Του ΗΛΙΑ ΖΑΛΑΒΡΑ
Με το τέλος αυτής της χρονιάς συμπληρώνονται πενήντα (50) χρόνια συνεχούς λειτουργίας τής Σχολής ξυλογλυπτικής – διακοσμητικής επίπλου Καλαμπάκας.
Πενήντα χρόνια προσφοράς στην καλλιτεχνική αξιοποίηση του πιο πολύτιμου, φυσικού, ζεστού και ανακυκλώσιμου οικοδομικού υλικού, του ξύλου.
Πενήντα χρόνια προσφοράς στην διάσωση της παραδοσιακής ξυλογλυπτικής τέχνης (εκκλησιαστικής, αστικής, ποιμενικής, ναυτικής).
Πενήντα χρόνια επαγγελματικής αποκατάστασης νέων ανθρώπων, με καταγωγή από όλο τον Ελλαδικό χώρο. Σήμερα, όπου υπάρχουν εργαστήρια ξυλογλυπτικής ή και μεμονωμένοι ξυλογλύπτες, είναι στην πλειονότητά τους μαθητές τής Ξυλογλυπτικής σχολής Καλαμπάκας.
Ήταν το 1964 όταν η Διεύθυνση Εφαρμογών και Εκπαιδεύσεως της πάλαι ποτέ Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, ίδρυσε την εν λόγω σχολή με έδρα την πόλη της Καλαμπάκας, στα πλαίσια ανάδειξης και αξιοποίησης του δασικού πλούτου της περιοχής. Ήταν η εποχή που η Καλαμπάκα ήταν το επίκεντρο του δασικού ενδιαφέροντος της πολιτείας.
Σε όλη την επαρχία έγιναν μοναδικά σε ποιότητα και προσφορά έργα αειφόρου εκμετάλλευσης των δασών, έργα διευθέτησης χειμάρρων, βελτίωσης βοσκοτόπων, δασικής οδοποιΐας κ.λπ. Πάνω από όλα όμως λειτουργούσε και την τοπική βιομηχανία ξύλου, που εκτός από την αξιοποίηση της πρώτης ύλης των δασών της περιοχής, εξασφάλισε εργασία σε μεγάλο μέρος των κατοίκων της πόλης (ξυλουργοί, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, αυτοκινητιστές μεταφορείς ξυλείας κ.λπ).
Η σχολή μέχρι το 1995 υπαγόταν στο Δασαρχείο Καλαμπάκας και ο εκάστοτε Δασάρχης ήταν και διευθυντής της σχολής. Έχοντας την ευχέρεια, ως εκ της θέσεώς του, να την εφοδιάζει με την κατάλληλη για την ξυλογλυπτική ποσότητα ξυλείας.
Μετά πέρασε στον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «Δήμητρα» και τελικά με τον Ν. 3475/06 μετατράπηκε σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) με την ειδικότητα ξυλογλυπτικής – διακοσμητικής επίπλου, ανήκουσα στον ίδιο Οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Διαθέτει πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και σύγχρονες εγκαταστάσεις ξυλουργικών μηχανημάτων.
Στους σπουδαστές παρέχονται δωρεάν όλα τα υλικά και εργαλεία που απαιτούνται για την εκπαίδευσή τους. Και σε όσους έχουν καταγωγή από απομακρυσμένα μέρη, παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση.
Σήμερα φοιτούν είκοσι δύο μαθητές από όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο. Οι εκπαιδευτές τους στην ξυλογλυπτική είναι όλοι παλαιοί σπουδαστές της ίδιας σχολής.
Κλείνοντας φέτος πενήντα χρόνια αθόρυβης αλλά ουσιαστικής λειτουργίας, ευχόμαστε να τα εκατοστήσει, ευελπιστώντας ότι θα τύχει μεγαλύτερης προσοχής και περισσότερου ενδιαφέροντος τόσο από την επίσημη Πολιτεία, όσο και από την τοπική κοινωνία.
* Ο κ. Ηλίας Ζαλαβράς είναι τ. Δασάρχης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!