Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Σήμερα Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 το απόγευμα ο Περιφερειακός Σύμβουλος και γεωλόγος κ. Απόστολος Κολίτσας συνοδευόμενος από το γεωλόγο κ. Σωτήρη Βαλκανιώτη έκαναν αυτοψία σε βράχους των Μετεώρων που έχουν μετακινηθεί αλλά και σε βράχους που δεν είναι σταθεροί στο έδαφος.
Οι βράχοι αυτοί βρίσκονται πάνω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμπάκας. Όπως είχαμε γράψει και στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα», ο πρώτος βράχος έχει μετακινηθεί και έπεσε στον «Πεζόδρομο Μετεώρων» καλύπτοντας μικρό τμήμα του δρόμου. Ο δεύτερος, 30 μέτρα πιο ψηλά, αποκολλήθηκε από το έδαφος, κατρακύλησε 10 μέτρα και σαν από θαύμα σταμάτησε στους δυο τελευταίους βράχους πριν από τα σπίτια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κυλήσει προς τα κάτω, διότι συγκρατείται από τμήμα 4-5 εκατοστών του άλλου βράχου. Οι βράχοι αυτοί μετακινήθηκαν μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.
Ο τρίτος βράχος είναι φαινομενικά σταθερός, αλλά το νότιο τμήμα του είναι στον αέρα. Σ’ αυτό το σημείο υπάρχει χώμα με κεραμίδια. Ίσως αυτά τα υλικά να προϋπήρχαν πριν πέσει ο βράχος. Μπορεί όμως οι πρόγονοί μας να έκαναν λάσπη, για να τον στηρίξουν. Κάποιος αρχαιολόγος θα μπορούσε να δώσει απάντηση.
Ο τέταρτος βράχος αποτελείται από τέσσερα κομμάτια. Το κάτω μέρος χωρίζεται κάθετα σε τρία κομμάτια. Δηλαδή, ένας βράχος χωρίστηκε σε τρεις μικρότερους. Πάνω σ’ αυτούς στηρίζεται ένας τέταρτος και μεγαλύτερος. Τα τρία κάτω κομμάτια φαίνεται πως απομακρύνθηκαν το ένα από το άλλο. Ένας Θεός ξέρει πώς μένουν ακόμα εκεί!
Οι δυο γεωλόγοι με δική τους πρωτοβουλία πήγαν να δουν από κοντά την κατάσταση, μετά από δημοσίευση φωτογραφιών μου και κειμένου στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα» και στην ιστοσελίδα www.tameteora.gr πριν από 15 μέρες περίπου. Αναμφισβήτητα διαθέτουν καλά αντανακλαστικά και μπράβο τους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Ι Ψ καλού κακού κάντην για Κρανιά μεριά για να είσαι σίγουρος ότι θα χαρείς την σύνταξη.
Να πάω στην Κρανιά, που για έξι χρόνια το χωριό είναι κομμένο στα δύο μετά την πλημμύρα και θα φύγουν σπίτια, μα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ενδιαφέρεται;
Μ’ εμένα κυριολεκτικά συμβαίνει αυτό που λέει ο λαός: μπρος γκρεμός και πίσω… χαμός!