Το φως της δημοσιότητας είδε πρόσφατα μια εταιρεία που αναπτύσσει δραστηριότητες στον χώρο του Internet of Things, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις σε επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους να υλοποιήσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
Πρόκειται για την Ex Machina, που ιδρύθηκε το 2015 από τρεις νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων είναι ο Καλαμπακιώτης Στράτος Δημ. Θεοδώρου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Μηχανικός Υπολογιστών, Master of Engineering, Master of Science (MSc) Human-Computer Interaction with Ergonomics.
Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες πρόβλεψης ζήτησης για πόρους που συσχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, όπως η ζήτηση φυσικού αερίου. Η πρόβλεψη βασίζεται στο Weather ex Machina, μια υπηρεσία που έχουν αναπτύξει η εν λόγω εταιρεία και η οποία παρακολουθεί την ακρίβεια πρόγνωσης καιρού διαφορετικών παρόχων ανά τοποθεσία και ανά μετεωρολογική παράμετρο.
Παράλληλα, στην Ex Machina σχεδιάζουν και αναπτύσσουν ΙοΤ λύσεις “με το κλειδί στο χέρι” στη δική τους ΙοΤ πλατφόρμα. Σημαντικοί πελάτες που ήδη χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η IBM Hellas, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής κ.ά.
Η συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ
Στην επικαιρότητα βρέθηκε πρόσφατα η συνεργασία της εταιρείας με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ με σκοπό την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και οικονομικά βιώσιμης λύσης Internet of Things για την παρακολούθηση και ανάλυση περιβαλλοντικών παραμέτρων, αναφορικά με τα επιφανειακά ύδατα, μιας λύσης που θα δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης πληροφόρησης / προειδοποίησης για φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες και ρύπανση των υδάτων, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη λήψη μέτρων για μείωση των επιπτώσεων.
Πρόκειται για μια προσέγγιση που συνδυάζει ασύρματους αισθητήρες για ποιοτική και ποσοτική παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων με online ΙοΤ πλατφόρμα επεξεργασίας, ανάλυσης και απεικόνισης δεδομένων. Η λύση συνιστά μια υπηρεσία προστιθέμενης αξίας και ένα ουσιαστικό, πολύτιμο εργαλείο υποστήριξης λήψεως αποφάσεων που συμβάλλουν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και στην εξοικονόμηση πόρων.
Internet of things
Με την έννοια «Internet of Things» αναφερόμαστε στη σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους ή/και με το Internet. Όταν λέμε ηλεκτρονικές συσκευές, εννοούμε σχεδόν τα πάντα: από τα κινητά τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέχρι τις καφετιέρες, τα ψυγεία, τα αυτοκίνητα, τα φανάρια στους δρόμους, τους ανελκυστήρες κτηρίων, τους λαμπτήρες, τα διάφορα wearable gadgets και πραγματικά οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε.
Το Internet όπως το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Internet of Things, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο οι συσκευές να έχουν απευθείας πρόσβαση σε αυτό.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!