Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Σήμερα Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 ο νέος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος λειτούργησε για πρώτη φορά στον ιστορικό βυζαντινό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας.
Το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη, τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Νήφωνα Καψάλη και άλλους ιερωμένους.
Την ευαγγελική περικοπή της συγκύπτουσας γυναίκας ανέγνωσε ο Διάκονος Παντελεήμων από τον μοναδικό άμβωνα στο κέντρο του ναού, που είναι έργο πριν από τον 6ο αιώνα. Ανέβηκε από τη δυτική σκάλα με τα επτά σκαλοπάτια, που συμβολίζουν τα επτά μυστήρια της εκκλησίας μας και κατέβηκε από την ανατολική.
Κάποια στιγμή ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος ανέβηκε στο μαρμάρινο επισκοπικό θρόνο, πάνω από το σύνθρονο, που βρίσκεται ανατολικά από την Αγία Τράπεζα και είναι έργο πριν την εικονομαχία, περιστοιχιζόμενος από τους άλλους ιερωμένους. Μέχρι την εικονομαχία και πριν κατασκευαστούν τα τέμπλα στους ναούς, ο επισκοπικός θρόνος ήταν στο ιερό. Μετά την αναστήλωση των εικόνων και την κατασκευή των τέμπλων ο επισκοπικός θρόνος βρίσκεται δεξιά, στον κυρίως ναό.
Αυτή η ενέργεια του Μητροπολίτη θύμισε βυζαντινή εποχή!
Το «Σύμβολο της Πίστεως» και το «Πάτερ ημών» είπε, για πρώτη φορά, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης.
Πριν το τέλος ο Μητροπολίτης αφού διάβασε τη σχετική ευχή έδωσε στον π. Δημήτριο Κερασοβίτη το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου σε αναγνώριση των 57 ετών της ιερωσύνης του.
Το Θείο Κύρηγμα έκανε ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας το θαύμα της θεραπείας της συγκύπτουσας γυναίκας από τον Ιησού. Στη συνέχεια ο εφημέριος του ναού π. Ελευθέριος Κουκουράβας καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο αναφωνώντας Άξιος! Τέλος προσέφερε, στο μικρό γραφείο του, καφέ και γλυκό.
Αναχωρώντας ο Μητροπολίτης, εμφανώς ευχαριστημένος και χαρούμενος, επισκέφτηκε στο σπίτι της, μετά από σφοδρή επιθυμία της ίδιας να δει έστω και φωτογραφία του νέου Δεσπότη, την 94χρονη παλιά νεωκόρο Βασιλική Νταϊλιάνα. Η κυρά Βασιλική, που καταχάρηκε από την απρόσμενη επίσκεψη, είναι η σύζυγος του μακαρίτη νεωκόρου Γιάννη Νταϊλιάνα ή «Σταυρογιάννη» που τον έλεγαν έτσι για τους πολλούς Σταυρούς που τοποθέτησε και σε βράχους των Μετεώρων. Για την ενέργειά του αυτή τον έτρεξαν, τότε, και στα δικαστήρια.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!