Πιστεύοντας α) ότι η συνεχής, ποικίλη, και ποιοτική δραστηριότητα του συλλόγου μας αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην οποιαδήποτε καλόβουλη ή κακόβουλη κριτική προς αυτόν, β) ότι προέχει η ασφάλεια των συμμετεχόντων και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη η πρόγνωση του καιρού για την αποφυγή καταιγίδων σε μεγάλα υψόμετρα και γ) ότι όπου υπάρχουν μνημεία πολιτισμού στον ορεινό όγκο καλό θα είναι να συνδυάζεται η ανάβαση με επίσκεψη σ’ αυτά,
έτσι
Την Κυριακή 20-5-2018 πραγματοποιήθηκε από 10 μέλη και φίλους της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας ορεινή πεζοπορία-ανάβαση στην κορυφή 1008 μ. του Ίταμου, με επίσκεψη στο αρχαίο κάστρο Αθήναιον ,που βρίσκεται εκεί. Σημείο εκκίνησης και τερματισμού της διαδρομής ήταν η διασταύρωση πριν το χωριό Πορτή Μουζακίου. Υψομετρική διαφορά 350 μέτρα και ώρες πορείας 4 περίπου.
Το Αθήναιον, σημαντικό ελληνιστικό κάστρο – παρατηρητήριο των αρχαίων Αθαμάνων ,δέσποζε στις γύρω ορεινές περιοχές και διαβάσεις της Πίνδου μεταξύ 4ου και 1ου αιώνα π .Χ. Υπάρχουν ακόμη τείχη από πελεκητούς ογκόλιθους ύψους περίπου 2,5 μέτρων. Εκτός από αυτό, είδαμε το βυζαντινό τείχος κάστρου σε άλλο σημείο του βουνού και την πίστα αιωροπτερισμού, που χρησιμοποιήσαμε σαν χώρο ανάπαυσης.
Για την Ο.Λ.Κ.
Σιάχος Αχιλλέας – Νάτση Ευφροσύνη
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Πολύ μου άρεσαν οι φράσεις “ποιοτική δραστηριότητα” και “κακόβουλη κριτική” που γράφτηκαν μετά τον ανοιξιάτικο περίπατο στον Ίταμο (Μουζάκι-Πύλη), αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα αναβάσεων της ΟΛΚ έρπεπε να γίνει το χειμώνα (11/2/2018). Εκτός των άλλων δείχνουν και ανώτερο πολιτισμό… Μερικά γεγονότα όμως που συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, άλλα καταμαρτυρούν και ίσως να παραπέμπουν στο “δάσκαλε που δίδασκες…”. Δε θα αναφερθώ τώρα σ’ αυτά, αλλά θα ρωτήσω: 1) Πήρε απόφαση το Δ.Σ. της Ο.Λ.Κ. για να γραφτεί αυτός ο πρόλογος; 2) Δεν έπρεπε να ενημερωθούν οι ορειβατούντες για το λόγο της αλλαγής της Τριγγίας με τον Ίταμο; Αν π.χ. ήταν λόγω έλλειψης φυσικής κατάστασης που έλεγε ο ένας, ή λόγω καιρού που έλεγε ο άλλος, και τελικά επικράτησε η άποψη του καιρού, κατόπιν εορτής. 3) Στην Τριγγία πέφτουν κεραυνοί και στον Ίταμο δεν πέφτουν; Μπορεί να έχει αλεξικέραυνο.