Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Προσκυνηματικές εκδρομές πραγματοποίησε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας στα Μοναστήρια της Κόνιτσας Παναγία Στομίου (με πεζοπορία) και στην Παναγία Μολυβδοσκεπτάστου.
Χαράματα Κυριακής ξεκινήσαμε για Κόνιτσα, αφού πρώτα κάναμε μια μικρή στάση για καφέ στα Γιάννινα.
Η μικρή Κόνιτσα με τη μεγάλη ιστορία βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της πατρίδας μας. Είναι τόπος αιματοπότιστος και κοκκαλοσπαρμένος με χώματα ιερά και ένδοξα.
Το λεωφορείο μάς άφησε κοντά στο μεγάλο μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο ενώνει τις δυο όχθες του Αώου ποταμού. Περνώντας πάνω από τη γέφυρα, ακολουθήσαμε το χωματόδρομο, χαλικόδρομο ανατολικά, αντίθετα με τη ροή των νερών του Αώου, που οδηγεί προς τη Μονή Στομίου, η οποία φαίνεται από κάποια σημεία της διαδρομής στο βάθος της χαράδρας και απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα.
Μετά από 400-500 μέτρα δεξιά από το χωματόδρομο, αρχίζει ένα μονοπάτι με καλή σήμανση, με ανηφοριές και βράχους στα ριζά και τις πλαγιές της Τύμφης (Γκαμήλα 2.497 μέτρα). Παλιά το μονοπάτι αυτό ήταν η μόνη πρόσβαση προς την Παναγία Στομιώτισσα. Αυτή τη διαδρομή ακολουθούσε και ο Άγιος Παΐσιος τα τέσσερα χρόνια 1958-1962, όταν ήταν μοναχός στη Μονή. Μάλιστα, είχε τοποθετήσει ως οδοδείκτες σταυρούς.
Τη διαδρομή αυτή κάναμε πέρισυ όταν είχαμε επισκεφτεί τη Μονή. Φέτος ακολουθήσαμε για ευκολία τον χωματόδρομο παράλληλα με τα γαλάζια και άσπρα καθαρά νερά του Αώου και στέγη τα πρασινοκίτρινα φύλλα των δέντρων. Προς το τέλος της διαδρομής ανταμώσαμε προσκυνητές που κατέβαιναν από το «Περιβολάκι της Παναγίας». Την ονομασία έδωσε ο Άγιος Παΐσιος.
Φτάσαμε στη Μονή Στομίου κατά… ομάδας. Κάποιοι και κάποιες -δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν πάντα-, φεύγουν μπροστά λες και κάνουν πρωταθλητισμό! Ξεχνούν ότι στις διαδρομές πάμε να ηρεμήσουμε και να ξεσκάσουμε και όχι να σκάσουμε! Υπενθυμίζω ότι σ’ αυτή την πορεία συμμετείχαν και 15 νέοι πεζοπόροι.
Η Μονή Στομίου είναι κτισμένη σε υψόμετρο 680 μ. πάνω σε μια θαυμάσια εξέδρα της Τύμφης, όπου σχηματίζεται ένα στόμιο (άνοιγμα) στην άγρια χαράδρα. «Ψηλά Στο Στόμιο του Ουρανού Στον απορρώγα βράχο Μεταξύ ουρανού και γης Η Παναγία Μάς ενώνει με τον Υιό Της».
Η Μονή Στομίου είναι ένα φτωχό, μοναστήρι. Πέρυσι δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, φέτος έχει. Κάτι είναι κι αυτό! Δεξιά στην εσωτερική αυλή των κτηρίων είναι το καθολικό (ναός) που εορτάζει και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Το μοναστήρι είχε καεί το 1943 από τους Γερμανούς αλλά το καθολικό σώθηκε. Έχει σκαλιστό τέμπλο και καθόλου τοιχογραφίες-αγιογραφίες. Παλιά η Μονή βρισκόταν σε άλλο σημείο, στη θέση Παλαιομονάστηρο. Στη σημερινή θέση κτίστηκε στα χρόνια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού το 1774.
Συναντήσαμε και συνομιλήσαμε για λίγο με τον μεγάλης ηλικίας Γέροντα και Ηγούμενο π. Κοσμά και τον π. Παύλο, ο οποίος είχε περάσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα από την Μονή Αγίας Τριάδας Μετεώρων.
Στην Παναγία την Σπηλιώτισσα σώζεται το φτωχικό και ταπεινό κελλί του Αγίου Παϊσίου. Τώρα τελειώνει ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Παΐσιο.
Κεραστήκαμε λουκούμι και κάποιο ήπιαμε καφέ που φτιάξαμε οι ίδιοι στη φτωχική κουζίνα. Μάλιστα, ο Θοδωρής Αλέκος έπλυνε και καθάρισε τον νεροχύτη!
Φωτογραφηθήκαμε με τους μοναχούς, με τον π. Παύλο φωτογραφηθήκαμε και στον ξύλινο σταυρό κάτω από τον οποίο υπάρχει μεγάλος γκρεμός.
Σημειώνεται ότι τη Μονή είχε επισκεφτεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Επειδή άρχισαν να έρχονται σύννεφα και φοβούμενοι πιθανή βροχή αφού πήραμε την ευχή των μοναχών και την ευλογία της Παναγίας, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής με πιο γρήγορο ρυθμό. Σ’ αυτό βοήθησε και η κατηφορική κλίση του εδάφους (υψομετρική διαφορά 240 μ.). Πριν φτάσουμε στη γέφυρα έπεσαν μερικές σταγονίτσες βροχής.
Δεύτερη προσκυνηματική επίσκεψη κάναμε στην Ιερά Βασιλική (κτίστηκε από Βασιλιά του Βυζαντίου), Σταυροπηγιακή (υπάγεται στο Πατριαρχείο), Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου (η στέγη ήταν σκεπασμένη με φύλλα Μολύβδου) Κονίτσης.
Λέγεται πως ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και έχει μεγάλη ιστορία. Το 1943 κάηκε και αυτή από τους Γερμανούς. Τη Μονή την επισκέπτονται πολλοί προσκυνητές. Έχει αδελφότητα μοναχών. Προσωπικά μίλησα με τον π. Νικόλαο.
Πίσω από το ιερό της Μονής είναι ο τάφος του μακαριστού και ηρωϊκού Μητροπολίτου Κονίτσης Πωγωνιανής και Δρυινουπόλεως Σεβαστιανού.
Η επόμενη στάση ήταν σε κατάστημα που υπάρχει στην όχθη του Βοϊδομάτη ποταμού. Κάποιες και κάποιοι έβαλαν τα πόδια τους στα παγωμένα του νερά!
Θυμίζω πως κοντά στην Κόνιτσα ενώνονται ο Αώος με τον Βοϊδομάτη και κοντά στη Μονή Μολυβδοσκεπάστου, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία, ενώνεται και ο Σαραντάπορος ποταμός.
Ήταν μια πολύ ωραία εκδρομή (κατά κάποιον τρόπο) από πολλές απόψεις.
Πάντα ψηλά!
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!