Η σχετική νομοθεσία ορίζει τα ακόλουθα για την απαρτία και την αποχώρηση συμβούλων:
“Το συμβούλιο έχει απαρτία όταν είναι παρόν το ήμισυ πλέον ενός του αριθμού των μελών του (για Δ.Σ. Καλαμπάκας από 33 σύνολο ο απαιτούμενος αριθμός είναι 17 μέλη).
Το συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που ορίζει διαφορετικά. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου. Εάν κατά τον υπολογισμό της πλειοψηφίας προκύπτει δεκαδικός αριθμός άνω του ημίσεως της μονάδας, τότε αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα.
Αν κάποιο μέλος του συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι.
Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία και αν ακόμα αποχωρήσουν, μεταγενέστερα, θεωρούνται παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία“.
Έτσι, στην έναρξη της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας ήταν παρόντες 26 σύμβουλοι, άρα η απαιτούμενη πλειοψηφία για όλα τα θέματα ήταν 14 ψήφοι.
Μετά από την αποχώρηση των συμβούλων της Αντιπολίτευσης, η απαρτία δεν θίχτηκε και η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία ήταν 9 ψήφοι (από τους 17 παρόντες).
Για την επίμαχη απόφαση του Δ.Σ. Καλαμπάκας για την Κωσντάντειο Σχολή δεν τίθεται κανένα ζήτημα, μια που υπερψηφίστηκε από 17 παρόντες συμβούλους, δηλαδή όλους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!