Στα πεπραγμένα της χρήσης του 2013, όταν δηλαδή ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμπάκας «Μετέωρα» με τη στήριξη 18 Πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, αλλά και στο πρόγραμμα δράσης αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Κόττης, κατά τη διάρκεια της Γενική Συνέλευση των Μελών που γίνεται στα γραφεία του Συνεταιρισμού.
Ο κ. Κόττης ανέφερε τα εξής:
Σας καλωσορίζω στην ετήσια Γενική μας Συνέλευση προσωπικά και εκ μέρους του Δ.Σ. και θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.
Παρά τους δύσκολους καιρούς ο Α.Σ. Καλαμπάκας «Μετέωρα» σταθεροποιείται και ενισχύεται.
Είναι σε θέση να εξυπηρετεί και να στηρίζει τα μέλη του τους πελάτες του, τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής μας.
Είναι λυπηρό που οι περισσότερες ενώσεις έχουν γίνει προβληματικές και δεν μπορούν να ασκήσουν παρεμβατικό ρόλο στην αγορά με αποτέλεσμα τιμές προϊόντων με δυναμική κάποτε, να έχουν καταρρεύσει και οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση .
Έχοντας όμως συνείδηση ότι πέρα από τυχόν λάθη και κακοδιαχείριση από κάποιους οι συνεταιρισμοί προσέφεραν τα μέγιστα στον αγροτικό κόσμο και σ’ ότι μας αφορά πιστεύουμε στην συνεταιριστική ιδέα, πιστεύουμε ότι σ’ αυτόν τον κυκεώνα των αγορών και του σκληρού ανταγωνισμού ο καθένα μόνος του συνθλίβεται, ενώ όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα να αντισταθούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Γι’ αυτό, προσπαθούμε τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο, η διευθύντρια και όλοι οι εργαζόμενοι να δυναμώσουμε τον συνεταιρισμό, να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στα μέλη του πρώτα, αλλά και σ’ όλο τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής.
Τι κάναμε ως Δ.Σ. το 2013:
Η χρήση 2013 της οποίας σήμερα συζητάμε τον Ισολογισμό ήταν η πρώτη χρονιά που λειτούργησε ο Α.Σ. Καλαμπάκας «Μετέωρα» μετά την εφαρμογή του Ν.4015/11 και την συγχώνευση της ΕΑΣ Καλαμπάκας με 18 πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς.
Είναι μια χρονιά σταθεροποίησης των οικονομικών δεδομένων όπου αρχίζει και μια βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος παρ’ ότι ακόμη ζημιογόνου, λόγω των υψηλών τόκων και αποσβέσεων.
Στο 2013:
1) Ρυθμίσαμε τα δάνεια και καταβάλλουμε κανονικά μέχρι σήμερα τα τοκοχρεολύσια εκτός από το δάνειο που δόθηκε το 2009 για να αγοράσουμε τα προβληματικά δημητριακά με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει παγώσει και αναμένουμε το Υπουργείο οικονομικών τι θα κάνει με τις εγγυήσεις και τι θα κάνει στην συνέχεια ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ.
2) Άλλος στόχος ήταν η αναδιοργάνωση της υπηρεσίας Στο έμπειρο προσωπικό μας προσθέσαμε άλλους 7 πτυχιούχους κάτω των 35 ετών μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ και μπορούμε να πούμε ότι πλέον έγινε καλύτερος καταμερισμός της δουλειάς και της ευθύνης
και όλα τα τμήματα με τον συντονισμό και την καθοδήγηση της Διευθύντριας λειτουργούν τχιο αποδοτικά και εξυπηρετούν καλύτερα τους αγρότες μας.
Πάντα όμως υπάρχει το καλύτερο γι’ αυτό από μόνοι τους οι εργαζόμενοι προσπαθούν περισσότερο παρότι μειώσαμε τους μισθούς τους κάτι που δεν μπορούμε ν’ αποφύγουμε στην εποχή της κρίσης .
3) Προσθέσαμε δραστηριότητες όπως την τήρηση τον λογιστικών βιβλίων με στόχο την παροχή υπηρεσιών στα μέλη μας. Οργανώσαμε το τμήμα ασφαλειών και αυξήσαμε τον αριθμό των συμβολαίων και επομένως και τα έσοδα. Δημιουργήσαμε τμήμα είσπραξης απαιτήσεων και καταφέραμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις από 3.200.000,00 ευρώ το 2012 σε 1.100.000,00 σήμερα.
Επίσης στο κτηνιατρείο γίνεται παρακολούθηση του μητρώου αιγοπροβάτων και μάλιστα δωρεάν έτσι ώστε να μην χάνουν επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι από αδυναμία ενημέρωσης των βιβλίων που προβλέπονται από τους κανονισμούς .
Επίσης το κατάστημα στην Οξύνεια είναι ανοιχτό σε καθημερινή βάση και εκτός από συγκέντρωση σιτηρών και αραβόσιτου προμηθεύουμε με ζωοτροφές τους κτηνοτρόφους της περιοχής των Χασίων.
4) Τροποποιήσαμε την μελέτη για εργοστάσιο ζωοτροφών αλλάζοντας τον χώρο από την Οξύνεια στην Σαρακίνα και μειώνοντας τον προϋπολογισμό.
Μέσα στο 2014 ζητήσαμε προσφορές και σήμερα πλέον έχει αξιολογηθεί ο ανάδοχος και είμαστε στο στάδιο έναρξης κατασκευής του εργοστασίου.
