Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Στις 17 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου. Ένας από τους ναούς που εόρτασε ήταν και το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, το «δίδυμο αδελφάκι», από κτηριακής άποψης, του Αγίου Νικολάου, μια που τα δύο εκκλησάκια έχουν την ίδια στέγη με χώρισμα στη μέση.
Είναι δηλαδή δισυπόστατη εκκλησία, του Αγίου Αντωνίου αριστερά και του Αγίου Νικολάου δεξιά.
Πρώτα κτίστηκε ο Άγιος Νικόλαος πριν το 1620 και μετά ο Άγιος Αντώνιος. Άγνωστο πότε. Οι τοιχογραφίες του Αγίου Αντωνίου είναι πρόσφατες, ενώ του Αγίου Νικολάου του 1620-21.
Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα τελέστηκε ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας (και σίτου) από τους ιερείς Ελευθέριο Κουκουράβα και Ευάγγελο Γκιουζέλη, καθώς και τον Διάκονο Κωνσταντίνο Κοκόρα.
Το πρωί της εορτής, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
Ο Άγιος Αντώνιος
Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας, ο καθηγητής της Ερήμου, γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 251 μ.Χ. από πλούσιους γονείς, τους οποίους έχασε σε ηλικία 18-20 ετών. Αφού τακτοποίησε οικονομικά και κοινωνικά την αδελφή του και μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, αναχώρησε για ερημικές περιοχές.
Αν και δεν ήξερε γράμματα απάγγελνε ολόκληρα αποσπάσματα από τις Γραφές. Μικρός δεν πήγαινε σχολείο, αλλά έτρεχε στις θρησκευτικές συνάξεις και στις εκκλησίες με τους δικούς του.
Λάτρευε τη φύση. Ήταν λιτοδίαιτος και κοιμόταν ελάχιστα. Μιλούσε με τα πουλιά, τα ζώα, τα αστέρια. Φύση ευγενική. Καρδιά άγρυπνη. Με την απλότητά του, αιχμαλώτιζε κάθε καρδιά που πήγαινε στο ερημητήριο του για να τον συναντήσει. Ο πειρασμός πάλεψε δυνατά με την αγνή αυτή ψυχή. Τελικά ο σατανάς νικήθηκε.
Στα 35 του χρόνια, η φήμη της ευσέβειας και της αρετής του τον είχαν κάνει διάσημο. Πολλοί έτρεχαν κοντά του για να ζητήσουν τη συμβουλή και την ευλογία του. Ο αγώνας του για να κερδίσει τη μοναξιά του ήταν τεράστιος. Έμπαινε καθημερινά όλο και πιο βαθειά στην έρημο. Αλλά κι εκεί τον έβρισκαν.
Ανάμεσα στους επισκέπτες του ήταν κι ο Μέγας Βασίλειος και ο Μέγας Αθανάσιος. Το 335 πήγε στην Αλεξάνδρεια για να ενθαρρύνει τους Χριστιανούς και να υποστηρίξει τον Μέγα Αθανάσιο στον αγώνα του για την Ορθοδοξία και τη σκληρή μάχη κατά του Αρειανισμού. Λίγα χρόνια αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος του ζήτησε την ευλογία του και τις ευχές του.
Σε ηλικία 105 ετών επέστρεψε την ψυχή του στο Θεό. Δώρισε στους Χριστιανούς -μέσα από τον περίφημο λόγο που έγραψε για τη ζωή του και τους αγώνες του ο Μέγας Αθανάσιος- τις διαιώνιες αξίες της ταπεινοφροσύνης και της αρετής. Ας σημειωθεί ότι ο Μέγας Αθανάσιος ζήτησε το τριμμένο και σχισμένο ένδυμα του Αγίου Αντωνίου και το φόρεσε ο ίδιος, διότι το θεωρούσε ασύγκριτα τιμιότερο και λαμπρότερο και από βασιλική πορφύρα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!