Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Καλαμπάκας (Ασπροποτάμου) διοργάνωσε γιορτή κράνου. Αρκετοί ήταν αυτοί που παραβρέθηκαν και γεύτηκαν προϊόντα παρασκευασμένα με πρώτη ύλη (και) κράνο. Κάποιοι λένε πως το κράνο είναι είδος κράνμπερι. Ίσως αληθεύει αυτό.
Στην αρχή προσφέρθηκε ρόφημα από τσάι του βουνού το οποίο είχε βράσει με παλαιά κράνα. Προσφέρθηκε επίσης λικέρ κράνου, μαρμελάδα κράνου, κουλουράκια με κράνο, ακόμη και πάστα φλώρα με κράνο. Προσωπικά με εντυπωσίασε λικέρ με μυρωδιά και γεύση αρμπαρόριζας, που την είχαμε συνηθίσει σε γλυκό κουταλιού κυδώνι (τριφτό).
Περίπατος στις κρανιές του χωριού για συλλογή κράνων δεν έγινε γιατί αφενός μεν ο χρόνος περνούσε και κόσμος ερχόταν και αφετέρου δε θα υπήρχαν αρκετά κράνα. Κράνα όμως είχαν φροντίσει να μαζέψουν τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς.
Επιπλέον, ο Λεωνίδας Μποντίλας έδειξε παραστατικά πως μαζεύονται κράνα με αλεξιβρόχιον. Να και μια άλλη χρήση της ομπρέλας. Γυρίζουμε την ομπρέλα ανάποδα και την κρατάμε σταθερά με το ένα χέρι από το μπαστούνι. Με ένα ραβδί κτυπάμε τα κλαδιά της κρανιάς και τα κράνα πέφτουν μέσα στην ομπρέλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σεντόνι. Μερικοί για να συλλέξουν πολλά κράνα στρώνουν στο έδαφος νάιλον. Κάποιοι αυτόν τον τρόπο συλλογής κράνων μέσα στο χωριό, για εμπορικούς λόγους, τον κατέκριναν και ζήτησαν να παρθούν μέτρα προστασίας του καρπού.
Ο Χρ. Κωσταντός μίλησε για τον τρόπο παρασκευής γενικώς λικέρ και ειδικώς λικέρ κράνου (τύπος – όνομα αλκοολούχου ποτού που χρησιμοποιείται, χρώμα, γεύση κ.λπ.). Προσφέρθηκε σε όλους ένα βαζάκι που περιείχε κράνα και ζάχαρη. Αυτοί που τα πήραν μπορούν να προσθέσουν μέσα ποτό της αρεσκείας τους, τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο), τζίν, βότκα, κονιάκ και να το αφήσουν στον ήλιο πάνω από 30 ημέρες, αρκεί κατά διαστήματα να το κουνάνε, να το ανακατεύουν.
Προσφέρθηκαν επίσης πίτες και γλυκίσματα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φανή Σμιξιώτη-Μποντίλα ευχαρίστησε τον κόσμο, έδωσε ραντεβού για του χρόνου με περισσότερες εκπλήξεις και περισσότερο κόσμο και ευχήθηκε καλό χειμώνα.
Ήταν μια ωραία και ζεστή εκδήλωση, αρκεί ο κόσμος και ιδιαίτερα οι Κρανιώτες, που αυτόν τον καιρό είναι εκτός του χωριού, να τη στηρίξουν και να την αγκαλιάσουν.
Τέλος, σημειώνεται ότι κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2019, το οποίο είναι αφιερωμένο σε γαστρονομικές συνταγές των Βλάχων, άρα και των Κρανιωτών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!