Μία ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα Νίτσας Λιάπη η Ομάδα Γυναικών Καλαμπάκας (μέλος της ΟΓΕ).
Η εκδήλωση είχε θέμα: «Κλιμακτηριακές διαταραχές και εμμηνόπαυση» και κύριος ομιλητής της ήταν ο συμπολίτης μας Νευρολόγος Ευθύμιος Ζιανός.
Η ομιλία του κ. Ζιανού επικεντρώθηκε περισσότερο στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης των γυναικών, που χρειάζονται τόσο κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, στην οποία εισέρχονται μετά από τα 48 έτη περίπου, όσο και κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου, η οποία τις απασχολεί πέντε περίπου έτη πριν από την εμμηνόπαυση.
Ο κ. Ζιανός τόνισε ότι το πρόβλημα της κλιμακτηρίου δεν αφορά μόνο στις γυναίκες αλλά και στους συζύγους τους, καθώς πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού από το ζευγάρι, διότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η γυναίκα έχει αντίκτυπο στην οικογένεια ολόκληρη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τις δύο αυτές σημαντικές περιόδους της ζωής τους, σημειώνοντας ότι κατά την κλιμακτήριο η γυναίκα αντιμετωπίζει ψυχολογικά περισσότερο θέματα και όχι οργανικά, τα οποία απασχολούν τις γυναίκες κατά τη διαταραχή του κύκλου.
Οι θέσεις της Ομάδας Γυναικών για την Υγεία
Το κοινό στην εκδήλωση καλωσόρισε εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Καλαμπάκας η Βιβή Μπακάση, και στη συνέχεια η Δήμητρα Πανάγου, μέλος του Δ.Σ. της ΟΓ Καλαμπάκας διάβασε τις θέσεις της Ομάδας Γυναικών Καλαμπάκας για την Υγεία, αναφέροντας τα εξής:
Η Ομάδα Γυναικών Καλαμπάκας είναι μία από τις πολλές Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας σε όλη τη χώρα που παλεύει και αγωνίζεται διαχρονικά για την ισοτιμία, τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση των γυναικών, με επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών.
Στόχος της εκδήλωσης δεν είναι να απαριθμήσουμε απλά τα προβλήματα που βιώνουμε, αλλά να αναδείξουμε τις αιτίες αυτής της κατάστασης, τις οποίες προσπαθούν να κρύψουν οι υπεύθυνοι και τα όργανα τους, και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση πάνω σε γερές βάσεις. Επιλέξαμε το θέμα «Κλιμακτηριακές διαταραχές-εμμηνόπαυση» γιατί στις σημερινές συνθήκες με το άγχος της αβεβαιότητας να μας κυριεύει σε κάποιες γυναίκες προστίθενται και αυτά τα προβλήματα κάνοντας αβάσταχτη την καθημερινότητα τους και ευχαριστούμε το γιατρό-νευρολόγο κ. Ζιανό για τη στήριξη του στην ενημέρωση των γυναικών στην εκδήλωση μας. tameteora.gr
Ο αγώνας μας για Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας / Πρόνοιας που θα λειτουργεί αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, που θα παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους και όλες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας είναι διαχρονικός. Η εργατική, λαϊκή οικογένεια βιώνει όλο και περισσότερο το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας-Πρόνοιας. Η Υγεία έχει διαμορφωθεί σε ακριβό εμπόρευμα όπου τα «Εμπορικά Υγείας» του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα πουλάνε υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς αναπτύσσοντας επιχειρηματική δραστηριότητα. Ότι κόβεται ως ασφαλιστική ή κρατική παροχή, επιβαρύνει τους ασθενείς πολλαπλάσια, γιατί αυξάνονται οι πληρωμές σε εξετάσεις, φάρμακα κλπ. και στις κρατικές μονάδες και περισσότερο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με την προσαύξηση του 15%. Επίσης επιβλήθηκε και το 1 ευρώ για κάθε φαρμακευτική συνταγή. tameteora.gr
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τη σταδιακή αύξηση της νοσηρότητας και επιδείνωση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, αλλά και των βαθιών ανατροπών στις παροχές υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και στο δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που τα καθιστούν ανεπαρκή να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία. Οι γυναίκες έχουν πολύ σοβαρούς λόγους για τις ίδιες και τις οικογένειες τους να απαιτούν ένα αποκλειστικό Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας με ενταγμένη σ’ αυτό την ΠΦΥ, δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον παιδίατρο.
