Όπως είναι γνωστό, αυτή την εποχή κι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου διαρκεί στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα ο τρύγος.
Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς ολοκληρώθηκαν με την ιδιαίτερα χρονοβόρα και αγχωτική διαδικασία, και έχουν αποδώσει καρπούς.
Μετά τον τρύγο, ακολουθεί το πάτημα των σταφυλιών και έπειτα δεν μένει στον κάθε νοικοκύρη τίποτε άλλο, παρά να κάνει υπομονή μέχρι τον Οκτώβριο, για να δει τι κρασί πέτυχε.
Επίσης, από τον μούστο οι νοικοκυρές κρατούν όση ποσότητα χρειάζονται για την παρασκευή της μουσταλευριάς (μπελντές) και των σουτζουκιών, ενώ ένα άλλο παραδοσιακό ρόφημα ή γλύκισμα που παρασκευάζεται από το μούστο είναι το πετιμέζι.
Και φυσικά, τα «τσάμπουρα» των σταφυλιών στα τέλη Οκτωβρίου θα μεταφερθούν στις «καζανιές» για την παραγωγή και απόσταξη του τσίπουρου.
Καλά κρασιά σε όλους!
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!