5) Από το 2013 ξεκινήσαμε να συζητάμε την ίδρυση τυροκομείου μικρής δυναμικότητας για τις ανάγκες τυροκόμησης του γάλατος των μελών μας κτηνοτροφών, στο 2014 ολοκληρώσαμε την μελέτη. Σήμερα, σ’ επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης ζητάμε την έγκριση της μελέτης από την Γ.Σ. ώστε να την εντάξουμε στον Αναπτυξιακό Νόμο.
6) Αφού αποκτήσαμε «πρόσωπο» απέναντι στις τράπεζες από το 2014 ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα συμβολαιακής Γεωργίας με την Τράπεζα Πειραιώς για το καλαμπόκι και τώρα για τα σιτάρια κι έτσι βοηθήσαμε τους παραγωγούς να αποκτήσουν ρευστότητα και να εξασφαλίσουν την αγορά των εφοδίων μόνο με την υπογραφή ενός συμφωνητικού παράδοσης του προϊόντος στον Συνεταιρισμό μας και παράλληλα βοηθήθηκε και ο συνεταιρισμός ο οποίος επίσης εξασφάλισε ρευστότητα και μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικός προ όφελος των παραγωγών.
7) Δώσαμε τις καλύτερες τιμές στον παραγωγό για τα σιτάρια και το ίδιο θα κάνουμε και για το καλαμπόκι ώστε να στηρίξουμε τους παραγωγούς και για να είναι δυνατή η συνέχιση της καλλιέργειας των προϊόντων. Βέβαια είμαστε ένας μικρός συνεταιρισμός και ο παρεμβατικός ρόλος μας είναι περιορισμένος .
8) Επίσης διοργανώσαμε αρκετές ημερίδες για ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών και όλου του αγροτικού κόσμου της περιοχής όπως:
α) για τις ομάδες παραγωγών,
β) για την νέα ΚΑΠ – και θα διοργανώσουμε μια ακόμη μέχρι τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου με τον τελικό ισχύοντα κανονισμό,
γ) για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων των αγροτών,
δ) για τον καταρροϊκό πυρετό που είμαστε οι πρώτοι που αναδείξαμε το πρόβλημα και για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Τέλος επειδή υπάρχει και κάτι που βάλαμε στόχο το 2013 αλλά δεν το πετύχαμε και πρέπει να τα λέμε όλα, πρέπει να πω ότι δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε
τις ομάδες παραγωγών κι αυτό γιατί οι ίδιοι οι παραγωγοί δείχνουν δυσπιστία.
Παραμένει στόχος να στήσουμε τις ομάδες ώστε οι γεωργοί να τροφοδοτούν τους κτηνοτρόφους με αγροτικά προϊόντα ποιοτικά και σε τιμές συμφέρουσες και για τις δύο ομάδες.
Και βέβαια όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε σταματήσει να τρέχουμε στα υπουργεία, στον ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ και όπου χρειάζεται για να επιλύσουμε προβλήματα των συναδέλφων μας.
Μάλιστα για τον καταρροϊκό πυρετό κληθήκαμε σε σύσκεψη στο Υπουργείο με τους Περιφερειάρχες της χώρας όπου ήμασταν οι μόνοι που συμμετείχαμε από τους συνεταιρισμούς.
Πρέπει να πω ότι οι επισημάνσεις, οι παρατηρήσεις οι δικές σας ακόμη και η κριτική από κάποιους είναι ευπρόσδεκτη, τις λαμβάνουμε υπόψη για να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις.
Η συνεργασία όλων αποτελεί το εχέγγυο για την ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού και μόνο μέσα από συνεργασία και συλλογική προσπάθεια μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.
Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης:
Θέμα 1ο : Ανακοίνωση έκθεσης πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου για την χρήση 2013 (1-1-2013 έως 31-12-2013) και έγκριση αυτών.
Θέμα 2ο : Aνακοίνωση πορίσματος ελέγχου ορκωτών ελεγκτών για την χρήση 2013.
Θέμα 3ο : Έγκριση Ισολογισμού, Αποτελεσμάτων χρήσης και Διάθεση Αποτελεσμάτων για την χρήση 2013 (περίοδος 1-1-2013 εώς 31-12-2013) καθώς και απαλλαγή ευθυνών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Θέμα 4ο : Ορισμός ελεγκτών για επόμενη Οικονομική χρήση.
Θέμα 5ο : Έγκριση προγράμματος δράσης της νέας περιόδου.
Θέμα 6ο : Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων έτους 2015.
Θέμα 7ο : Έγκριση για ρύθμιση δανείου στην υπό εκκαθάριση Α.Τ.Ε. και αύξηση πιστοδοτικού ορίου για τις ανάγκες του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Θέμα 8ο : Τροποποίηση άρθρου 5 § 1α καταστατικού (απαλοιφή λόγω συνταγματικού κωλύματος ).
Θέμα 9ο :Συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο Εργοστάσιο Γάλακτος ” ΤΡΙΚΚΗ ”.
Θέμα 10ο: Έγκριση μελέτης για μονάδα τυροκόμησης και υπαγωγή στον αναπτυξιακό Νόμο.
Θέμα 11ο: Εκλογή αντιπροσώπου τακτικού και αναπληρωματικού στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
Θέμα 11ο: Ενημέρωση για εγκρίσεις από το Δ.Σ. νέων μελών.
Θέμα 13ο : Διάφορα θέματα.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}KALAMBAKA/AGR_SYN_METEORA_GS_15-11-14:::0:0{/gallery}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!