Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στη Βουλή με θέμα το Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) μίλησε η Καλαμπακιώτισσα Χριστίνα Αγγέλη, Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας στον Κύκλο Ίσης Μεταχείρισης του Συνηγόρου του Πολίτη.
Η κ. Αγγέλη ανέγνωσε τις θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη χθες Τρίτη 13 Μαρτίου στη δεύτερη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην οποία έγινε ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων και φορέων.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αγγέλη ανέφερε ότι η βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει εγκλήματα που επηρεάζουν στο πραγματικό κοινωνικό πεδίο δυσανάλογα τις γυναίκες (σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμοί και «ενδοοικογενειακή βία»). Η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και αποτελεί εν τέλει ένα ζήτημα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της απονομής δικαιοσύνης. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της. Απαιτείται λοιπόν μια ολιστική εξέταση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία και το κράτος αντιμετωπίζουν το φαινόμενο αυτό και τη συστηματική εκδήλωσή του.
Θέση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ότι η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας («Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης») που έρχεται πλέον στη Βουλή προς κύρωση αποτελεί την πληρέστερη σε επίπεδο διεθνών κειμένων προσέγγιση στο ζήτημα της έμφυλης βίας και καλύπτει όλες τις πτυχές εκδήλωσής της: σωματική βία, σεξουαλική βία, σεξουαλική παρενόχληση, ψυχολογική βία, αθέατη καταδίωξη, οικονομική βία, εξαναγκαστικός γάμος, ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, εξαναγκαστική έκτρωση, εξαναγκαστική στείρωση. Η Σύμβαση αποσκοπεί στην εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών, αλλά και στην ανάπτυξη διοικητικών πρακτικών που στοχεύουν στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε τα θύματα της βίας να απολαμβάνουν ίσης προστασίας σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου.
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση τόσο σε ό,τι αφορά στα μέτρα πρόληψης, όσο και στα σχετικά με την προστασία των θυμάτων, διαμορφώνουν ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας, η αποτελεσματικότητα του οποίου ωστόσο ευθέως συναρτάται με την αντιστοίχως συνεκτική και απρόσκοπτη εφαρμογή του.
Και η θέση του Συνηγόρου του Πολίτη καταλήγει ως εξής: Η αποφασιστικότητα της ελληνικής Πολιτείας να το υλοποιήσει, μπορεί να σηματοδοτείται από την επικείμενη ψήφιση, απαιτεί ωστόσο, διαρκή εγρήγορση και συνεργασία όλων των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών οργάνων για την αποτελεσματική εφαρμογή των οικείων προβλέψεων. Απαιτεί επίσης ειδική εστίαση στον ρόλο της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών και των νέων, ώστε καταπολεμηθούν κυρίως μέσω της εκπαίδευσης τα έμφυλα στερεότυπα και οι συμπεριφορές που καλλιεργούν την αποδοχή και την ανοχή στη βία κατά των γυναικών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!