Η πολιτική υγείας και στη χώρα μας στις βασικές κατευθύνσεις της, διαμορφώνεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ, με την ευθύνη και τη συμμετοχή βέβαια των εκάστοτε κυβερνήσεων. tameteora.gr
Στη στρατηγική υγείας – 2014-2020 της ΕΕ οι βασικοί άξονες της πολιτικής υγείας και του Υγειονομικού Συστήματος βασίζονται στη λογική «κόστους – οφέλους» και είναι οι εξής:
-Η συρρίκνωση, υποβάθμιση του Δημόσιου Τομέα και η ενίσχυση του επιχειρηματικού του χαρακτήρα με την αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς.
-Η ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα.
-Η αναγνώριση της ανταγωνιστικότητας ως κριτήριο ανάπτυξης του υγειονομικού συστήματος.
Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής, η προαγωγή, προστασία και αποκατάσταση της υγείας, θεωρείται κόστος για το κεφάλαιο και αρνητικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα. Μέσα από της κατευθύνσεις κεντράρει στη δημιουργία πακέτων ελάχιστων παροχών υγείας και την ενίσχυση του εθελοντισμού που εξασφαλίζουν όχι την υγεία των εργαζομένων, αλλά την απλή επιβίωση τους, τόσο που να διατηρούν την ικανότητα τους για εργασία χωρίς να αντιδρούν, να διεκδικούν δικαιώματα, μέτρα που καλύπτουν οι σύγχρονες υγειονομικές τους ανάγκες. tameteora.gr
Μέσα από αυτές τις κατευθύνσεις γίνονται οι πιο σημαντικές ανατροπές ή «αναδιαρθρώσεις». Πχ. κατάργηση μονάδων και τμημάτων στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Απολύσεις προσωπικού, κατάργηση μονιμότητας και αύξηση ελαστικών μορφών εργασίας, δραστική μείωση δωρεάν παροχών και δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, ακόμα λιγότερες παροχές στους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους και άπορους, αύξηση πληρωμών των ασθενών σε φάρμακα, εξετάσεις και γενικά υπηρεσίες πρόληψης θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, βασίζεται και η απαξίωση του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας, με παιδίατρο 2 φορές την εβδομάδα, ακτινολόγο 1 φορά και καθόλου Καρδιολόγο ενώ οι κατάσταση του κτιρίου είναι σε άθλια κατάσταση.
Επίσης τεράστιες ελλείψεις στην ΠΦΥ και στα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας, που πάντα είχαν ελλείψεις. tameteora.gr
Οι γυναίκες έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, οι οποίες προκύπτουν από τον βιολογικό και κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, αλλά και από την ανισότιμη θέση τους στην κοινωνία, η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει και την υγεία τους. tameteora.gr
Οι πρόσθετες και ειδικές αυτές ανάγκες αρχίζουν από την παιδική και σχολική ηλικία, αυξάνονται στην εφηβεία και την αναπαραγωγική περίοδο και εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την εμμηνόπαυση μέχρι το γήρας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των αναγκών πρέπει να καλύπτονται από την ΠΦΥ.
