Με απόφαση του Δασάρχη Καλαμπάκας Χρήστου Πίσσια ρυθμίζεται όπως παρακάτω ο χρόνος και ο τρόπος κυνηγίου κάθε θηράματος για την κυνηγετική περίοδο 2018 – 2019 στην περιφέρεια του Δασαρχείου Καλαμπάκας.
Α΄ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΘΗΡΑΜΑΤΑ
1. Καθορίζουμε τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για τον κυνηγετικό έτος 2018- 2019 από 20 Αυγούστου 2018 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
2.Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι ημέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στον ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ (βλ. στο τέλος)
Β΄ ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
1. Aπαγορεύουμε το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolapax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
2. Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15-9-2018 μέχρι και 20-1-2019 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται, αντιστοίχως, το κυνήγι του Λαγού και του Αγριόχοιρου(Sus scrofa).
3. Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι δέκα (10) ατόμων ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτό φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών.
4. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15-9-2018 μέχρι 20-1-2019 με την χρησιμοποίηση κυνηγητικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-1-2019 μέχρι 28-2-2019 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι, Επιτρέπουμε επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) και στις ζώνες διάβασης, από 20/8-14/9, το κυνήγι της αλεπούς χωρίς σκύλο, στις ΠΕ που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούναβου υπόκειται στους περιορισμούς της παραγράφου (2) της παρούσης
5. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 της οδηγίας 79/409 Ε.Ο.Κ.
Γ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
1. Απαγορεύουμε για την περιφέρεια του Δασαρχείου Καλαμπάκας το κυνήγι:
1.1 Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.
1.2 Εκτροφεία θηραμάτων.
1.3 Σε περιοχές που ισχύουν απαγορεύσεις Θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.
1.4 Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την αρίθμ. 414985/29-11-85 (ΦΕΚ 757/Β/18-12-85) κοινής υπουργικής απόφασης όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
1.5.Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπ. Πολιτισμού.
1.6 Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγιού λόγω πυρκαγιών και σε όσες περιοχές πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
1.7 Σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι διακοσίων πενήντα (250) μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.
1.8 Σε έκταση της περιοχής προστασίας της φύσης Τσούμα-Πλαστήρι-Κούτσουρο (Ζώνη Ιδ) του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων (ΦΕΚ 49/Δ/2009), Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και καθορίζεται από την οριογραμμή ως εξής:
Από την Ι.Μ Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας επί της δυτικής όχθης του Ασπροποτάμου ανηφορίζει με δυτική γενικά κατεύθυνση τον δρόμο προς Καλλαρύτες-Σιράκο μέχρι το διάσελο Μπάρο. Στη συνέχεια με κατεύθυνση ανατολική ακολουθεί τα διοικητικά όρια των Νομών Ιωαννίνων-Τρικάλων μέχρι την κορυφή Τσιούμα Πλαστάρι και συνεχίζει μέχρι να συναντήσει το διάσελο μεταξύ των κορυφών Τσιούμα –Πλαστάρι και Καταραχιάς. Στη συνέχεια με γενική κατεύθυνση ανατολική κατηφορίζει και κατόπιν βορειοανατολική ακολουθώντας την κοίτη του ρέματος Κούτσουρο ως την κοίτη του Ασπροποτάμου. Στη συνέχεια στρέφεται βόρεια και ακολουθεί την ανατολική κοίτη του Ασπροποτάμου έως το
ύψος της Ι.Μ Γαλακτοτροφούσας.
2.Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
3.Η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
4. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά την διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματος ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.
Οι παραβάτες της διάταξης αυτής διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων περί θήρας.
Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από 20 Αυγούστου 2018 και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2019 η δε τήρησής της ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, Ιδιωτικούς φύλακες θήρας κ.λ.π. και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!