Το 10ο Παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα στην Καρδίτσα στις 12 Αυγούστου 2018 ολοκληρώθηκε και ιδιαίτερα θετικά σχόλια, απέσπασαν όλες οι εισηγήσεις οι οποίες έγιναν, από νέους επιστήμονες με καταγωγή από την Θεσσαλία και εξήχθησαν χρήσιμα και πολύτιμα ουσιαστικά συμπεράσματα για τους «Κρυφούς θησαυρούς της Θεσσαλίας, από την πατρίδα στο κόσμο», αλλά και για την «Ανάπτυξη της Θεσσαλίας μέσα απ΄τον σημαντικό ρόλο των Αποδήμων Θεσσαλών». Αναζητήθηκε παράλληλα και ο σκοπός του «Απόδημου «Ασκληπιού» στη σύγχρονη κοινωνία», ενώ στοχεύοντας σε πρόταση που μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάστηκαν οι προοπτικές για τα «Αγροτοδιατροφικά θεσσαλικά Προϊόντα: Με το βλέμμα στο Μέλλον».
Ένας Καλαμπακιώτης ήταν ένας εκ των εισηγητών του συνεδρίου. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης Γιαννακόπουλος, φοιτητής της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στη σημαντική ιστορία της χώρας μας στην ιατρική, εξηγώντας αναλυτικά τα όσα αφορούν και στον «Ασκληπιό» που σηματοδοτεί με το όνομά του και την Συνομοσπονδία των Θεσσαλών, δίνοντας παράλληλα σημαντικά στοιχεία, που αφορούν στην εφαρμογή της ιατρικής και στα προβλήματα του κλάδου στη σύγχρονη κοινωνία.
Ο Θεοχάρης Γιαννακόπουλος έχει γεννηθεί το 1997 στα Τρίκαλα και έχει καταγωγή από την Καλαμπάκα. Σε όλη τη σχολική του ζωή διακρίθηκε σε μαθηματικούς διαγωνισμούς οντάς αριστούχος μαθητής και σημαιοφόρος. Το 2015 εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη, ενώ τώρα φοιτεί στο 4ο έτος και έχει συμμετάσχει σε αρκετά ιατρικά συνέδρια.
Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης: «Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι και εκλεκτοί καλεσμένοι, σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου στην Καρδίτσα. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα ανάμεσά σας και εύχομαι σε όλους σας καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες του εν λόγω συνεδρίου, το οποίο και στηρίζετε όλοι σας ενθέρμως δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγάπη σας για την ιδιαίτερη πατρίδα μας καθώς επίσης και τη συνεισφορά σας στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που μαστίζουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Βρίσκομαι σήμερα εδώ, όντας ένας εκ των εκπροσώπων της Ιατρικής επιστήμης, για να σας μιλήσω σχετικά με τον Ασκληπιό έναν από τους μεγαλύτερος ευεργέτες της αρχαίας Ιατρικής, του οποίου το όνομα είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια συνομοσπονδία μας, καθώς επίσης και για την κατάσταση που επικρατεί στον καίριο κλάδο της Ιατρικής στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
”Ο ‘μύθος’ του Ασκληπιού”
Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στον Ασκληπιό ο οποίος όπως προανέφερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θεραπευτές της αρχαίας Ελλάδας και ο οποίος θεωρείτο από τους αρχαίους Έλληνες ο θεός της ιατρικής και της υγείας χάρη στις πρωτόγνωρες για εκείνη την εποχή, ικανότητές του να θεραπεύει την πλειονότητα των ασθενειών και να ανακουφίζει τους ανθρώπους από τον πόνο, καθιστώντας τον με αυτόν τον τρόπο έναν από τους πιο αγαπητούς θεούς των αρχαίων Ελλήνων καθώς και σπουδαίο μυθικό πρόσωπο. Η γέννηση αυτού του μεγάλου ευεργέτη μας παρουσιάζεται μέσω ενός αρχαίου θεσσαλικού μύθου σύμφωνα με τον οποίο η μητέρα του ήταν μια θνητή ευγενούς καταγωγής ονόματι Κορωνίδα και ο πατέρας του ο θεός Απόλλωνας. Ο μύθος αυτός λοιπόν λέει πως όσο η Κορωνίδα κυοφορούσε τον Ασκληπιό ερωτεύθηκε έναν θνητό τον Ίσχυ ο οποίος και θεωρήθηκε πατέρας του θεϊκού παιδιού της. Τα νέα όμως έφτασαν γρήγορα στον Απόλλωνα ο οποίος εξοργίστηκε και σκότωσε τον Ίσχυ ενώ παράλληλα διέταξε την δίδυμη αδερφή του τη θεά Άρτεμη να εξοντώσει με τα βέλη της την Κορωνίδα. Όταν το νεκρό σώμα της Κορωνίδας τέθηκε προς καύση εμφανίστηκε ο αθάνατος πατέρας ο Απόλλωνας ο οποίος πήρε μέσα από την διάπυρη μήτρα της θνητής μητέρας τον θεϊκό του σπόρο τον Ασκληπιό. Ήταν μια γέννηση γεμάτη πόνο, θυσία και θάνατο προκάλεσε όμως στη συνέχεια μεγάλη χαρά και ανακούφιση στο ανθρώπινο γένος μέσω των σπουδαίων επιτευγμάτων του. Στη συνέχεια ο μύθος λέει πως ο Ασκληπιός μεγάλωσε στο Πήλιο δίπλα στον κένταυρο Χείρωνα ύστερα από προτροπή του πατέρα του, δίπλα στον οποίον έμαθε την τέχνη του κυνηγιού καθώς επίσης και την ιατρική ξεκινώντας από την συλλογή θεραπευτικών βοτάνων. Σταδιακά εξελίχθηκε σε μεγάλο γιατρό θεραπεύοντας μεγάλο εύρος ασθενειών μέσω βοτάνων εγχειρήσεων αλλά και μαγικών ψαλμών. Την καταγωγή του διεκδικούν πολλές ελληνικές πόλεις αν και στην Ιλιάδα του Ομήρου αναφέρεται πως η γεννέτειρά του ήταν η Τρίκκη. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως ο Ασκληπιός ήταν υπαρκτό πρόσωπο και πως υπήρξε πρότυπο ιατρού που ακολουθεί τα υψηλά πανανθρώπινα ιδανικά του, προσφέροντας τον εαυτό του στην υπηρεσία του κόσμου. Η φήμη του εξαπλώθηκε παντού ενώ χάρη στη θεϊκή υπόσταση που του δόθηκε είχαν ιδρυθεί τα Ασκληπιεία ανά την επικράτεια τα οποία και επισκεπτόταν οι πιστοί προκειμένου να τους ανακουφίσει ο θεός από τις ασθένειες που τους ταλαιπωρούσαν μέσω των ειδικών χρησμών και θεραπευτικών μεθόδων που χρησιμοποιούσε.
”Η αξία των σύγχρονων Ελλήνων Ιατρών”
Όπως λοιπόν και ο Ασκληπιός έτσι και οι νέοι Έλληνες ιατροί διέρχονται μέσω πολλών δυσκολιών και θυσιών προκειμένου να μπορέσουν αρχικά να πετύχουν την εισαγωγή τους στις Ιατρικές σχολές και στη συνέχεια να περατώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους και κατ’ επέκταση την ειδικότητά τους, έτσι ώστε να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στο λειτούργημα της ιατρικής. Έτσι ακριβώς έκανε και ο Ασκληπιός αιώνες πριν κάνοντας τους Έλληνες ιατρούς περήφανους απογόνους και συνεχιστές του έργου των αρχαίων προγόνων τους οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους θα μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενεές τη γνώση και το επιστημονικό τους έργο, γεγονός που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και ζωτική συνιστώσα για την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης παγκοσμίως.
