Πλήθος πιστών ανέβηκε φέτος στον λόφο του Προφήτη Ηλία, για να παρακολουθήσει τον Μέγα Εσπερινό που τελέστηκε στο ξωκκλήσι του Αγίου στην Καλαμπάκα, αψηφώντας τη ζέστη.
Στον εσπερινό και στην αρτοκλασία χοροστάτησαν ο π. Δημήτρης Φωτόπουλος και ο π. Χαράλαμπος Καπλανίδης από τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμπάκας, ο π. Δημήτριος Σπυρόπουλος από τον Ιερό Ναό Οσίων Μετεωριτών Πατέρων Καλαμπάκας, ο π. Ευάγγελος Γκιουζέλης από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας και ο διάκονος Κωνσταντίνος Κοκόρας.
Αύριο Παρασκευή 20 Ιουλίου, ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία θα τελεστεί στο ξωκκλήσι η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ξεκίνησε η εμποροπανήγυρη
Αμέσως μετά την απόλυση του εσπερινού ο κόσμος επισκέφθηκε την ετήσια εμποροπανήγυρη.
Όπως γράφει και ο Στέφανος Θανασούλας στο βιβλίο του «Λαογραφικά Καλαµπάκας»: «…Παλιότερα το πανηγύρι του Αϊ-Λιά γινόταν µπροστά στου λόφου την απλωσιά, όπου ακόµη πιο παλιά, στήνονταν θηµωνιές κι απλώνονταν αλώνια. Υστερότερα χτίστηκαν εκεί οικοδοµές πολλές, γι’ αυτό άλλαξε τόπο και τώρα γίνεται, λίγο πιο πέρα σε κάποιο ισιάδι.»
Αυτό το «ισιάδι» ήταν ο χώρος, όπου χτίστηκε αργότερα το Κέντρο Υγείας Καλαµπάκας και αργότερα το Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας. Μετά το 1983 το πανηγύρι µεταφέρθηκε στην περιοχή Ιωαννίνων και Μετέωρων, όπου παρέµεινε για πολλά χρόνια. Το 2006 και το 2007 µεταφέρθηκε στο στρωµένο µε τρία άλφα δρόµο πίσω από το ΚΕΓΕ, ενώ η τελική θέση του πανηγυριού από το 2008 µέχρι σήµερα είναι στην περιοχή του «S» κάτω από τις Σιδηροδροµικές γραµµές, στην οδό Ιωάννου Κωτούλα.
Σε άλλο σηµείο ο αείµνηστος Στέφανος Θανασούλας περιγράφει ότι στο πανηγύρι του Αϊ-Λιά, εκτός απ’ τους ντόπιους εµπόρους, τους πραµατευτάδες κι επιχειρηµατίες άλλους πολλούς, λάβαιναν µέρος και πολλοί ζωέµποροι ξένοι και γινόταν τζίρος πολύς στην αγορά ζώων µικρών και µεγάλων. «Είναι κάτι που χάνεται και γίνεται µόνο στην εµποροπανήγυρη, η οποία διαρκεί τέσσερις – πέντε µέρες», σηµειώνει.
«Παράγκες πολλές στη γραµµή πρόχειρα αλλά όµορφα στηµένες. Διαθέτουν λογής- λογής εµπορεύµατα, πραµάτειες και παιχνίδια, που διαλαλούν οι πωλητές τους ξεκουφαίνοντας τον κόσµο. Με το σχόλασµα της εκκλησιάς του Αϊ-Λιά κατεβαίνουν όλοι εκεί περισσότερο να δουν, παρά να αγοράσουν κάτι, αναβάλλοντάς το γι’ άλλης µέρα το βραδάκι, οπότε η κίνηση γίνεται πιο µεγάλη….»
Το πανηγύρι του Αϊ-Λιά αποτελεί σηµείο αναφοράς για την πόλη µας. Πολύς κόσµος αλλά και συντοπίτες µας που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού επιλέγουν αυτή την ηµεροµηνία για να κάνουν τις διακοπές τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Κι αυτό για να µην λείπουν απ’ αυτή τη µεγάλη γιορτή.
Ιδιαίτερα τα παιδιά το προσµένουν µε µεγάλη ανυποµονησία για να παίξουν στα αυτοκινητάκια, στη µπαλαρίνα, να κάνουν κούνια στις βαρκούλες, να αγοράσουν πολλά παιχνίδια, αλλά και για να γευτούν «το µαλλί της γριάς».
Αλλά και οι µεγάλοι το περιµένουν, για να καθίσουν µε συγγενείς και φίλους στα τραπεζάκια και φάνε τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, και να πιουν το κρασάκι ή τη µπύρα τους.
«..Σε διαλεγµένο µέρος έστηναν τις παράγκες τους οι χαλβαδοποιοί κι άπλωναν τραπέζια και καρέκλες, όπου κάθονταν πολλοί κι έτρωγαν χαλβά »φαρσαλινό»», συνεχίζει στην περιγραφή του ο Στέφ. Θανασούλας.
Σε µια εποχή που οι αξίες φθίνουν και οι άνθρωποι χανόµαστε µεταξύ µας, καλό είναι να µην ξεχνούµε τα ήθη και τα έθιµα της περιοχής µας. Αυτές οι γιορτινές ηµέρες που έρχονται ας είναι η αφορµή ν’ αλλάξουµε και να βγούµε από τα καβούκια µας. Ας τιµήσουµε λοιπόν όλοι µας τον Προφήτη Ηλία αλλά και το πανηγύρι του Αϊ-Λιά, για να µην παρασυρθούν στη λήθη του χρόνου αξίες και παραδόσεις, που µπορούν να µας φέρουν πιο κοντά αλλά και να µας κάνουν καλύτερους και πιο ανθρώπινους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!