επιστημονικού Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού – ενταγμένου στο Έτος Ελλάδος Ρωσίας – για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και των Βαλκανίων (ορθόδοξες) με έμφαση στα Μοναστικά χαρακτηριστικά – σε συνεργασία και με την Εκκλησία που υπάρχει Πρωτόκολλο Συνεργασίας για ερχόμενο Οκτώβριο
• Ανάδειξη των τουριστικών αξιοθεάτων του οικισμού της Καλαμπάκας – Καστρακίου
• Αξιοποίηση των τουριστικών πόρων της ευρύτερης περιοχής για ειδικές-εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κυρίως δραστηριοτήτων αθλητικού τουρισμού, που αν και είναι με τον Νόμο Κοντωνή στην ΓΓΑ ή προβολή τους είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού
• Προώθηση της περιοχής ως κέντρο Συνεδριακού Τουρισμού, με ανάδειξη στις εξειδικευμένες εκθέσεις του εξωτερικού
Προτάσεις:
• Ανάδειξη του φυσικού τοπίου της ευρύτερης περιοχής
• Βελτίωση της τουριστικής σήμανσης
• Ανάδειξη μορφών αθλητικού τουρισμού αναψυχής
• Σαφής αναγνώριση της μοναδικότητας των Μετεώρων ως μνημείου της Ουνέσκο, και η αναφορά των χαρακτηριστικών που οδήγησαν στην επιλογή της περιοχής σαν πολιτιστικό μνημείο Ουνέσκο,
• Υποστήριξη εκπαίδευσης εξειδικευμένων ξεναγών – σε συνδυασμό με την ειδικότητα του Θρησκευτικού Τουρισμού και Οδηγών Βουνού κλπ
• Ανάπτυξη αεραθλητισμού στον ορεινό όγκο εκτός Μετεώρων
• Συμμετοχή σε εξειδικευμένες Εκθέσεις δραστηριοτήτων αθλητικού τουρισμού
• Προώθηση περιοχής και Μετεώρων σε νέες αγορές – Κίνα, Ινδία, Νοτιο-Ανατολική Ασία
Ήδη πραγματοποιείται κατ’ έτος, με οργάνωση από την Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας, η Πανελλήνια Συνάντηση Αναρρίχησης, με βάση την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αναρρίχησης. Η συνάντηση γίνεται κάθε Σεπτέμβριο και ανάλογα μπορεί να προσελκύσει μέχρι και 300 αναρριχητές και συνοδούς σε ένα Σαββατο-Κύριακο. Περιλαμβάνει και αγωνιστικό μέρος και ομιλίες και προβολές.
Η εκδήλωση αυτή η οποία επαναλαμβάνεται τώρα αρκετά χρόνια στην περιοχή Μετεώρων και ιδιαίτερα στο Καστράκι, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου αναρριχητικού ενδιαφέροντος που έχουν οι βράχοι των Μετεώρων, είναι μια εκδήλωση η οποία σαφώς υποστηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής τουλάχιστον όσον αφορά το ιδιαίτερο αυτό άθλημα.
Δεδομένου ότι αναρριχητές δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες, και μάλιστα σε τουριστικές αγορές όπου απευθύνεται η Ελλάδα γενικότερα, προτείνεται η συνέχιση της υποστήριξης αυτής της Πανελλήνιας συνάντησης και η ένταξή της στα πλαίσια των τακτικών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που θα υλοποιούνται κάθε χρόνο στην περιοχή.
Είχε γίνει (στοιχεία από Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας) και προσπάθεια οργάνωσης Ευρωπαϊκής – Βαλκανικής Συνάντησης αλλά τελικά δεν ευδοκίμησε.
ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ:
Έλλειψη αεροδρομίου
Άλλες δράσεις – ήπιες
Μουσεία – ωράρια και λειτουργία (Τρικαλα και Καλαμπάκα)
Γνωρίζουμε ότι ήδη υπάρχει μια δραστηριότητα του λεγόμενου «ορεινού τουρισμού» με διάφορες επιχειρήσεις στις γειτονικές περιοχές του Δήμου Καλαμπάκας.
Για την εκμετάλλευση των κοινών δυνατοτήτων και του συνδυασμού της προώθησης του θρησκευτικού προϊόντος και της ιδιαιτερότητας των Μετεώρων, μαζί με τις προσφορές των τουριστικών υπηρεσιών από τις όμορες περιοχές του ορεινού όγκου του Νομού Τρικάλων, προφανώς είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν ενιαία πακέτα, τα οποία να προβάλλονται και τα οποία να συνδυάζουν από την μία πλευρά επίσκεψη στην περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων, και από την άλλη πλευρά δραστηριότητες στους ορεινούς όγκους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!