Αποτελείται από Τυπογραφείο, σπάνια είδη σχολικών θρανίων, πένες, κονδυλοφόρους, μελανοδοχεία και άλλα αντικείμενα γραφής
Ένα ακόμη σπουδαίο βήμα για την εξέλιξή του πραγματοποίησε το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 16 Μαρτίου.
Οι άοκνες προσπάθειες του κ. Παύλου Μπαλογιάννη και κυρίως ο διακαής του πόθος να μην μένει στάσιμο το Μουσείο αλλά συνεχώς να εξελίσσεται και να αποτελεί έναν πνευματικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πνεύμονα, που θα συντελεί στην πρόοδο του τόπου -και όχι μόνο- φαίνεται να έχει φέρει γλυκείς καρπούς.
Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο από την περασμένη εβδομάδα και για μεγάλο διάστημα θα φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας μια σπουδαία Έκθεση του κ. Μιχάλη Καΐρη, η οποία αποτελείται από:
• Ποικίλα είδη σχολικών θρανίων, που χρησιμοποιήθηκαν από το 1890 έως το 1930
• Πένες και κονδυλοφόρους, μολύβια σχολικών και επιτραπέζιων γραφείων, μελανοδοχεία και μελάνια (του περασμένου αιώνα), χαρτοκόπτες (από τα τέλη του περασμένου αιώνα) και πολλά ακόμη αξιόλογα αντικείμενα που αφορούν στην ιστορία της γραφής, στα μέσα της γραφής και στην γραπτή επικοινωνία των ανθρώπων.
Εκτός από τη σημαντική αυτή Έκθεση, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας θα κοσμεί από τώρα και στο εξής ένα Τυπογραφείο χειροποίητης τυπογραφίας, χειροκίνητης μορφής, που ήταν σε χρήση μέχρι το 1950 περίπου, το οποίο και δώρισε ο κ. Καΐρης στον κ. Παύλο Μπαλογιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας είναι ο φυσικός του χώρος.
Μια επίσκεψη του κ. Καΐρη στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ήταν αρκετή, για να εκτιμήσει το έργο του κ. Μπαλογιάννη και να διαθέσει μέρος της προσωπικής του συλλογής σε έκθεση στους χώρους του Μουσείου. Έτσι, στο σπάνιο και άφθονο υλικό της Συλλογής του κ. Μπαλογιάννη ήρθε να προστεθεί τμήμα της συλλογής του κ. Καΐρη, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την εκπαιδευτική σημασία του αξιόλογου έργου και των δύο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τμήματα της αξιόλογης συλλογής του κ. Καΐρη βρίσκονται στη Σύρο (Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σύρου, από το 2010), στην Άνδρο και από την περασμένη εβδομάδα και στην Καλαμπάκα (Μουσείο Ελληνικής Παιδείας).
Μιλώντας στην Εφημερίδα μας ο κ. Καΐρης τόνισε για το Μουσείο ότι είναι ένα πνευματικό έργο που εξελίσσεται στον χώρο της εκπαίδευσης, δεν σταματά και αναγνωρίζεται συνεχώς η αξία του, αυξάνεται η επισκεψιμότητά του και βέβαια αυτό είναι προς όφελος και της Καλαμπάκας. Για τη συλλογή του μάς είπε σχετικά: «Τα εκθέματα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα που δεν γνωρίζουν πολλοί, και εκτός από τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό κόσμο, ενδιαφέρει και τους μεγαλύτερους ηλικιακά, διότι τους θυμίζει παλαιότερες εποχές».
Ο κ. Μπαλογιάννης δήλωσε ενθουσιασμένος για την πολύ σημαντική αυτή συνεργασία με τον κ. Καΐρη, διότι πιστεύει ότι το Μουσείο θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό το αξιόλογο και ιστορικής αξίας κομμάτι της έκθεσης θα ανταμείψει πνευματικά τόσο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όσο και τους ξένους και τους ερευνητές.
Σημειώνεται ότι τον κ. Καΐρη συνόδευε η κ. Χριστίνα Κόσσυβα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), η οποία είναι υπεύθυνη του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου.
Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Καΐρη
Γεννήθηκε στην Άνδρο και έλκει την καταγωγή του από τη γενιά του μεγάλου Θεόφιλου Καΐρη. Είναι Παιδίατρος και υπήρξε Διευθυντής του Νοσοκομείου Παίδων. Η καταγωγή του από την Άνδρο, όπου υπήρχε το παλαιότερο και σπουδαιότερο σχολείο, ήταν η αφορμή που τον ευαισθητοποίησε για να ασχοληθεί με το αντικείμενο της γραφής και γενικότερα με την Παιδεία και την εκπαίδευση.
Είναι από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στο είδος του (ιστορία της γραφής, στα μέσα της γραφής και στην γραπτή επικοινωνία των ανθρώπων) και με ζήλο, μεράκι, προσωπικό χρόνο, αγάπη και κυρίως πάθος αφιερώθηκε στο θεάρεστο αυτό σκοπό, που δεν είναι άλλος από τον εμπλουτισμό της γνώσης και την καλλιέργεια της Παιδείας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!