Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού και έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μέσω της θέσπισης αυτού του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του σχολείου Χρήστος Καραγεώργος μιλώντας για την αξία και τη σημασία της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα έως σήμερα, όπου ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Τόνισε ότι στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο και η συμβολή της υπήρξε καθοριστική ως μέσου διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας στη νεότερη μορφή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.
Η γνώση και η κατανόηση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας συνιστά βασική επιδίωξη στην εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά, αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της, γεγονός που θα της επιτρέψει να κατανοήσει τη βαθύτερη ουσία του ελληνικού πολιτισμού και την πολυδιάστατη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού.
Στη συνέχεια ο φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας Βλιώρας Σπυρίδων εκφώνησε μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική ομιλία με ιστορική αναφορά της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα έως σήμερα, αναλύοντας τα είδη γραφής που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο και πως ξεκίνησαν να εκδίδονται τα πρώτα γραπτά συγγράμματα και βιβλία στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε σε μεγάλους ιστορικούς, ποιητές, λογοτέχνες και συγγραφείς που καταξιώθηκαν και πρόσφεραν πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και διακρίθηκαν παγκοσμίως και με βραβεία νόμπελ ακόμη.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δούνε μία βιντεοπροβολή με σημαντικές αναλύσεις και επεξηγήσεις για την ιστορία της γραφής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Προσκλήθηκαν επίσης τα τοπικά ΜΜΕ και ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ρόλων αφού οι μικροί μαθητές έκαναν αρκετές ερωτήσεις στους προσκεκλημένους που ήταν ο Ευάγγελος Γκιάτας ιδιοκτήτης και ραδιοφωνικός παραγωγός-παρουσιαστής του Ράδιο Σταγών, ο εκδότης και ιδιοκτήτης της τοπικής εφημερίδας Τα Μετέωρα Μπακόλας Νίκος και ο δημοσιογράφος του ράδιο Μετέωρα Βλάχος Αθανάσιος και μάλιστα προς το τέλος της εκδήλωσης έκανε μία ζωντανή σύνδεση με το ραδιόφωνο που εργάζεται και συνομίλησαν οι μαθητές καθώς και ο διευθυντής με τους συντελεστές της εκπομπής, θέλοντας να τονίσουν και να αναδείξουν την αξία της εκδήλωσης.
Ο Διευθυντής του σχολείου ευχαριστεί όλους τους προσκεκλημένους που συμμετείχαν στην εκδήλωση καθώς και τον ιδιοκτήτη του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας κ. Μπαλογιάννη Παύλο για την πολύτιμη βοήθεια του που προσφέρθηκε και εγκατέστησε εντός της αίθουσας εκδηλώσεων πολύ σπάνια έγγραφα, χειρόγραφα έντυπα καθώς και βιβλία παλιοτέρων ετών σαν έκθεση, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να δούνε από κοντά κάποια σπάνια βιβλία και εκθέματα συγκρίνοντάς τα με τα τωρινά σαν εικόνα και ανάμνηση.
Η Διεύθυνση του Σχολείου
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!