Αντίθετα, και στην περιοχή μας η πρόληψη με βασικές γυναικολογικές εξετάσεις είναι υποτυπώδης στο δημόσιο σύστημα υγείας με περιστασιακούς ελέγχους στα ΚΥ του νομού. Δεν υπάρχουν προγράμματα ούτε και έλεγχος, όπως θα έπρεπε, ούτε στην περιοχή μας φυσικά, που να εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών δωρεάν για τον καρκίνο της μήτρας. Να κάνουν οι γυναίκες τον προληπτικό έλεγχο για γυναικολογικούς καρκίνους, τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφίες, οστεοπόρωση κλπ. Έτσι οι γυναίκες της Καλαμπάκας που κάνουν αυτό τον έλεγχο είναι λίγες και ο αριθμός τους με την κρίση έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που θα επιδεινωθεί και με τον σχεδιασμό που έχει εξαγγελθεί για τις διαγνωστικές εξετάσεις. tameteora.gr
Η εμπορευματοποίηση της μητρότητας και ότι σχετίζεται με αυτήν προκλητική. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στο νομό μας όπως σε όλη τη Θεσσαλία έχουμε κυριαρχία των ιδιωτικών μαιευτικών ιατρείων έναντι των δημόσιων. tameteora.gr
Η θεσμική προστασία της μητρότητας και του θηλασμού καταρρακώνεται μέσα από την αντιμετώπισή της ως βλάβη προς τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τις απολύσεις εγκύων ή την απαίτηση για γραπτή συμφωνία νέων εργαζόμενων γυναικών ότι δεν θα μείνουν έγκυες. Το επίδομα τοκετού το παίρνουν πλέον μόνο όσες γυναίκες γεννήσουν στο σπίτι. Είναι ένα μέτρο όχι μόνο οπισθοδρομικό αλλά επικίνδυνο και απάνθρωπο.tameteora.gr
Έτσι, όλο και περισσότερα ζευγάρια απασχολούν σήμερα τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ). Στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός ζευγαριών αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτήν, λόγω παθολογικής υπογονιμότητας, αλλά και της αναβολής της τεκνοποίησης για μεγαλύτερη ηλικία, για κοινωνικούς λόγους. Η κυριαρχία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο με 6 από τις 62 περίπου μονάδες τεχνητής γονιμοποίησης να είναι δημόσιες και μόνο μια από τις τράπεζες ωαρίων και βλαστοκυτάρων, αυξάνει σημαντικά το κόστος για τις οικογένειες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. tameteora.gr
Οι στόχοι πάλης που έχουμε ας γίνουν ξεκάθαροι
1. Χρηματοδότηση της ΠΦΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών. Κατάργηση των ορίων σε διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλεία και φάρμακα, όρια μέχρι τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και γενικά κατάργηση κάθε πληρωμής για υγεία – φάρμακα και να είναι η παροχή πραγματικά δωρεάν.
2. Δωρεάν εμβολιασμοί σε όλα τα παιδιά και στις νέες γυναίκες για τον καρκίνο της μήτρας. tameteora.gr
3. Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες. Για τις έγκυες όλος ο προγεννητικός έλεγχος και όλη η διαδικασία (εξετάσεις, φάρμακα, επέμβαση), δωρεάν για όσα ζευγάρια αξιοποιούν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
4. Καμιά συγχώνευση ή κατάργηση ΚΥ, παραρτημάτων και προνοιακών ιδρυμάτων. Αντίθετα ανάπτυξη για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών σε πανελλαδικό επίπεδο. Στην Καλαμπάκα, κάλυψη όλων των βασικών ειδικοτήτων για την κάλυψη της πρόληψης στο σύνολο του πληθυσμού της περιοχής. tameteora.gr
5. Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και μόνιμη σχέση εργασίας, για την πλήρη και σωστή λειτουργία του Κ.Υ.
6. Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, και των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες, και μονογονεϊκές οικογένειες. tameteora.gr
7. Τάχιστη λήψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές κ.λπ. από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
8. Λειτουργία των υπηρεσιών νοσηλείας και φροντίδας στο σπίτι με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. tameteora.gr
Αυτές είναι κάποιες από τις διεκδικήσεις μας για το μεγάλο ζήτημα της Υγείας, όπου με τη σημερινή εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι αναγκαίο να απαιτούμε οι σύγχρονες ανάγκες μας να καλύπτονται ολόπλευρα και ολοκληρωμένα μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας/Πρόνοιας για όλους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!