”Η ‘αιμορραγία’ που διαπιστώνεται στον σύγχρονο ελληνικό Ιατρικό κλάδο”
Στη χώρα μας όμως δυστυχώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στον ιατρικό κλάδο έχουν δυσκολέψει αρκετά. Πιο συγκεκριμένα εξαιτίας των πενιχρών αμοιβών, των ατελείωτων ωρών εργασίας και των κακών συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία, διαπιστώνεται ακατάσχετη αιμορραγία στο πεδίο της υγείας με ολοένα και περισσότερους νέους ιατρούς να διαρρέουν προς Ευρωπαϊκές κυρίως αλλά και άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στα κατά τόπους νοσοκομεία η οποία θα μπορεί να τους προσφέρει αυτά που δεν έχουν στην Ελλάδα ενώ παράλληλα θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα επαγγελματικής εξέλιξης. Τα στοιχεία του μεγαλύτερου Ιατρικού συλλόγου της χώρας του ΙΣΑ είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της αιμορραγίας αυτής. Πιο συγκεκριμένα για να μιλάμε και με αριθμούς από το 2007 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 έφυγαν από τη χώρα μας 12408 ιατροί. Απότοκος της κατάστασης αυτής είναι η σταδιακή κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας το οποίο πλέον στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στους λιγοστούς ειδικευόμενους και στους συμβασιούχους γιατρούς, οι οποίοι και επωμίζονται περισσότερα καθήκοντα από όσα τους αναλογούν και υπερωρίες οι οποίες πολλές φορές παραμένουν και απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ενώ μέχρι το 2009 το μεταναστευτικό ρεύμα αφορούσε κυρίως αποφοίτους ιατρικών σχολών της χώρας μας οι οποίοι έψαχναν μια θέση για την ειδικότητά τους σε νοσοκομεία του εξωτερικού δεδομένου των τεράστιων ουρών αναμονής στην Ελλάδα,μετά τα πράγματα άλλαξαν δραματικά διότι οι κύριοι μετανάστες ήταν ειδικευμένοι ιατροί οι οποίοι είχαν περατώσει το σύνολο των σπουδών τους στην Ελλάδα, πτυχίο και ειδικότητα. Αυτό φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας το οποίο και δαπανά πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την κατάρτιση νέων επιστημόνων . Ωστόσο δυστυχώς δεν είναι σε θέση να καρπωθεί τις υπηρεσίες αυτών των νέων επιστημόνων με αποτέλεσμα την έκπτωση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους συμπολίτες μας γεγονός που μόνο δίκαιο δεν ακούγεται.
Βέβαια παρόλα αυτά κανείς αρμόδιος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για να βελτιώσει αυτή την αποκαρδιωτική κατάσταση λαμβάνοντας σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μ’ αυτό τον τρόπο όμως δεν δίνονται κίνητρα στους νέους επιστήμονες να μείνουν και να επενδύσουν στη χώρα μας με αποτέλεσμα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να έχει μετατραπεί σε μήτρα παραγωγής νέων επιστημόνων των οποίων τις υπηρεσίες καρπώνονται ξένα κράτη λόγω του εξαιρετικού εκπαιδευτικού επιπέδου που έχουν οι Έλληνες σε σχέση με γιατρούς άλλων χωρών καθώς επίσης και του ζήλου που δείχνουν στη δουλειά τους γεγονός το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό και αναγνωρισμένο. Οφείλουν λοιπόν να γίνουν κινήσεις στις παραπάνω κατευθύνσεις προκειμένου αφενός να ευνοηθούν οι νέοι ιατροί στη χώρα τους και αφετέρου να κερδίσει και το ίδιο το κράτος μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών του και όχι μόνο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι και η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ο οποίος μπορεί να αποφέρει στη χώρα μας πολλά έσοδα βαδίζοντας στα χνάρια των αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας εκμεταλλευόμενοι το άρτια καταρτισμένο προσωπικό το ιδιαίτερο κλίμα της χώρας μας καθώς επίσης και τα ιαματικά λουτρά και τις φυσικές πηγές που υπάρχουν ανά περιοχές στην επικράτεια, όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με χαμηλό κόστος για να είναι πιο προσιτά στους τουρίστες.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και σας εύχομαι να έχετε υγεία και να επιστρέψετε πίσω με το καλό μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς μας σε όλους τους απανταχού Έλληνες οι οποίοι είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές για την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο και νομίζω πως αισθάνεστε λίγο παραπάνω Έλληνες εσείς που είστε μακρυά από την πατρίδα μας.»
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!